Klasszikus

Online zeneletöltés: növekszik, de csökken

2004.04.27. 00:00
Ajánlom
Az amerikai zeneipar kampánya az illegális zeneletöltés és fájlcserélés ellen hatásos, a zeneletöltők száma azonban dinamikusan növekszik.

Hatásos zeneipari támadás?

Jóllehet az amerikai zeneipar több fronton is támadást indított az illegális zeneletöltőkkel szemben, a Pew Internet & American Life Project legutóbbi felmérése szerint nőtt azon felnőtt amerikaiak száma, akik zenéket töltenek le vagy fájlokat cserélnek a neten.

Az amerikai netkutató cég 1371 felnőtt amerikai netfelhasználót kérdezett meg február folyamán. A felmérés eredménye szerint a tengerentúli netezők 14 százaléka - 17 millió amerikai - nyilatkozott úgy, hogy bár korábban töltött le zenéket, de ezt "többé nem teszi."

A kutatás szerint a korábbi zeneletöltők egyharmada - kb. 6 millió amerikai netező - állította, hogy azért nem tölt le többé zenét, mert az Amerikai Zeneipari Szövetség (RIAA) pereli azokat, kik illegálisan töltenek le zenéket a világhálóról.

Azon tengerentúli netezők, akik saját elmondásuk szerint eddig nem töltöttek le zenét a netről, 60 százaléka mondta azt, hogy a RIAA perlései miatt a jövőben sem fogja ezt tenni. A nőket egyébként jobban elrettenti a zeneipar pereskedős hangulata, mint a férfiakat - olvasható ki a tanulmányból.

Mégis milliókkal nő a zeneletöltők száma

Ugyanakkor a kutatócég novemberi adataihoz képest ma 5 millióval több felnőtt amerikai netező tölt le zenéket, így számuk mára eléri a 23 milliót. Utóbbi adatot valószínűleg az magyarázza, hogy sok internetező - talán éppen a zeneipar fenyegetőzése hatására - kisebb, nem annyira ismert fájlcserélőkre tért át, vagy fizetős zeneletöltésre váltott.

Januárban - a felhasználók ellen indított amerikai zeneipari perek időszakában - kevesebben vallották be, hogy internetes fájlcserélőket használnak. A Pew kutatásai azonban egy fontos kérdésre nem adnak választ: az illegális zeneletöltési piacot valójában miként befolyásolja a RIAA perdömpingje.

E kérdés megválaszolásához adhat támpontot a comScore felmérése. A cég becslése szerint az egyik legnagyobb illegális zeneletöltésre használt szolgáltatásra, a KaZaa fájlcserélőjére idén 5 millióval kevesebb ember csatlakozott fel, mint korábban. (A Kazaa-nak - saját bevalása szerint - több mint 30 millió felhasználója van a világon.)

A comScore adataiból pontosan kiolvasható, hogy a Kazaa akkor vesztett nagyobb számban egyedi felhasználókat, mikor a RIAA egy-egy bejelentését megtette: először a perek kilátásban helyezésekor, tavaly júniusban, majd szeptemberben, mikor a zeneipari szövetség beváltotta ígéretét, és perelte az illegális zeneletöltést folytató amerikaiakat.

A kis illegálisok, és a nagy legálisok

A tengerentúli becslések szerint a Kazaa tavaly júniusban volt a csúcson: csak az USA-ban 35 millió felhasználója volt. A comScore szerint azonban a kisebb illeáglis fájlcserélők (iMesh, BitTorrent és eMule) látogatottsága - kisebb mértékben ugyan, de - megnőtt egy év alatt.

A következtetés pedig: amíg a nagyobb fájlcserélők amerikai felhasználóinak egy jelentősebb részét eltántorította az amerikai zeneipar fenyegetőzése, addig a kisebbeknél, illetve a fizetős oldalaknál fellendülést tapasztalható. A fizetős online zeneletöltést kínáló nagyobb amerikai cégek - MusicMatch, iTunes, Napster and Wal-Mart - néhány hónap alatt több millió fogyasztót szereztek maguknak.

Az iTunes saját adatai szerint hetente 2,5 millió zenefájlt töltenek le tőlük, mely éves szinten 130 milló zeneszámot jelent. Egy fájl letöltése 1 dollárba kerül.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Plusz

Ilyet még nem hallottál: hódít a mongol torokének metál

Nem a hörgős metálról van szó, hanem tradicionális mongol hangszereken és énektechnikával előadott heavy metálról, aminek hirtelen rengeteg rajongója akadt világszerte.
Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?