Klasszikus

Olvasói levél a Fáy-disputához

2003.03.15. 00:00
Ajánlom
Egy általunk "érted haragszom"-habitusáról ismert olvasónk ma sajátságos módon reagált a Fáy-vitára: elküldte saját nyílt levelét a a Fideliónak. A kiéleződött vitát elnézve csak remélni tudjuk, hogy humorát senki nem veszi magára, s nem találja sértőnek sem...

"Szerény javaslat a zenei életünkbe belekontárkodók ellen

Mi, akik tudjuk, mi az Igazság, mert papírunk van róla, javasoljuk, hogy töröltessék el minden alulról jövő, kontár és sarlatán vélemény. Mi, akik többször bizonyított szakmai tudásunk birtokában ezennel megalapítjuk a Zene Harcos Szakmai Közösségét (fascio di combattimento, a következőkben: Fascio), ennek érdekében a következőt javasoljuk:

1) Hangversenyről, zenei rendezvényről ezentúl kritika csak a mi előzetes ellenvéleményezésünkkel jelenhessen meg. Ebből a célból hivatalunknál (Magyar Zenész Cenzúra Egyesület, MZCE) leütésenként 3 Ft-ért a kritikus a kritika megjelenése előtt hét munkanappal beadványt köteles beterjeszteni.

2) Míg a sajtót – a karhatalom segítségével – meg nem tisztítjuk, hangversenyre mindenki csak a MZCE által kiadott engedéllyel teheti be a lábát, nehogy a Gonosz sajtójában illetéktelen kritika jelenhessék meg.

3) Fenti engedélyhez szükségeltetik a zenész diploma hiteles másolata, valamint Fasciónk két tagjának ajánlása. Ennek hiányában egyszeri alkalomra az engedély megváltható 15000 Ft illeték befizetése után Fasciónk előtt történő zárt vizsga alkalmával.

4)A vizsga követelménye – a sajtóorgánum megbízhatóságától függően, melyet az NZCE állapít meg – többszólamú partitúréneklés, Fasciónk zeneszerző tagjainak műveiből bármely kétütemnyi részlet alapján zenefelismerés, illetőleg vonósnégyesen való játék, kotta nélküli lapról olvasás formájában.

5) Mivel a hozzá nem értő közönség sajnálatos módon könnyen férhet hozzá mindenféle nem kívánt zenei hangzóanyaghoz, Fasciónk azonnali hatállyal átveszi a közszolgálati rádióállomásokat.

6) A kereskedelmi rádiók zenei szerkesztői is kötelesek a 4) pontban részletezett vizsga letételére, hacsak nem hoznak a 3) pontban meghatározott ajánlást és diplomát.

7) Fasciónk kezdeményezi továbbá a zeneműboltok bezárását, mivel a hanghordozóra rögzített zenei anyag sem a zeneszerzők, sem az előadók tekintetében nem felel meg Fasciónk követelményeinek.

8) Köteles mindenki az otthonában található összes hangzóanyagot Fasciónk számára haladéktalanul beszolgáltatni.

9) Mivel az Internet, illetve a CD-írók elterjedése a Gonosz legfőbb területévé vált, a CD-írók azonnali elkobzás hatálya alá vétetnek. Internetezni Fasciónk szakmai ajánlásával (folyamodvány egy hónapra igényelhető, 30 000 Ft okmánybélyeg befizetése mellett, a 4) pontban részletezett vizsga vagy a 3) pontbeli ajánlás birtokában), kizárólag a mi internetszolgáltatónkon keresztül lehet.

10) Mindezen intézkedések könnyebb és gyorsabb végrehajtása érdekében szükségeltetik a többpártrendszer azonnali eltörlése, megbízható fegyveres testület felállítása, illetőleg a BTK később részletezendő teljes revíziója.

Reméljük, ezen intézkedések segítségével elkerülhető lesz, hogy a jövőben a Fáyhoz hasonló kontárok szellemi és erkölcsi kárt okozzanak magas szellemi közéletünkben.

Harcos Üdvözlettel:

a Fascio tagjai"

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

Emléktáblát avattak a 120 éve született Latabár Kálmán egykori lakóhelyén

1902. november 24-én született a 20. század egyik legkarakteresebb magyar színésze, Latabár Kálmán, akit Max Reinhardt is kora egyik legjobb alkotójának tartott. A komédia koronázatlan királyának egykori lakóhelyén emléktáblát helyeztek el, és ma este bemutatják a róla írt drámát a Spinoza Színházban.
Klasszikus

„A kürt nagyon emocionális hangszer” – Beszélgetés Fröschl Éva Lillával

Első női rézfúvósként kapott Junior Prima Díjat a kürtművész Fröschl Éva Lilla az MVM Zrt. támogatásával. Már berlini tanulmányai közben játszott a Deutsche Oper, illetve a Komische Oper zenekarában, jelenleg pedig a Bajor Állami Operánál tölti próbaévét.
Zenés színház

Kristīne Opolais Carmenként debütál Szentmargitbányán

A világhírű énekesnő csatlakozik azon szopránokhoz, akik a hagyományosan mezzoszopránok által megformált Bizet-hősnő bőrébe bújnak. A Carmen premierjére 2023. július 12-én kerül sor a Szentmargitbányai Kőfejtőben.
Vizuál

Szellemidézés a mezőszemerei kertek alján – Hamarosan nyílik Bukta Imre új kiállítása

Külön erre az alkalomra festett képek, installációk és videómunkák fogadják a látogatókat Bukta Imre Műveljük kertjeinket! című átfogó tárlatán, amely kétségkívül az év kiállítása. A több mint ezer négyzetméter alapterületű Godot Kortárs Művészeti Intézetben (GICA) rendezett tárlat november 27-én nyílik.
Plusz

Dinyés Dániel kapja az Art is Business Fidelio-díját

Idén negyedik alkalommal adják át az Art is Business Díjakat azon vállalati és kulturális szereplőknek, akik az elmúlt időszakban jó példával jártak elől. A Fidelio – Kulturális mecénás elismerés idei nyertese: Dinyés Dániel karmester, zeneszerző, a Szegedi Nemzeti Színház zenei vezetője.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Csak egy közös ügy létezik” – Beszélgetés Dinyés Dániellel

Dinyés Dániel egész életében különösen figyelt arra, hogy művésztársait lehetőségeihez képest segítse. Ennek hitelességét erősíti, hogy ő maga nem is szívesen beszél róla. Nemes gesztusairól kizárólag szűk környezete és az érintettek tudnak. 2022-ben a zeneszerző-karmester veheti át az Art is Business Fidelio-díját, amellyel azokat az alkotókat ismerik el, akik saját erejükből, ellenszolgáltatás nélkül támogatják a művészeti szektort.
Klasszikus ajánló

Olaszországban turnézott az Anima Musicae

Milánóban és Torinóban is vastapssal jutalmazta az olasz közönség az Anima Musicae Kamarazenekar előadásait, melyeken Takács-Nagy Gábor vezényletével és Balázs János zongoraművész szólóival Liszt és Bartók művei hangoztak el.
Klasszikus hír

Rangos amerikai építészeti díjat nyert a Magyar Zene Háza

Az idén januárban átadott épület számos európai elismerés után a tengerentúlon is sikert aratott, az Architecture MasterPrize versenyén díjazták a Liget projekt ikonikus épületét.
Klasszikus interjú

„A kürt nagyon emocionális hangszer” – Beszélgetés Fröschl Éva Lillával

Első női rézfúvósként kapott Junior Prima Díjat a kürtművész Fröschl Éva Lilla az MVM Zrt. támogatásával. Már berlini tanulmányai közben játszott a Deutsche Oper, illetve a Komische Oper zenekarában, jelenleg pedig a Bajor Állami Operánál tölti próbaévét.
Klasszikus gyász

Elhunyt Béres János Kossuth-díjas furulyaművész, zenepedagógus

Béres János nevéhez fűződik a magyarországi furulyaoktatás elindítása, amely témában tizenkét tankönyvet jelentetett meg. Pályafutása során Európa csaknem összes országában hangversenyezett, de eljutott például az Egyesült Államokba, Japánba és Ausztráliába is.