Klasszikus

Ön mennyi kultúrát fogyaszt?

2013.02.07. 15:26
Ajánlom
Fekete Mariann, az ELTE TÁTK szociológus doktorandusza a digitális forradalom és a kultúrafogyasztás összefüggéseit vizsgálja. Segítsünk neki egy rövid kérdőív kitöltésével!

A kutató az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkbe:

"A kultúrával kapcsolatos attitűdök és a kultúrafogyasztási szokások vizsgálatát az NKA megbízásából a GFK végzi már 16 éve. A legutóbb publikált eredmények (Antalóczy-Füstös-Hankiss: Vészjelzések a kultúráról és Mire jó a kultúra? című tanulmánykötetben jelentek meg) azt mutatták, hogy a kultúra iránti érdeklődés drámai mértékben csökkent, a visszaesés valamennyi könnyű és komoly műfaj területén megtörtént, legnagyobb vesztes a színház, a komolyzene és a filmművészet. Országos reprezentatív mintán történt a felmérés 2006-ban, minden adatsor meglehetősen elkeserítő képet festett.

2008-ban a Szonda Ipsos az internet kulturális kihívásairól készített országos felmérést. Az eredmények azt mutatták, hogy minél szélesebb körben használja valaki az internetet, minél komolyabb ismeretei vannak a digitális írástudást illetően, annál inkább relevánsnak tartják az interneten és az azon kívüli közegben létező kultúra összefüggéseit. 

Az eddigi kultúrával foglalkozó szociológiai felmérések a hagyományos módszertant követték, azaz országos reprezentatív mintákat kérdeztek le kultúrafogyasztási szokásaikról, majd ezen eredmények alapján vonták le a következtetéseket. Én egy másik utat szeretnék bejárni, az intézmények és a közönség felől közelítek. 

Véleményem szerint az internet a kulturális fogyasztás szerkezetére jelentősen hat oly módon, hogy mivel "ingyen" van, sok dologba bele lehet nézni, hallgatni, kóstolgatni, ami optimális esetben tágítja a látókört, újfajta érdeklődést eredményez, ami szerencsés esetben fogyasztásbeli mobilitást eredményez. 

Hipotézisem szerint a jelen helyzet nem olyan tragikus, mint a 2006-os adatok által felvázolt. Gyakorlati tapasztalataim azt mutatják, hogy számos színházban hónapokkal előre nem lehet már jegyet kapni, a Müpa komolyzenei koncertjei alatt sem kong az ürességtől a terem. A legnépszerűbb közösségi oldalon - csak hogy néhány példát említsek - az Operaháznak 9500 követője van, a Mindennapi klasszikusoknak 2600, a Fideliót csaknem 7000. Ezek a számok arra engednek következtetni, hogy mégsem halott a komolyzene és életben tartásához hozzájárul a net is. Érdekelne, hogy mit takarnak ezek a számok. Valódi érdeklődést, netán rajongást, elkötelezettséget, vagy valami mást?"

Válaszoljon Ön is! A kérdőív erre a linkre kattintva érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Miranda Liu három órán át játszott a zenekarnak, míg megkapta a koncertmesteri széket

Tizenkilenc évesen vált a legfiatalabb hazai koncertmesterré, igaz, meg is dolgozott érte. Miranda Liu még mindig csak huszonkettő, de már kvartettalapító, most pedig egy új kamarazenei fesztivált szervez az ősz beköszöntekor. Ez lesz a New Millennium.
Könyv

Ernest Hemingway ritkán látott családi fotói

Felépítette saját mítoszát: síelt, horgászott, vadászott, bikaviadalokat látogatott, szenvedélyesen érdekelte a háború és fáradhatatlanul kereste a személyes boldogságot. A Nobel-díjas amerikai író, akinek tárgyilagos szikár stílusát sokan próbálják utánozni azóta is, 1899. július 21-én született.
Klasszikus

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Vizuál

Aki pestiesítette a párizsi divatot

Egyszerű másoló, remek divatérzékű üzletasszony vagy tervezőzseni? Rotschild Klára szalonja a luxust jelentette a harmincastól a hetvenes évekig. Simonovics Ildikó mesélt arról, milyen kihívás összegyűjteni a még megmaradt ruhákat, dokumentumokat és kibogozni a valóságot a legendák és pletykák közül.
Klasszikus

Barokk randevú Gödöllőn

A barokk zenének ad otthont augusztusban a Gödöllői Királyi Kastély, ahol Bach egyik ritkán játszott világi kantátájának színpadi változata és Vivaldi a-moll kettősversenye is elhangzik.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kult50

Ha zene szól, nem tudok mással foglalkozni – Bősze Ádám és Vashegyi György a Kult50-ben

A Kult50 legújabb videójában Bősze Ádám zenetudós, műsorvezető és Vashegyi György karmester, régizenész ült le egymással beszélgetni – mi másról, mint zenéről.
Klasszikus salzburg

A Salzburgi Ünnepi Játékok ingyenes koncertekkel nyitott a szélesebb közönség felé

Mozart szülővárosában egy sor különböző helyszínen megrendezett ingyenes koncerttel kezdődött meg szombaton a Salzburgi Ünnepi Játékok.
Klasszikus videó

Amikor Maria João Pires másik zongoraversennyel készült, mint a zenekar

Ma ünnepli 75. születésnapját Maria João Pires, az egyik legjobb Mozart-játékos az elmúlt évtizedekből. Leghíresebb koncertfelvételével köszöntjük őt.
Klasszikus gyász

Meghalt Fátyol Rudolf hegedűművész

Hétfő reggel, 62 éves korában elhunyt Fátyol Rudolf hegedűművész, a szatmárnémeti Dinu Lipatti Állami Filharmónia vezetője.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ben Johnston, a mikrotonális zene egyik úttörő zeneszerzője

Július 22-én elhunyt Ben Johnston amerikai zeneszerző. Lehet, hogy nem ismerte őt – érdemes.