Klasszikus

Olimpiai bajnok kórusok Dél-Koreában

2002.11.08. 00:00
Ajánlom
Díjeső Szabó Dénes karnagy nyíregyházi dalosainak

Négyszer csendült fel a Himnusz a dél-koreai Puszanban, ahol október 17. és 25. között másodszor rendeztek kórusolimpiát. A rangos nemzetközi versenyen a Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy által vezényelt nyíregyházi Pro Musica Leánykar és Cantemus Gyermekkórus minden olyan kategóriában nyert (kortárs, illetve egyházi zene, valamint gyermekkar és ifjúsági leánykar), amelyben elindult. A Debreceni Református Kollégium Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy által vezényelt kántusa pedig a vegyes ifjúsági kategóriában bemutatott versenyprogramjáért a dobogó második fokára állhatott fel. A nagyszabású rendezvényen egyébként hatvan országból négyszáz énekkar indult, és huszonöt kategóriában hirdettek eredményt. A díjeső megint bizonyítja, hogy hazánk - Kodály örökségéhez méltóan - a világ kórusművészetében még mindig vezető helyen áll.

Van az ország keleti részén egy általános iskola, amely az órák közti szünetekben visszhangzik a rögtönzött hangversenyektől. Legyen a darab egy- vagy többszólamú, háromszáz éves vagy XX. századi alkotás, az ide járó tanulók hihetetlen biztonsággal éneklik a legnehezebb motívumvilágú, a legrafináltabb ritmusú dallamokat is - mindezt bármiféle felszólítás, kényszer nélkül. A nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola értékrendje - névadója gondolataira alapozva - több mint négy évtizede vallja, hogy a zenei nevelés már egészen kicsi kortól központi helyet érdemel a gyerekek életében. Az iskolában 1958 óta folyamatosan a legmagasabb szinten van az ének-zenei képzés. A már nemzetközi hírű intézmény számtalanszor bebizonyította, hogy a Kodály-módszer olyan zenei alapokat adhat a gyerekeknek, amelyekre egy életen át építkezni lehet.

Szabó Dénes, az országos és nemzetközi kóruséletben egyaránt kiemelkedő eredményeket elért Pro Musica Leánykar és a Cantemus Gyermekkórus karnagya három évtizede tanít éneket a Kodály Zoltán Általános Iskolában. "Az ide járó gyerekeknek az éneklés természetes dolog. A zene életük lényege" - vallja. Noha az iskola tanulói csak a harmadik osztályban kezdenek kórusban énekelni, az első két évben magától értetődővé válik számukra a zenei légkör. Nyolcévesen bekerülnek a Nyitnikék énekkarba, két évvel később a Napsugár kórusban folytatják, az utolsó három osztály elvégzéséig pedig a Cantemus Gyermekkórusban és Fiúkórusban énekelnek. A gyermekkart fennállása óta olyan híres karmesterek is vezényelték, mint Leonard Bernstein, Doráti Antal, Ozava Szejdzsi, Joó Árpád vagy Giuseppe Patané.

Az iskola befejezése sokáig az éneklés kényszerű abbahagyásával is együtt járt. A volt tanulók kitartóan "ostromolták" az iskola tanárait, hogy szervezett keretek között folytathassák korábbi életmódjukat. Végül 1986-ban az egykori növendékekből verbuválódott leánykar nagy levegőt vett, és elindult a Debreceni Bartók Béla Nemzetközi Kórusversenyen. A kórus hatalmas sikert aratott: első helyezést ért el, s még a verseny nagydíját is megkapta. Így született meg a Pro Musica Leánykar. A kórus 1996-ban Európa-nagydíjban részesült.

A lehetőségtől felbátorodva hamarosan két újabb másik kórus is alakult az egykori tanulókból: 1988-ban a hattagú Banchieri együttes talált magára, 1992-től pedig szinte észrevétlenül formálódott a Cantemus Vegyeskar, amely eleinte csak alkalmanként lépett fel, néhány év múlva azonban megnyerte a Budapesti Kórusversenyt. Számos rádió-, televízió- és tíz CD-felvétel készült az énekkarokkal. Széles repertoárjukban, amely az egész kórusirodalmat átfogja, nagy hangsúlyt kapnak a XX. századi és kortárs magyar zeneszerzők, Kodály Zoltán, Bartók Béla, Kocsár Miklós, Orbán György, Bárdos Lajos művei.

Akár magyar, akár külföldi szerzők darabjait énekelték, a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola kórusai eddig is komoly eredményeket értek el az országon belül és kívül egyaránt. A Pro Musica Leánykar és a Cantemus Gyermekkórus 1978 óta Arezzótól Athénig, Goriziától Llangollenig gyakorlatilag Európa minden neves versenyén szerepelt és kimagasló eredményt ért el. A két énekkar, csakúgy mint a Banchieri együttes, a Cantemus Vegyeskar és a Cantemus Fiúkórus rendszeresen utazik hangversenykörutakra, fesztiválokra, zenepedagógiai konferenciákra Ausztráliától Japánon át az amerikai kontinens számos országáig.

A Debreceni Református Kollégium 263 éves múltra visszatekintő kántusa 1954 óta működik vegyeskarként. A kántus szintén számos nemzetközi versenyen szerzett kiemelkedő helyezést, 1997-ben megkapta a Magyar Örökség Díjat. A kórus eddig tucatnál több országban szerepelt, az utóbbi években Kárpát-Ukrajnában, Erdélyben és Szlovákiában is jártak. Rádiós és televíziós szerepléseik mellett Magyarországon három nagylemezük, külföldön három műsoros kazettájuk jelent meg. Több magyar zeneszerző - köztük Bárdos Lajos, Gárdonyi Zoltán, Gárdonyi Zsolt, Vass Lajos, Birtalan József és Szokolay Sándor - írt művet számukra.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.