Klasszikus

Ön mennyi kultúrát fogyaszt?

2013.02.07. 15:26
Ajánlom
Fekete Mariann, az ELTE TÁTK szociológus doktorandusza a digitális forradalom és a kultúrafogyasztás összefüggéseit vizsgálja. Segítsünk neki egy rövid kérdőív kitöltésével!

A kutató az alábbi levelet juttatta el szerkesztőségünkbe:

"A kultúrával kapcsolatos attitűdök és a kultúrafogyasztási szokások vizsgálatát az NKA megbízásából a GFK végzi már 16 éve. A legutóbb publikált eredmények (Antalóczy-Füstös-Hankiss: Vészjelzések a kultúráról és Mire jó a kultúra? című tanulmánykötetben jelentek meg) azt mutatták, hogy a kultúra iránti érdeklődés drámai mértékben csökkent, a visszaesés valamennyi könnyű és komoly műfaj területén megtörtént, legnagyobb vesztes a színház, a komolyzene és a filmművészet. Országos reprezentatív mintán történt a felmérés 2006-ban, minden adatsor meglehetősen elkeserítő képet festett.

2008-ban a Szonda Ipsos az internet kulturális kihívásairól készített országos felmérést. Az eredmények azt mutatták, hogy minél szélesebb körben használja valaki az internetet, minél komolyabb ismeretei vannak a digitális írástudást illetően, annál inkább relevánsnak tartják az interneten és az azon kívüli közegben létező kultúra összefüggéseit. 

Az eddigi kultúrával foglalkozó szociológiai felmérések a hagyományos módszertant követték, azaz országos reprezentatív mintákat kérdeztek le kultúrafogyasztási szokásaikról, majd ezen eredmények alapján vonták le a következtetéseket. Én egy másik utat szeretnék bejárni, az intézmények és a közönség felől közelítek. 

Véleményem szerint az internet a kulturális fogyasztás szerkezetére jelentősen hat oly módon, hogy mivel "ingyen" van, sok dologba bele lehet nézni, hallgatni, kóstolgatni, ami optimális esetben tágítja a látókört, újfajta érdeklődést eredményez, ami szerencsés esetben fogyasztásbeli mobilitást eredményez. 

Hipotézisem szerint a jelen helyzet nem olyan tragikus, mint a 2006-os adatok által felvázolt. Gyakorlati tapasztalataim azt mutatják, hogy számos színházban hónapokkal előre nem lehet már jegyet kapni, a Müpa komolyzenei koncertjei alatt sem kong az ürességtől a terem. A legnépszerűbb közösségi oldalon - csak hogy néhány példát említsek - az Operaháznak 9500 követője van, a Mindennapi klasszikusoknak 2600, a Fideliót csaknem 7000. Ezek a számok arra engednek következtetni, hogy mégsem halott a komolyzene és életben tartásához hozzájárul a net is. Érdekelne, hogy mit takarnak ezek a számok. Valódi érdeklődést, netán rajongást, elkötelezettséget, vagy valami mást?"

Válaszoljon Ön is! A kérdőív erre a linkre kattintva érhető el.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Újabb nyílt levél az SZFE modellváltásáról szóló törvény kapcsán

Több mint hetven színész, rendező, színházi művész támogatta aláírásával a Színművészeti Egyetem modellváltását lehetővé tevő törvényt.
Színház

Megszavazta az Országgyűlés az SZFE modellváltását

Az Országgyűlés július 3-án döntött a Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által benyújtott törvényjavaslatról.
Színház

Szabó Magda: Régimódi történet – online közvetítés

A Tasnádi Csaba által rendezett történet visszarepít a múltba, ahol hasonló problémákkal küzdöttek Szabó Magda hősei, mint a mostaniak, csak szebb ruhákban.
Klasszikus

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Vizuál

Dürer kora a Szépművészeti Múzeumban

A múzeum saját Grafikai Gyűjteményéből szemezgetett a kiállítás anyagának összeállításakor. Dürer munkái mellett a mester műhelyének tehetséges alkotóitól is láthatóak metszetek és rajzok a kamaratárlaton.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Vasárnap kezdődik a 7. Budavári Bach-fesztivál

A Budavári Evangélikus Templomban rendezik meg július 5-17. között Magyarország első Bach-fesztiválját, kizárólag historikus, barokk hangszerek megszólalásával.
Klasszikus ajánló

Klasszikusok a fűben – A Millenárison ad ingyenes koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar

A komolyzenei piknik célja, hogy klasszikus zenével reagáljon az elmúlt hónapok nehézségeire és élményeire. A program a Szimfonikus karantén rehabilitáció alcímet viseli.
Klasszikus gyász

Elhunyt Ida Haendel, az egykori csodagyerek, akinek Sibelius gratulált

Lengyelországban született, háromévesen felfedezték zenei tehetségét. Kanadában élte le élete jelentős részét. Sibelius levélben gratulált neki a hegedűversenyének előadásáért.
Klasszikus ajánló

A Nemzeti Filharmonikus Zenekarral nyit a Müpa autós koncertmozija

Az online közvetítések után ismét formabontó megoldást kínál a Müpa azoknak, akik szerint zene nélkül nem igazi a nyár. A Müpa Autósmoziban a nézők saját autójuk kényelmében élvezhetik a Fesztivál Színházban élőben zajló koncerteket.
Klasszikus hír

Újra zene tölti meg Budapest számos közterét

Hatodik évadát kezdi a Zenélő Budapest: a július 2-án induló programsorozaton a szervezők mintegy 200 minikoncerttel készülnek 8 közkedvelt budapesti helyszínen.