Klasszikus

Olga Neuwirth kapta idén a Louis Spohr-díjat

2009.12.20. 09:23
Ajánlom
Braunschweig városának tízezer euróval járó díját a 41 éves osztrák zeneszerző nőnek ítélték oda. A díjátadó ceremóniára jövő májusban, egy koncert keretében kerül sor.

Olga Neuwirth 1968-ban született Grazban. Generációjának egyik legkiválóbb alakja, munkáira jellemző a szkeptikus alaptónus, s ezáltal - a zsűri indoklása szerint - szembeállítás helyett a zenetörténetet és a popkultúrát és a különböző médiumokat egymással vitára készteti. Zenekari műveket, szóló- és kamaradarabokat, színházi és filmzenét is ír, valamint hanginstallációkat is készít. 1999-ben megkapta a Paul Hindemith-díjat, egy évvel később pedig az Ernst Krenek-díjat. 2006-ban választották a Berlini Művészeti Akadémia tagjainak sorába. A Heidelbergi Művészeti Díjjal is kitüntetett Neuwirthnek a Louis Spohr-díjat "...miramondo multiplo..." című kompozíciójáért ítélte a zsűri.

A Louis Spohrról (1784-1859, zeneszerző és hegedűvirtuóz) elnevezett kitüntetést 1953-ban alapította szülővárosa, Braunschweig, azóta háromévente adják át. A kitüntetettek listáján megtalálható többek között Hans Werner Henze, Olivier Messiaen és Salvatore Sciarrino is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Karinthy Vera: „Felelősséggel dolgozom a színház jövőéért”

A Karinthy Színház alapítójának lánya lapunknak úgy nyilatkozott, jelenleg tárgyalások folynak a színház jövőjéről, a támogatások lehetőségeiről.
Színház

„Praktikusan nekem is távoznom kell” – Megszólalt a Karinthy Színház egyik ügyvezetője

A produkciós vezetői feladatokat is ellátó Kerekes-Katz Petra, a Karinhty Színházat működtető kft. egyik tulajdonosa a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében azt írja, a korábbi művészeti vezetőhöz, Földes Eszterhez hasonlóan, „praktikusan” neki is távoznia kell.
Klasszikus

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.
Tánc

„A humor minden karanténból kiszabadul” – Novák Ferenccel beszélgettünk születésnapján

A Kossuth-díjas koreográfus, rendező – a szakmában csak ’Tatának’ hívják – ma 89 éves. Születésnapján hívtuk föl, és most tudtuk meg tőle: 1 millió forintot ajánlott föl – a Magyar Táncművészek Szövetségén keresztül – tíz, a karantén miatt állás nélkül maradt táncosnak. Úgy gondolja: a Nemzet Művésze cím arra kötelezi őt, hogy visszaadjon a közösségének. Boldog születésnapot, Novák Ferenc!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Balázs János: Ez a kényszerleállás segít utat találni önmagunkhoz

A Fidelio „Művészi szabadság” című sorozatában ismert művészeket kérdezünk arról, mivel töltik az önkéntes izoláció napjait. Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész életében is változott néhány dolog: például több ideje jut ráérős beszélgetésekre, de nem érzi úgy, be lenne zárva.
Klasszikus gyász

Elhunyt Krzysztof Penderecki lengyel zeneszerző

Nyolcvanhat éves korában, hosszú és súlyos betegség után vasárnap elhunyt Krzysztof Penderecki neves lengyel zeneszerző, a kortárs zene kiemelkedő alakja - közölte a lengyel sajtó.
Klasszikus playlist

Klasszikusok merengős és borongós estékre

Zenei válogatásunk magányos vagy csöndes estékhez, amikor egy forró bögre teával az ember átadja magát a semmittevésnek, a meditációnak, majd előbb-utóbb az álomnak is.
Klasszikus hír

Anne-Sophie Mutter elkapta a koronavírust

A német hegedűművész bejelentette, hogy pozitív lett a COVID-19 tesztje. Bizakodik a felépülésben.