Klasszikus

Olimpiai aranyak Grazból

2008.07.22. 00:00
Ajánlom
Kiemelkedő sikerrel szerepeltek a magyar kórusok a július közepén rendezett grazi kórusolimpián: nyolc arany-, tíz ezüst- és három bronzéremmel tértek haza.

Az ötödik alkalommal megrendezett Kórusok Világjátéka a legjelentősebb nemzetközi kórusverseny, idén 93 ország 440 kórusa indult 28 kategóriában. A 35 magyar együttes közül a Dr. Kiss Katalin vezette kecskeméti Ars Nova Kamarakórus két kategóriában is aranyat nyert, a Dr. Lakner Tamás vezette pécsi Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikara megvédte a két éve, Kínában szerzett első helyét a nagy férfikari kategóriában, a Pécsi Kamarakórus pedig folklór- és kamaradarabok előadásával is dobogós lett.

Kategóriájukban a világ 50 legjobb kórusa közé sorolták a MÁV Szolnoki Járműjavító Férfikarát és a Solymári Férfikórust, de a gyermekkórusok is remekül szerepeltek.
A Kék Madár Gyermekkar ezüst minősítésű diplomát kapott, a Magnificat Gyermekkar
a gyermek- és ifjúsági kórusok legmagasabban jegyzett együttese lett, de a friss aranyérmes miskolci Fazekas-leánykar mellett a Kodály Iskola Miraculum Gyermekkara, a Bányai Júlia ének-zene tagozatos általános iskola kórusa, Karcag Város ifjúsági vegyeskara és a Marczibányi téri Kodály Iskola leánykara is a legjobb ötven közé került.

A vegyeskarok kategóriájában az Ars Nova mellett a Victoria Kamarakórust, az Óbudai Prelude Vegyeskart, az Aula Kamarakórust, az Esztergomi Monteverdi Kamarakórust, a Psalterium Hungaricumot és az Ad Libitum Kórust sorolták a legjobbak közé, a női karok elitjébe pedig a ceglédi Puella kórus és a Kossuth Lajos Gimnázium kórusa, a Pataky és a Benedek Elek Nőikar, valamint az Ad Limitum női szólama került. A legjobb folklórelőadók közé került a Kodály Iskola Aurin Leánykara és a Pécsi Kamarakórus, a Jazz Voices Budapest pedig jazz és gospel kategóriában lett toplistás.

2010-ben Kínába tér vissza a verseny, akkor a Sanghaji Expo rendezvényeihez kapcsolódik a kórusolimpia, amelynek házigazdája a két év múlva épp 2500 éves Shaoxing városa lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.