Klasszikus

Olimpiai bajnok kórusok Dél-Koreában

2002.11.08. 00:00
Ajánlom
Díjeső Szabó Dénes karnagy nyíregyházi dalosainak

Négyszer csendült fel a Himnusz a dél-koreai Puszanban, ahol október 17. és 25. között másodszor rendeztek kórusolimpiát. A rangos nemzetközi versenyen a Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy által vezényelt nyíregyházi Pro Musica Leánykar és Cantemus Gyermekkórus minden olyan kategóriában nyert (kortárs, illetve egyházi zene, valamint gyermekkar és ifjúsági leánykar), amelyben elindult. A Debreceni Református Kollégium Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy által vezényelt kántusa pedig a vegyes ifjúsági kategóriában bemutatott versenyprogramjáért a dobogó második fokára állhatott fel. A nagyszabású rendezvényen egyébként hatvan országból négyszáz énekkar indult, és huszonöt kategóriában hirdettek eredményt. A díjeső megint bizonyítja, hogy hazánk - Kodály örökségéhez méltóan - a világ kórusművészetében még mindig vezető helyen áll.

Van az ország keleti részén egy általános iskola, amely az órák közti szünetekben visszhangzik a rögtönzött hangversenyektől. Legyen a darab egy- vagy többszólamú, háromszáz éves vagy XX. századi alkotás, az ide járó tanulók hihetetlen biztonsággal éneklik a legnehezebb motívumvilágú, a legrafináltabb ritmusú dallamokat is - mindezt bármiféle felszólítás, kényszer nélkül. A nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola értékrendje - névadója gondolataira alapozva - több mint négy évtizede vallja, hogy a zenei nevelés már egészen kicsi kortól központi helyet érdemel a gyerekek életében. Az iskolában 1958 óta folyamatosan a legmagasabb szinten van az ének-zenei képzés. A már nemzetközi hírű intézmény számtalanszor bebizonyította, hogy a Kodály-módszer olyan zenei alapokat adhat a gyerekeknek, amelyekre egy életen át építkezni lehet.

Szabó Dénes, az országos és nemzetközi kóruséletben egyaránt kiemelkedő eredményeket elért Pro Musica Leánykar és a Cantemus Gyermekkórus karnagya három évtizede tanít éneket a Kodály Zoltán Általános Iskolában. "Az ide járó gyerekeknek az éneklés természetes dolog. A zene életük lényege" - vallja. Noha az iskola tanulói csak a harmadik osztályban kezdenek kórusban énekelni, az első két évben magától értetődővé válik számukra a zenei légkör. Nyolcévesen bekerülnek a Nyitnikék énekkarba, két évvel később a Napsugár kórusban folytatják, az utolsó három osztály elvégzéséig pedig a Cantemus Gyermekkórusban és Fiúkórusban énekelnek. A gyermekkart fennállása óta olyan híres karmesterek is vezényelték, mint Leonard Bernstein, Doráti Antal, Ozava Szejdzsi, Joó Árpád vagy Giuseppe Patané.

Az iskola befejezése sokáig az éneklés kényszerű abbahagyásával is együtt járt. A volt tanulók kitartóan "ostromolták" az iskola tanárait, hogy szervezett keretek között folytathassák korábbi életmódjukat. Végül 1986-ban az egykori növendékekből verbuválódott leánykar nagy levegőt vett, és elindult a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen. A kórus hatalmas sikert aratott: első helyezést ért el, s még a verseny nagydíját is megkapta. Így született meg a Pro Musica Leánykar. A kórus 1996-ban Európa-nagydíjban részesült.

A lehetőségtől felbátorodva hamarosan két újabb másik kórus is alakult az egykori tanulókból: 1988-ban a hattagú Banchieri együttes talált magára, 1992-től pedig szinte észrevétlenül formálódott a Cantemus Vegyeskar, amely eleinte csak alkalmanként lépett fel, néhány év múlva azonban megnyerte a Budapesti Kórusversenyt. Számos rádió-, televízió- és tíz CD-felvétel készült az énekkarokkal. Széles repertoárjukban, amely az egész kórusirodalmat átfogja, nagy hangsúlyt kapnak a XX. századi és kortárs magyar zeneszerzők, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Kocsár Miklós, Orbán György, Bárdos Lajos művei.

Akár magyar, akár külföldi szerzők darabjait énekelték, a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola kórusai eddig is komoly eredményeket értek el az országon belül és kívül egyaránt. A Pro Musica Leánykar és a Cantemus Gyermekkórus 1978 óta Arezzótól Athénig, Goriziától Llangollenig gyakorlatilag Európa minden neves versenyén szerepelt és kimagasló eredményt ért el. A két énekkar, csakúgy mint a Banchieri együttes, a Cantemus Vegyeskar és a Cantemus Fiúkórus rendszeresen utazik hangversenykörutakra, fesztiválokra, zenepedagógiai konferenciákra Ausztráliától Japánon át az amerikai kontinens számos országáig.

A Debreceni Református Kollégium 263 éves múltra visszatekintő kántusa 1954 óta működik vegyeskarként. A kántus szintén számos nemzetközi versenyen szerzett kiemelkedő helyezést, 1997-ben megkapta a Magyar Örökség Díjat. A kórus eddig tucatnál több országban szerepelt, az utóbbi években Kárpát-Ukrajnában, Erdélyben és Szlovákiában is jártak. Rádiós és televíziós szerepléseik mellett Magyarországon három nagylemezük, külföldön három műsoros kazettájuk jelent meg. Több magyar zeneszerző - köztük Bárdos Lajos, Gárdonyi Zoltán, Gárdonyi Zsolt, Vass Lajos, Birtalan József és Szokolay Sándor - írt művet számukra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Klasszikus gyász

Medve ölte meg a 44 éves Julien Gauthier francia zeneszerzőt

Julien Gauthier a természet hangjait rögzítette készülő művéhez, amikor egy medve támadt rá Kanadában.