Klasszikus

Olga Neuwirth nyerte el a Schumann-díjat

2020.04.27. 09:50
Ajánlom
Az osztrák zeneszerző nyerte el Mainz akadémiájának 15 ezer euróval járó elismerését, a díjátadó novemberben lesz.

Schumann egykor kihirdette az „új költészetet”, hogy felszámolja a felszínességet és az esztétikai önkényességet kora művészetében. Kétszáz évvel később művészi rokonára találunk Olga Neuwirth személyében, hangsúlyozta a Schumann-díj zsűrije méltatásában. Az osztrák zeneszerző rendkívül gazdag életművével, nyitott szemléletével hasonlót képvisel, ellenáll a fősodornak és az olcsó kompromisszumoknak.

Olga Neuwirth Grazban született 1968-ban. Jazztrombitásnak készült, erről a tervéről azonban egy baleset miatt le kellett mondania. Tizenöt éves korában komponálni kezdett, Bécsben, majd San Franciscóban és Párizsban tanult zeneszerzést. Adriana Hölszky, Tristan Murail és Luigi Nono voltak mesterei. Írt operát, zenekari és kamaradarabokat, összművészeti alkotásokat. Tavaly az övé volt az első női zeneszerző által komponált opera (Orlando), amelyet bemutatott a bécsi Staatsoper.

A Schumann-díjat 2012 óta, kétévente adja át a mainzi Akademie der Wissenschaften und der Literatur, korábbi nyertesei Pierre Boulez, Wolfgang Rihm, Aribert Reimann és Jörg Widmann. A díj 15 ezer euróval jár.

(Klassik)

Fejlécfotó forrása: Harald Hoffmann

Először mutatják be női szerző művét a bécsi Operában

Kapcsolódó

Először mutatják be női szerző művét a bécsi Operában

Olga Neuwirth Orlando című operája Virginia Woolf eredetijén alapul, és december 8-án mutatják be.

Programkereső

Legnépszerűbb

Jazz/World

Hallgasd meg az összetartozás dalát – Csík Zenekar: Hazám, hazám

Elkészült a Nemzeti Összetartozás Dala, a Csík Zenekar dalát olyan művészek éneklik, mint Miklósa Erika, Szarka Tamás és Molnár Levente.
Vizuál

Ingyenes filmek a Trianon emléknapon a Távmoziban

A korszakban játszódó ingyenesen vetített filmekkel, illetve az akkori virágzó filmes és színházi életet bemutató különleges Filmhíradóval kapcsolódik a Trianon100 eseménysorozathoz június 4-én a Budapest Film Zrt..
Vizuál

Próbáld ki a tudásod a Nemzeti Múzeum Trianon 100 kvízeivel!

Bár a múzeum kapui még mindig zárva tartanak, a Nemzeti Múzeum a virtuális térben továbbra is tartja a kapcsolatot látogatóival, határon innen és túlról. A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából egy helyre gyűjtötték a témához kapcsolódó online tartamalmainkat, kvízeinket és játékos feladataikat.
Klasszikus

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Plusz

Mihelyt vége a veszélyhelyzetnek, nyithatnak a színházak, a mozik, a múzeumok

Ezt Gulyás Gergely jelentette be a mai Kormányinfón. A Parlament június 16-án szavaz a veszélyhelyzet megszűnéséről.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Marcello Abbado olasz zeneszerző és zongoraművész

A 2016-ban elhunyt sztárkarmester, Claudio Abbado bátyja 93 évesen hunyt el csütörtökön otthonában, a Maggiore-tó partján fekvő Stresában.
Klasszikus gyász

Elhunyt Lakatos György, a Gundel és a Hilton legendás prímása

A muzsikust 76 éves korában érte a halál, temetéséről a család később ad tájékoztatást – írja a turizmus.com.
Klasszikus hír

Fellélegzés címmel jön a Fesztivál Akadémia Budapest augusztusban

Az idei komolyzenei fesztivált augusztus 20. és 30. között rendezik meg a Zeneakadémián és más budapesti helyszíneken hatvan magyar művész részvételével.
Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.