Klasszikus

Opera a Dunán – Egy fesztivál nyitánya a Dunakanyarban

2021.08.25. 16:40
Ajánlom
A Dunakanyar Művészeti Fesztivált idén először rendezik meg a térség kikötőiben, Visegrádon, Nagymaroson, Zebegényben és Dömösön. A Duna itt a kultúra forrása is. Augusztus utolsó hétvégéjén pedig a Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivál monstre eseménysorát tartják négy napon át, augusztus 26-tól 29-ig kikötőkben, hajókon és a lábatlani Duna Színpadon. Ezzel búcsúztatják – miként az Operafesztivál művészeti vezetője, Bátori Éva művészeti vezető fogalmazott – „ezt az óvatosan szabaddá vált nyarat”. A belépés ingyenes.

A Kiváló művész-díjjal kitüntetett Bátori Éva operaénekes így vezeti fel a hosszú hétvégés, egyedülálló „vízi zenei” rendezvényt: „A Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivál, reményeim szerint, senkiben sem hagy majd kétséget: az opera mint műfaj ezer arcát megmutatva képes lenyűgözni minden korosztályt, rendhagyó körülmények között, formabontó közegben és módon, jóllehet soha nem engedve a műfaj rendkívül magas művészeti-szakmai feltételeiből. A műsor életre hívása során célunk az volt, hogy lehetőség szerint minden korosztálynak – a kisgyermekektől a megszállott operaértőkig és rajongókig – nyújtsunk a klasszikus zenéhez szorosan köthető szórakozási lehetőséget.

Nem titkolt szándékunk továbbá, hogy fesztiválunkkal az idelátogatók figyelmét egyúttal a Dunakanyar természeti szépségei, történelmi értékei és a hajózás örömei felé fordítsuk.”

image00021-163341.jpeg

A Noé bárkája című misztériumopera próbája (Fotó/Forrás: Bonecz Bendegúz)

A Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivál nyitánya augusztus 26-án 20 órától a lábatlani Duna Színpadon Benjamin Britten Noé bárkája című egyfelvonásos misztériumoperája lesz. Noét Haja Zsolt, Noé feleségét Kálnay Zsófia formálja meg. Közreműködik: a Budapesti Énekes Iskola (művészeti vezető: Mezei János és Bubnó Tamás), a debreceni Lautitia Gyermekkar (karnagy: Nemes József), Szulita és Dennis artistaművészek (Led Performers), Bonecz Franciska Yuki és Tóth Laura Mia balettnövendékek (Magyar Nemzeti Balettintézet – művészeti vezető: Radina Dace), valamint a Duna Szimfonikus Zenekar. Koreográfus: Mráz Kornélia. Karmester: Horváth Gábor. Rendező: Aczél András.

image00002-163341.jpeg

Aczél András rendező a Noé bárkája című misztériumopera próbáján (Fotó/Forrás: Bonecz Bendegúz)

Augusztus 27-én kezdetét veszi a „Hajózzunk operákkal” háromnapos zenei programsorozat a fesztivál keretében. Pénteken 10 órakor koncerthajó indul a budapesti MAHART kikötőből Visegrádra, ahol sokféle zenei műsor várja a közönséget, gyerekeket, felnőtteket, este pedig a Visegrádi Királyi Palota teraszán a Magyar Állami Operaház Zenekarának Gálakoncertjét hallgathatják meg, vezényel: Kocsár Balázs, a MÁO főzeneigazgatója. Szólisták: Gál Erika, Kovácsházi István, Palerdi András, Sáfár Orsolya, Szegedi Csaba és a V4 országok képviseletében fellépő művészek a Visegrádi Csoport megalakulása 30. évfordulójának tiszteletére.

Augusztus 28-án az „operahajó” Visegrádról startol 14 órakor, s három dunai állomáson (Nagymaros, Zebegény, Dömös) köt ki egy-egy koncertre. Augusztus 29-én 20 órakor az első Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivált a „Hazám, hazám” Gála zárja Lábatlanban, a Gerenday ház szabadtéri színpadán. Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar, karmester: Hámori Máté.

Az Operafesztivál a MAHART PassNave Személyhajózási Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködésében valósul meg.

 

Fejléckép: Haja Zsolt a Noé bárkája című misztériumopera próbáján (fotó: Bonecz Bendegúz)

Programkereső

Legolvasottabb

Vizuál

Lemondott Dér András az Ars Sacra Filmfesztivál zsűrijének elnöki tisztségéről a letiltott film miatt

"Nagyon elkeserítő és szomorú, hogy a napi politikát eddig elkerülő Ars Sacra fesztivált a petíciókkal és egyéb fenyegetésekkel sikerült belesodorni a politikába"- írta facebook oldalán a rendező, aki az Anyáim története című dokumentumfilm elmaradt vetítése miatt hozta meg döntését.
Színház

„Helyrehozhatatlan erkölcsi kár” – a Magyar Színházi Társaság állásfoglalása

A szakmai szervezet az OSZMI és a Bajor Gizi Színészmúzeum tervezett elidegenítése kapcsán jelentetett meg közleményt, amelyben történelmi jelentőségű bűnnek ítélik az állami tulajdon alapítványi vagyonként történő kiszervezését olyan épületek esetében, amelyek jelentősége túlmutat az épületeken.
Vizuál

Óriási szükségünk van hiteles képekre – megnyílt a World Press Photo kiállítás

Negyedik alkalommal fogadja a közönséget a Nemzeti Múzeumban a World Press Photo kiállítás szeptember 24. és október 31. között, amelynek kísérő tárlataként a Szebeni Műhely tizenöt magyar fotóművész alkotásaival mutatkozik be.
Vizuál

KÉP-regény: Jancsó 100

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal Jancsó Miklósról készített felvételeiről mesélt.
Színház

Szinetár Miklós a Szentendrei Teátrumban rendez

A Teátrum igazgatója, Lőrinczy György ötlete nyomán megvalósuló produkció főszereplője Szinetár Dóra és férje, Makranczi Zalán, bemutatója október 22-én lesz.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Európai körutazás a tánc nyelvén: Erdélytől Örményországon át Spanyolországig a Liszt Ünnepen

Az első Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál nevéhez méltóan a kontinens különböző szegleteit hozza el a magyar fővárosba október 8. és október 24. között, mégpedig nem is akármilyen előadások formájában! A tánc- és mozgásművészet legkülönfélébb műfajai invitálják kulturális utazásra a nézőket: flamenco, néptánc, balett és fizikai színház várja a közönséget.
Klasszikus ajánló

Brahms, magyar zene és kortárs darabok a Concerto Budapest évadában

A Bartók, Liszt és Josef Suk műveinek szentelt évadnyitó dupla koncert után az ősz folyamán több rövid fesztivál is megvalósul a zenekar szervezésében, elsőként októberben a Magyar Kincsek Ünnepe.
Klasszikus ajánló

Szupersztár, lángész, egyetem és kisbolygó – történetek Lisztről és egy vadonatúj fesztiválról

Sokan az első „rocksztárnak” tekintik, akiért addig sosem látott módon rajongott a közönség, még többen egyszerűen korszakalkotó zenei géniusznak tartják, teljes joggal: Budapesten, Európa és a világ nagyvárosaiban számtalan köztéri szobor idézi meg alakját, de neveztek el róla egyetemet, repteret, sőt kisbolygót is.
Klasszikus interjú

A zene fölszabadít – jótékonysági koncert neves fellépőkkel a Zeneakadémián

Október 3-án délután neves zenészek adnak jótékonysági koncertet a Zeneakadémia Nagytermében. Olyan muzsikusok, mint Vásáry Tamás, Sümegi Eszter, Rajk Judit, Rolla János és a művésszé érett „csodagyerek”, Gertler Teo. A jegybevételt az EKC Szent János Kórház I. Belgyógyászati-Gasztroenterológiai osztálya kapja. Az eseményről, valamint a zene és a gyógyítás kapcsolatáról az osztályvezető főorvossal, egyben a rendezvény házigazdájával, dr. Székely Györggyel beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Csodagyerekeket hív új évadjába a Pannon Filharmonikusok

Az élet sója mesei motívuma kíséri végig a zenekar 2021/22-es évadát, amely során a fiatalok nem csupán a közönség soraiban, de a színpadon is helyet foglalnak. A Varga Tibor hegedűművész és tanár emlékének szentelt koncerten versenygyőztes ifjú szólisták lépnek fel.