Klasszikus

Opera a Dunán – Egy fesztivál nyitánya a Dunakanyarban

2021.08.25. 16:40
Ajánlom
A Dunakanyar Művészeti Fesztivált idén először rendezik meg a térség kikötőiben, Visegrádon, Nagymaroson, Zebegényben és Dömösön. A Duna itt a kultúra forrása is. Augusztus utolsó hétvégéjén pedig a Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivál monstre eseménysorát tartják négy napon át, augusztus 26-tól 29-ig kikötőkben, hajókon és a lábatlani Duna Színpadon. Ezzel búcsúztatják – miként az Operafesztivál művészeti vezetője, Bátori Éva művészeti vezető fogalmazott – „ezt az óvatosan szabaddá vált nyarat”. A belépés ingyenes.

A Kiváló művész-díjjal kitüntetett Bátori Éva operaénekes így vezeti fel a hosszú hétvégés, egyedülálló „vízi zenei” rendezvényt: „A Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivál, reményeim szerint, senkiben sem hagy majd kétséget: az opera mint műfaj ezer arcát megmutatva képes lenyűgözni minden korosztályt, rendhagyó körülmények között, formabontó közegben és módon, jóllehet soha nem engedve a műfaj rendkívül magas művészeti-szakmai feltételeiből. A műsor életre hívása során célunk az volt, hogy lehetőség szerint minden korosztálynak – a kisgyermekektől a megszállott operaértőkig és rajongókig – nyújtsunk a klasszikus zenéhez szorosan köthető szórakozási lehetőséget.

Nem titkolt szándékunk továbbá, hogy fesztiválunkkal az idelátogatók figyelmét egyúttal a Dunakanyar természeti szépségei, történelmi értékei és a hajózás örömei felé fordítsuk.”

image00021-163341.jpeg

A Noé bárkája című misztériumopera próbája (Fotó/Forrás: Bonecz Bendegúz)

A Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivál nyitánya augusztus 26-án 20 órától a lábatlani Duna Színpadon Benjamin Britten Noé bárkája című egyfelvonásos misztériumoperája lesz. Noét Haja Zsolt, Noé feleségét Kálnay Zsófia formálja meg. Közreműködik: a Budapesti Énekes Iskola (művészeti vezető: Mezei János és Bubnó Tamás), a debreceni Lautitia Gyermekkar (karnagy: Nemes József), Szulita és Dennis artistaművészek (Led Performers), Bonecz Franciska Yuki és Tóth Laura Mia balettnövendékek (Magyar Nemzeti Balettintézet – művészeti vezető: Radina Dace), valamint a Duna Szimfonikus Zenekar. Koreográfus: Mráz Kornélia. Karmester: Horváth Gábor. Rendező: Aczél András.

image00002-163341.jpeg

Aczél András rendező a Noé bárkája című misztériumopera próbáján (Fotó/Forrás: Bonecz Bendegúz)

Augusztus 27-én kezdetét veszi a „Hajózzunk operákkal” háromnapos zenei programsorozat a fesztivál keretében. Pénteken 10 órakor koncerthajó indul a budapesti MAHART kikötőből Visegrádra, ahol sokféle zenei műsor várja a közönséget, gyerekeket, felnőtteket, este pedig a Visegrádi Királyi Palota teraszán a Magyar Állami Operaház Zenekarának Gálakoncertjét hallgathatják meg, vezényel: Kocsár Balázs, a MÁO főzeneigazgatója. Szólisták: Gál Erika, Kovácsházi István, Palerdi András, Sáfár Orsolya, Szegedi Csaba és a V4 országok képviseletében fellépő művészek a Visegrádi Csoport megalakulása 30. évfordulójának tiszteletére.

Augusztus 28-án az „operahajó” Visegrádról startol 14 órakor, s három dunai állomáson (Nagymaros, Zebegény, Dömös) köt ki egy-egy koncertre. Augusztus 29-én 20 órakor az első Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivált a „Hazám, hazám” Gála zárja Lábatlanban, a Gerenday ház szabadtéri színpadán. Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar, karmester: Hámori Máté.

Az Operafesztivál a MAHART PassNave Személyhajózási Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködésében valósul meg.

 

Fejléckép: Haja Zsolt a Noé bárkája című misztériumopera próbáján (fotó: Bonecz Bendegúz)

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Jazz/World

Soha nem látott képek kerültek elő a The Beatlesről

Bőrnadrág és fehér ing – egy szett, amiről valószínűleg senkinek sem jutna eszébe a legendás együttes, a The Beatles. A zenekarról nemrég felfedezett fényképek azonban újabb képet festenek a banda korai éveiről.
Könyv

Kihirdették az idei Margó-díj jelöltjeit

Ötvenhat könyvet jelöltek idén a kiadók és/vagy a szerzők a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Ez a szám minden eddiginél több: tavaly negyven, 2020-ban pedig tizenkilenc jelölt volt. A díj célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása – írja a Könyves Magazin.
Plusz

„Élni gyönyörű” – Szabó Magdára emlékeznek a Várkert Bazárban

A 105 éve született és tizenöt éve eltávozott írónő életművét idézi meg az egész napos rendezvénysorozat október 15-én. Gyerekelőadás, színházi produkciók, filmvetítés és irodalmi beszélgetés is szerepel a programok között, az Ökumenikus Segélyszervezet révén pedig Szabó Magda-köteteket is felajánlhatunk a rászorulóknak.
Plusz

Pogány Judit, Keller András és Popova Aleszja is Prima Primissima-jelölt

A Prima Primissima Díj több kategóriáját is kibővítették idén, így a jelöltek a korábbinál is szélesebb körből kerülhettek ki. Az elismeréseket decemberben vehetik át a díjazottak.
Klasszikus

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Múltidézés a Cisz­ter­ci Szent Im­re-temp­lom­ban

Az idei évadban is meghirdette hagyományos őszi koncertjeit a Cisz­ter­ci Szent Im­re-temp­lom­, a három ingyenes hangverseny lehetőséget biztosít az elmélyülésre és a múltba mélyedésre.
Klasszikus ajánló

Szkrjabin művészete áll az Orosz Zenei Fesztivál fókuszában

Három településen is koncerteket szentelnek a százötven éve született komponista muzsikájának, az ötödik alkalommal megrendezett Orosz Zenei Fesztivál és Szabó Marcell művészeti vezető szervezésében.
Klasszikus interjú

A piszkálódás most még komolyabb formákat fog ölteni – Beszélgetés Bősze Ádámmal és Megyeri Lénával

Bősze Ádám zenetörténész, a Bartók Rádió népszerű műsorvezetője és Megyeri Léna tánckritikus 2021-ben indított közös tánc- és zenetörténeti sorozatot a Mozsár Műhelyben Lábujjhegyen címmel. A projekt ősztől a hazai táncélet egyik legfontosabb helyszínén, a Nemzeti Táncszínházban folytatódik.
Klasszikus hír

Szerepfelkérésekkel díjazták Rost Andrea mesterkurzusának résztvevőit

A Figaro házassága előadásával zárult Rost Andrea PályaStart című mesterkurzusa, a fiatal művészek a Rost Andrea Művészeti Alapítvány és a támogatók jóvoltából a pályaindulásukat segítő lehetőségeket kaptak.
Klasszikus hír

Gramophone-díj: a Fesztiválzenekar lett Az év zenekara

A Budapesti Fesztiválzenekart választották Az év zenekarának – jelentették be október 4-én este a Gramophone-díj gálarendezvényén Londonban.