Klasszikus

Ön mennyi kultúrát fogyaszt?

2013.02.07. 15:26
Ajánlom
Fekete Mariann, az ELTE TÁTK szociológus doktorandusza a digitális forradalom és a kultúrafogyasztás összefüggéseit vizsgálja. Segítsünk neki egy rövid kérdőív kitöltésével!

A kutató az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkbe:

"A kultúrával kapcsolatos attitűdök és a kultúrafogyasztási szokások vizsgálatát az NKA megbízásából a GFK végzi már 16 éve. A legutóbb publikált eredmények (Antalóczy-Füstös-Hankiss: Vészjelzések a kultúráról és Mire jó a kultúra? című tanulmánykötetben jelentek meg) azt mutatták, hogy a kultúra iránti érdeklődés drámai mértékben csökkent, a visszaesés valamennyi könnyű és komoly műfaj területén megtörtént, legnagyobb vesztes a színház, a komolyzene és a filmművészet. Országos reprezentatív mintán történt a felmérés 2006-ban, minden adatsor meglehetősen elkeserítő képet festett.

2008-ban a Szonda Ipsos az internet kulturális kihívásairól készített országos felmérést. Az eredmények azt mutatták, hogy minél szélesebb körben használja valaki az internetet, minél komolyabb ismeretei vannak a digitális írástudást illetően, annál inkább relevánsnak tartják az interneten és az azon kívüli közegben létező kultúra összefüggéseit. 

Az eddigi kultúrával foglalkozó szociológiai felmérések a hagyományos módszertant követték, azaz országos reprezentatív mintákat kérdeztek le kultúrafogyasztási szokásaikról, majd ezen eredmények alapján vonták le a következtetéseket. Én egy másik utat szeretnék bejárni, az intézmények és a közönség felől közelítek. 

Véleményem szerint az internet a kulturális fogyasztás szerkezetére jelentősen hat oly módon, hogy mivel "ingyen" van, sok dologba bele lehet nézni, hallgatni, kóstolgatni, ami optimális esetben tágítja a látókört, újfajta érdeklődést eredményez, ami szerencsés esetben fogyasztásbeli mobilitást eredményez. 

Hipotézisem szerint a jelen helyzet nem olyan tragikus, mint a 2006-os adatok által felvázolt. Gyakorlati tapasztalataim azt mutatják, hogy számos színházban hónapokkal előre nem lehet már jegyet kapni, a Müpa komolyzenei koncertjei alatt sem kong az ürességtől a terem. A legnépszerűbb közösségi oldalon - csak hogy néhány példát említsek - az Operaháznak 9500 követője van, a Mindennapi klasszikusoknak 2600, a Fideliót csaknem 7000. Ezek a számok arra engednek következtetni, hogy mégsem halott a komolyzene és életben tartásához hozzájárul a net is. Érdekelne, hogy mit takarnak ezek a számok. Valódi érdeklődést, netán rajongást, elkötelezettséget, vagy valami mást?"

Válaszoljon Ön is! A kérdőív erre a linkre kattintva érhető el.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Klasszikus arcus temporum

Középpontban Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága Pannonhalmán

Augusztus 27-29. között rendezik meg az Arcus Temporum Pannonhalmi Kortárs Művészeti Fesztivált, amelynek zenei gerincét idén Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága adja. A programot Klukon Edit és Ránki Dezső művészházaspár állított össze. 
Klasszikus ajánló

A természet, a mozgás és a művészet egysége

Idén nyolcadik alkalommal rendezik meg a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivált július 30. és augusztus 1. között.
Klasszikus interjú

Herboly Domonkos: „Még jobban megbecsüljük a közönséget”

Megpróbáltatásokkal teli koncertévad van mögöttünk, ami az ország első számú együtteseit is próbára tette, szakmailag és lelkileg egyaránt. A Nemzeti Filharmonikusok főigazgatójával, Herboly Domonkossal beszélgettünk a tapasztalatokról és a következő évadra vonatkozó terveikről.
Klasszikus hír

Zongorabillentyűzetet formázó virágkompozíció Cziffra György tiszteletére

A Cziffra György-emlékév keretében különleges virágkompozíciót készített a FŐKERT Nonprofit Zrt a Szent István Parkba.