Klasszikus

Olga Neuwirth nyerte el a Schumann-díjat

2020.04.27. 09:50
Ajánlom
Az osztrák zeneszerző nyerte el Mainz akadémiájának 15 ezer euróval járó elismerését, a díjátadó novemberben lesz.

Schumann egykor kihirdette az „új költészetet”, hogy felszámolja a felszínességet és az esztétikai önkényességet kora művészetében. Kétszáz évvel később művészi rokonára találunk Olga Neuwirth személyében, hangsúlyozta a Schumann-díj zsűrije méltatásában. Az osztrák zeneszerző rendkívül gazdag életművével, nyitott szemléletével hasonlót képvisel, ellenáll a fősodornak és az olcsó kompromisszumoknak.

Olga Neuwirth Grazban született 1968-ban. Jazztrombitásnak készült, erről a tervéről azonban egy baleset miatt le kellett mondania. Tizenöt éves korában komponálni kezdett, Bécsben, majd San Franciscóban és Párizsban tanult zeneszerzést. Adriana Hölszky, Tristan Murail és Luigi Nono voltak mesterei. Írt operát, zenekari és kamaradarabokat, összművészeti alkotásokat. Tavaly az övé volt az első női zeneszerző által komponált opera (Orlando), amelyet bemutatott a bécsi Staatsoper.

A Schumann-díjat 2012 óta, kétévente adja át a mainzi Akademie der Wissenschaften und der Literatur, korábbi nyertesei Pierre Boulez, Wolfgang Rihm, Aribert Reimann és Jörg Widmann. A díj 15 ezer euróval jár.

(Klassik)

Fejlécfotó forrása: Harald Hoffmann

Először mutatják be női szerző művét a bécsi Operában

Kapcsolódó

Először mutatják be női szerző művét a bécsi Operában

Olga Neuwirth Orlando című operája Virginia Woolf eredetijén alapul, és december 8-án mutatják be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Díjat nyert Cserhalmi György és Dunai Tamás Los Angelesben – Nézd meg közös kisfilmjüket!

Az Independent Short Awards online gáláján havi szinten díjazza a fesztiválra beküldött, hazájukban már sikerrel bemutatott alkotásokat. A véletlenszerűen kiválasztott és meghívott szakértők a nagy kitüntetésekhez hasonlóan itt is különböző kategóriákban értékelik a műveket, amikkel a világ minden tájáról lehet pályázni.
Plusz

„Az igazi beszélgetés az, amiben az igazság megmutatja magát” – Feldmár András 80 éves

Úgy véli, szabadságra vagyunk ítélve, és ez nehéz dolog. Hiszen ez nem a saját szabadságunkat jelenti, hanem elsősorban az élet szabadságát. És ha bántanak, akkor szabad arrébb menni. Sőt, kell. Születésnapját ünnepli a Kanadában élő pszichoterapeuta és gondolkodó, Feldmár András.
Színház

Szüleik ellen lázadó fiatalokról szól Vidnyánszky új rendezése a Nemzetiben

Shakespeare Rómeó és Júlia című művét tűzi műsorra a Nemzeti Színház Vidnyánszky Attila rendezésében; a szerelem mindenhatóságáról szóló darab olvasópróbáját kedden tartotta meg a társulat, a bemutatót december elejére tervezik.
Klasszikus

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.
Plusz

Állami kitüntetéseket kaptak művészeink október 23. alkalmából

Állami kitüntetéseket és egészségügyi díjakat adott át Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Latorcai Csaba, a tárca közigazgatási államtitkára hétfőn Budapesten.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Korán megkapta Kocsis áldását – Berecz Mihály a Kult50-ben

„Születésem óta a zene állandó része életemnek”, írja az 1997-es születésű Berecz Mihály rövid önéletrajzában. Valóban így van. De a zene kezdetben nem a klasszikus műfaj köntösében volt jelen az életében, hanem a népművészet révén.
Klasszikus lemezajánló

Éneklő apácák a klasszikus zenei listák élén

Az egyik legnagyobb zenekiadónál jelent meg a Poor Clares of Arundel kóruslemeze, az apácák pedig rögtön az eladási listák élére törtek.
Klasszikus ajánló

Novemberben újra fiatal zenészeket hallgathatunk a Párbeszéd Házában

November 3-án folytatódik a fiatal művészek koncertsorozata: az előadáson Bach és Liszt művei is elhangzanak.
Klasszikus hír

Kórházba került Rost Andrea

„Szeretettel és együttérzéssel gondolok minden embertársamra, aki a fertőzéssel küzd!” – írta Facebook oldalán Rost Andrea, akit a bejegyzés tanúsága szerint néhány napja a Szent László Kórházban kezelnek koronavírussal.
Klasszikus hír

A Concertgebouw tiszteletbeli karmestere lett Fischer Iván

A Budapesti Fesztiválzenekar alapító-karmestere 2021 szeptemberétől az amszterdami Concertgebouw zenekarával is dolgozik.