Klasszikus

Ön mennyi kultúrát fogyaszt?

2013.02.07. 15:26
Ajánlom
Fekete Mariann, az ELTE TÁTK szociológus doktorandusza a digitális forradalom és a kultúrafogyasztás összefüggéseit vizsgálja. Segítsünk neki egy rövid kérdőív kitöltésével!

A kutató az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkbe:

"A kultúrával kapcsolatos attitűdök és a kultúrafogyasztási szokások vizsgálatát az NKA megbízásából a GFK végzi már 16 éve. A legutóbb publikált eredmények (Antalóczy-Füstös-Hankiss: Vészjelzések a kultúráról és Mire jó a kultúra? című tanulmánykötetben jelentek meg) azt mutatták, hogy a kultúra iránti érdeklődés drámai mértékben csökkent, a visszaesés valamennyi könnyű és komoly műfaj területén megtörtént, legnagyobb vesztes a színház, a komolyzene és a filmművészet. Országos reprezentatív mintán történt a felmérés 2006-ban, minden adatsor meglehetősen elkeserítő képet festett.

2008-ban a Szonda Ipsos az internet kulturális kihívásairól készített országos felmérést. Az eredmények azt mutatták, hogy minél szélesebb körben használja valaki az internetet, minél komolyabb ismeretei vannak a digitális írástudást illetően, annál inkább relevánsnak tartják az interneten és az azon kívüli közegben létező kultúra összefüggéseit. 

Az eddigi kultúrával foglalkozó szociológiai felmérések a hagyományos módszertant követték, azaz országos reprezentatív mintákat kérdeztek le kultúrafogyasztási szokásaikról, majd ezen eredmények alapján vonták le a következtetéseket. Én egy másik utat szeretnék bejárni, az intézmények és a közönség felől közelítek. 

Véleményem szerint az internet a kulturális fogyasztás szerkezetére jelentősen hat oly módon, hogy mivel "ingyen" van, sok dologba bele lehet nézni, hallgatni, kóstolgatni, ami optimális esetben tágítja a látókört, újfajta érdeklődést eredményez, ami szerencsés esetben fogyasztásbeli mobilitást eredményez. 

Hipotézisem szerint a jelen helyzet nem olyan tragikus, mint a 2006-os adatok által felvázolt. Gyakorlati tapasztalataim azt mutatják, hogy számos színházban hónapokkal előre nem lehet már jegyet kapni, a Müpa komolyzenei koncertjei alatt sem kong az ürességtől a terem. A legnépszerűbb közösségi oldalon - csak hogy néhány példát említsek - az Operaháznak 9500 követője van, a Mindennapi klasszikusoknak 2600, a Fideliót csaknem 7000. Ezek a számok arra engednek következtetni, hogy mégsem halott a komolyzene és életben tartásához hozzájárul a net is. Érdekelne, hogy mit takarnak ezek a számok. Valódi érdeklődést, netán rajongást, elkötelezettséget, vagy valami mást?"

Válaszoljon Ön is! A kérdőív erre a linkre kattintva érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.