Klasszikus

Olimpiai aranyak Grazból

2008.07.22. 00:00
Ajánlom
Kiemelkedő sikerrel szerepeltek a magyar kórusok a július közepén rendezett grazi kórusolimpián: nyolc arany-, tíz ezüst- és három bronzéremmel tértek haza.

Az ötödik alkalommal megrendezett Kórusok Világjátéka a legjelentősebb nemzetközi kórusverseny, idén 93 ország 440 kórusa indult 28 kategóriában. A 35 magyar együttes közül a Dr. Kiss Katalin vezette kecskeméti Ars Nova Kamarakórus két kategóriában is aranyat nyert, a Dr. Lakner Tamás vezette pécsi Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikara megvédte a két éve, Kínában szerzett első helyét a nagy férfikari kategóriában, a Pécsi Kamarakórus pedig folklór- és kamaradarabok előadásával is dobogós lett.

Kategóriájukban a világ 50 legjobb kórusa közé sorolták a MÁV Szolnoki Járműjavító Férfikarát és a Solymári Férfikórust, de a gyermekkórusok is remekül szerepeltek.
A Kék Madár Gyermekkar ezüst minősítésű diplomát kapott, a Magnificat Gyermekkar
a gyermek- és ifjúsági kórusok legmagasabban jegyzett együttese lett, de a friss aranyérmes miskolci Fazekas-leánykar mellett a Kodály Iskola Miraculum Gyermekkara, a Bányai Júlia ének-zene tagozatos általános iskola kórusa, Karcag Város ifjúsági vegyeskara és a Marczibányi téri Kodály Iskola leánykara is a legjobb ötven közé került.

A vegyeskarok kategóriájában az Ars Nova mellett a Victoria Kamarakórust, az Óbudai Prelude Vegyeskart, az Aula Kamarakórust, az Esztergomi Monteverdi Kamarakórust, a Psalterium Hungaricumot és az Ad Libitum Kórust sorolták a legjobbak közé, a női karok elitjébe pedig a ceglédi Puella kórus és a Kossuth Lajos Gimnázium kórusa, a Pataky és a Benedek Elek Nőikar, valamint az Ad Limitum női szólama került. A legjobb folklórelőadók közé került a Kodály Iskola Aurin Leánykara és a Pécsi Kamarakórus, a Jazz Voices Budapest pedig jazz és gospel kategóriában lett toplistás.

2010-ben Kínába tér vissza a verseny, akkor a Sanghaji Expo rendezvényeihez kapcsolódik a kórusolimpia, amelynek házigazdája a két év múlva épp 2500 éves Shaoxing városa lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Több ezer aláíró követeli Demeter Szilárd lemondását

Miután holokausztrelativizáló publicisztikát közölt Soros György nevének tízszeri említésével az Origón, számos szervezet és ismert értelmiségi lemondásra szólítja fel a PIM főigazgatóját
Könyv

„Szégyen és gyalázat” – Írók reagáltak Demeter Szilárd publicisztikájára

Kepes András lemondta a PIM-ben megrendezendő könyvbemutatóját, Vámos Miklós melegebb éghajlatra küldte Demeter Szilárdot, Dragomán szégyennek és gyalázatnak nevezte az esetet. Felbolygatta a szakmát a PIM főigazgatójának írása.
Könyv

Nem meneszti a kormány Demeter Szilárdot az origós írás miatt

Arról kérdeztek az ellenzéki képviselők, hogy menesztik-e a Demeter Szilárdot a holokausztrelativizáló publicisztika miatt.
Színház

Vecsei H. Miklós arról beszélt, miért búcsúzott el a Vígszínháztól

„Leszek én még vígszínházi tag” – mondta a Rózsavölgyi Szalon Mi jár a fejedben című műsorában Vecsei H. Miklós, akinek a neve hosszú évekre egybeforrt Nemecsekével. Most ír, rendez, zenél és újratervez.
Klasszikus

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.