Klasszikus

Olimpiai aranyak Grazból

2008.07.22. 00:00
Ajánlom
Kiemelkedő sikerrel szerepeltek a magyar kórusok a július közepén rendezett grazi kórusolimpián: nyolc arany-, tíz ezüst- és három bronzéremmel tértek haza.

Az ötödik alkalommal megrendezett Kórusok Világjátéka a legjelentősebb nemzetközi kórusverseny, idén 93 ország 440 kórusa indult 28 kategóriában. A 35 magyar együttes közül a Dr. Kiss Katalin vezette kecskeméti Ars Nova Kamarakórus két kategóriában is aranyat nyert, a Dr. Lakner Tamás vezette pécsi Pannon Volán Zrt. Bartók Béla Férfikara megvédte a két éve, Kínában szerzett első helyét a nagy férfikari kategóriában, a Pécsi Kamarakórus pedig folklór- és kamaradarabok előadásával is dobogós lett.

Kategóriájukban a világ 50 legjobb kórusa közé sorolták a MÁV Szolnoki Járműjavító Férfikarát és a Solymári Férfikórust, de a gyermekkórusok is remekül szerepeltek.
A Kék Madár Gyermekkar ezüst minősítésű diplomát kapott, a Magnificat Gyermekkar
a gyermek- és ifjúsági kórusok legmagasabban jegyzett együttese lett, de a friss aranyérmes miskolci Fazekas-leánykar mellett a Kodály Iskola Miraculum Gyermekkara, a Bányai Júlia ének-zene tagozatos általános iskola kórusa, Karcag Város ifjúsági vegyeskara és a Marczibányi téri Kodály Iskola leánykara is a legjobb ötven közé került.

A vegyeskarok kategóriájában az Ars Nova mellett a Victoria Kamarakórust, az Óbudai Prelude Vegyeskart, az Aula Kamarakórust, az Esztergomi Monteverdi Kamarakórust, a Psalterium Hungaricumot és az Ad Libitum Kórust sorolták a legjobbak közé, a női karok elitjébe pedig a ceglédi Puella kórus és a Kossuth Lajos Gimnázium kórusa, a Pataky és a Benedek Elek Nőikar, valamint az Ad Limitum női szólama került. A legjobb folklórelőadók közé került a Kodály Iskola Aurin Leánykara és a Pécsi Kamarakórus, a Jazz Voices Budapest pedig jazz és gospel kategóriában lett toplistás.

2010-ben Kínába tér vissza a verseny, akkor a Sanghaji Expo rendezvényeihez kapcsolódik a kórusolimpia, amelynek házigazdája a két év múlva épp 2500 éves Shaoxing városa lesz.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.