Klasszikus

Online zeneletöltés: növekszik, de csökken

2004.04.27. 00:00
Ajánlom
Az amerikai zeneipar kampánya az illegális zeneletöltés és fájlcserélés ellen hatásos, a zeneletöltők száma azonban dinamikusan növekszik.

Hatásos zeneipari támadás?

Jóllehet az amerikai zeneipar több fronton is támadást indított az illegális zeneletöltőkkel szemben, a Pew Internet & American Life Project legutóbbi felmérése szerint nőtt azon felnőtt amerikaiak száma, akik zenéket töltenek le vagy fájlokat cserélnek a neten.

Az amerikai netkutató cég 1371 felnőtt amerikai netfelhasználót kérdezett meg február folyamán. A felmérés eredménye szerint a tengerentúli netezők 14 százaléka - 17 millió amerikai - nyilatkozott úgy, hogy bár korábban töltött le zenéket, de ezt "többé nem teszi."

A kutatás szerint a korábbi zeneletöltők egyharmada - kb. 6 millió amerikai netező - állította, hogy azért nem tölt le többé zenét, mert az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) pereli azokat, kik illegálisan töltenek le zenéket a világhálóról.

Azon tengerentúli netezők, akik saját elmondásuk szerint eddig nem töltöttek le zenét a netről, 60 százaléka mondta azt, hogy a RIAA perlései miatt a jövőben sem fogja ezt tenni. A nőket egyébként jobban elrettenti a zeneipar pereskedős hangulata, mint a férfiakat - olvasható ki a tanulmányból.

Mégis milliókkal nő a zeneletöltők száma

Ugyanakkor a kutatócég novemberi adataihoz képest ma 5 millióval több felnőtt amerikai netező tölt le zenéket, így számuk mára eléri a 23 milliót. Utóbbi adatot valószínűleg az magyarázza, hogy sok internetező - talán éppen a zeneipar fenyegetőzése hatására - kisebb, nem annyira ismert fájlcserélőkre tért át, vagy fizetős zeneletöltésre váltott.

Januárban - a felhasználók ellen indított amerikai zeneipari perek időszakában - kevesebben vallották be, hogy internetes fájlcserélőket használnak. A Pew kutatásai azonban egy fontos kérdésre nem adnak választ: az illegális zeneletöltési piacot valójában miként befolyásolja a RIAA perdömpingje.

E kérdés megválaszolásához adhat támpontot a comScore felmérése. A cég becslése szerint az egyik legnagyobb illegális zeneletöltésre használt szolgáltatásra, a KaZaa fájlcserélőjére idén 5 millióval kevesebb ember csatlakozott fel, mint korábban. (A Kazaa-nak - saját bevalása szerint - több mint 30 millió felhasználója van a világon.)

A comScore adataiból pontosan kiolvasható, hogy a Kazaa akkor vesztett nagyobb számban egyedi felhasználókat, mikor a RIAA egy-egy bejelentését megtette: először a perek kilátásban helyezésekor, tavaly júniusban, majd szeptemberben, mikor a zeneipari szövetség beváltotta ígéretét, és perelte az illegális zeneletöltést folytató amerikaiakat.

A kis illegálisok, és a nagy legálisok

A tengerentúli becslések szerint a Kazaa tavaly júniusban volt a csúcson: csak az USA-ban 35 millió felhasználója volt. A comScore szerint azonban a kisebb illeáglis fájlcserélők (iMesh, BitTorrent és eMule) látogatottsága - kisebb mértékben ugyan, de - megnőtt egy év alatt.

A következtetés pedig: amíg a nagyobb fájlcserélők amerikai felhasználóinak egy jelentősebb részét eltántorította az amerikai zeneipar fenyegetőzése, addig a kisebbeknél, illetve a fizetős oldalaknál fellendülést tapasztalható. A fizetős online zeneletöltést kínáló nagyobb amerikai cégek - MusicMatch, iTunes, Napster and Wal-Mart - néhány hónap alatt több millió fogyasztót szereztek maguknak.

Az iTunes saját adatai szerint hetente 2,5 millió zenefájlt töltenek le tőlük, mely éves szinten 130 milló zeneszámot jelent. Egy fájl letöltése 1 dollárba kerül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Zenés színház

Az Operett új vezetése bemutatta új évadát

A 2019/20-as évad legfontosabb bemutatója a Csárdáskirálynő lesz, de Mohács tragédiája is megjelenik egy új rockmusicalben.
Vizuál

Hosszú taps fogadta az Egy férfi és egy nő újabb folytatását Cannes-ban

Hatalmas sikerrel vetítette Claude Lelouch több mint fél évszázados Oscar-díjas filmjének újabb folytatását a Cannes-i filmfesztivál. Az Egy élet legszebb évei című film főszereplői ezúttal is Jean-Louis Trintignant és Anouk Aimée. 
Színház

“Kasszasiker” az Átriumban!

Új bemutatóra készül az Átrium, a Kasszasiker című vígjátékát június 17-én mutatja be színház.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.
Klasszikus interjú

Koltai Katalin feltalált egy új eszközt a gitárhoz, hogy el tudja játszani Bartók műveit is

De nemcsak Bartók, hanem a 20-21. századi zene egészen új repertoárja tárul fel Koltai Katalin új találmányának, az egyhúros kapodaszternek köszönhetően.
Klasszikus tévé

Tudod, mit énekel latinul a kórus a Mr. Bean-sorozat főcímében?

Az eredeti Mr. Bean-sorozat főcímében elhangzik egy latin nyelvű kórus, amelynek a szövegére senki sem figyelt. Pedig mély mondanivalót hordoz!
Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.