Klasszikus

Olvasói levél a Fáy-disputához

2003.03.15. 00:00
Ajánlom
Egy általunk "érted haragszom"-habitusáról ismert olvasónk ma sajátságos módon reagált a Fáy-vitára: elküldte saját nyílt levelét a a Fideliónak. A kiéleződött vitát elnézve csak remélni tudjuk, hogy humorát senki nem veszi magára, s nem találja sértőnek sem...

"Szerény javaslat a zenei életünkbe belekontárkodók ellen

Mi, akik tudjuk, mi az Igazság, mert papírunk van róla, javasoljuk, hogy töröltessék el minden alulról jövő, kontár és sarlatán vélemény. Mi, akik többször bizonyított szakmai tudásunk birtokában ezennel megalapítjuk a Zene Harcos Szakmai Közösségét (fascio di combattimento, a következőkben: Fascio), ennek érdekében a következőt javasoljuk:

1) Hangversenyről, zenei rendezvényről ezentúl kritika csak a mi előzetes ellenvéleményezésünkkel jelenhessen meg. Ebből a célból hivatalunknál (Magyar Zenész Cenzúra Egyesület, MZCE) leütésenként 3 Ft-ért a kritikus a kritika megjelenése előtt hét munkanappal beadványt köteles beterjeszteni.

2) Míg a sajtót – a karhatalom segítségével – meg nem tisztítjuk, hangversenyre mindenki csak a MZCE által kiadott engedéllyel teheti be a lábát, nehogy a Gonosz sajtójában illetéktelen kritika jelenhessék meg.

3) Fenti engedélyhez szükségeltetik a zenész diploma hiteles másolata, valamint Fasciónk két tagjának ajánlása. Ennek hiányában egyszeri alkalomra az engedély megváltható 15000 Ft illeték befizetése után Fasciónk előtt történő zárt vizsga alkalmával.

4)A vizsga követelménye – a sajtóorgánum megbízhatóságától függően, melyet az NZCE állapít meg – többszólamú partitúréneklés, Fasciónk zeneszerző tagjainak műveiből bármely kétütemnyi részlet alapján zenefelismerés, illetőleg vonósnégyesen való játék, kotta nélküli lapról olvasás formájában.

5) Mivel a hozzá nem értő közönség sajnálatos módon könnyen férhet hozzá mindenféle nem kívánt zenei hangzóanyaghoz, Fasciónk azonnali hatállyal átveszi a közszolgálati rádióállomásokat.

6) A kereskedelmi rádiók zenei szerkesztői is kötelesek a 4) pontban részletezett vizsga letételére, hacsak nem hoznak a 3) pontban meghatározott ajánlást és diplomát.

7) Fasciónk kezdeményezi továbbá a zeneműboltok bezárását, mivel a hanghordozóra rögzített zenei anyag sem a zeneszerzők, sem az előadók tekintetében nem felel meg Fasciónk követelményeinek.

8) Köteles mindenki az otthonában található összes hangzóanyagot Fasciónk számára haladéktalanul beszolgáltatni.

9) Mivel az Internet, illetve a CD-írók elterjedése a Gonosz legfőbb területévé vált, a CD-írók azonnali elkobzás hatálya alá vétetnek. Internetezni Fasciónk szakmai ajánlásával (folyamodvány egy hónapra igényelhető, 30 000 Ft okmánybélyeg befizetése mellett, a 4) pontban részletezett vizsga vagy a 3) pontbeli ajánlás birtokában), kizárólag a mi internetszolgáltatónkon keresztül lehet.

10) Mindezen intézkedések könnyebb és gyorsabb végrehajtása érdekében szükségeltetik a többpártrendszer azonnali eltörlése, megbízható fegyveres testület felállítása, illetőleg a BTK később részletezendő teljes revíziója.

Reméljük, ezen intézkedések segítségével elkerülhető lesz, hogy a jövőben a Fáyhoz hasonló kontárok szellemi és erkölcsi kárt okozzanak magas szellemi közéletünkben.

Harcos Üdvözlettel:

a Fascio tagjai"

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.