Klasszikus

Opera a Dunán – Egy fesztivál nyitánya a Dunakanyarban

2021.08.25. 16:40
Ajánlom
A Dunakanyar Művészeti Fesztivált idén először rendezik meg a térség kikötőiben, Visegrádon, Nagymaroson, Zebegényben és Dömösön. A Duna itt a kultúra forrása is. Augusztus utolsó hétvégéjén pedig a Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivál monstre eseménysorát tartják négy napon át, augusztus 26-tól 29-ig kikötőkben, hajókon és a lábatlani Duna Színpadon. Ezzel búcsúztatják – miként az Operafesztivál művészeti vezetője, Bátori Éva művészeti vezető fogalmazott – „ezt az óvatosan szabaddá vált nyarat”. A belépés ingyenes.

A Kiváló művész-díjjal kitüntetett Bátori Éva operaénekes így vezeti fel a hosszú hétvégés, egyedülálló „vízi zenei” rendezvényt: „A Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivál, reményeim szerint, senkiben sem hagy majd kétséget: az opera mint műfaj ezer arcát megmutatva képes lenyűgözni minden korosztályt, rendhagyó körülmények között, formabontó közegben és módon, jóllehet soha nem engedve a műfaj rendkívül magas művészeti-szakmai feltételeiből. A műsor életre hívása során célunk az volt, hogy lehetőség szerint minden korosztálynak – a kisgyermekektől a megszállott operaértőkig és rajongókig – nyújtsunk a klasszikus zenéhez szorosan köthető szórakozási lehetőséget.

Nem titkolt szándékunk továbbá, hogy fesztiválunkkal az idelátogatók figyelmét egyúttal a Dunakanyar természeti szépségei, történelmi értékei és a hajózás örömei felé fordítsuk.”

image00021-163341.jpeg

A Noé bárkája című misztériumopera próbája (Fotó/Forrás: Bonecz Bendegúz)

A Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivál nyitánya augusztus 26-án 20 órától a lábatlani Duna Színpadon Benjamin Britten Noé bárkája című egyfelvonásos misztériumoperája lesz. Noét Haja Zsolt, Noé feleségét Kálnay Zsófia formálja meg. Közreműködik: a Budapesti Énekes Iskola (művészeti vezető: Mezei János és Bubnó Tamás), a debreceni Lautitia Gyermekkar (karnagy: Nemes József), Szulita és Dennis artistaművészek (Led Performers), Bonecz Franciska Yuki és Tóth Laura Mia balettnövendékek (Magyar Nemzeti Balettintézet – művészeti vezető: Radina Dace), valamint a Duna Szimfonikus Zenekar. Koreográfus: Mráz Kornélia. Karmester: Horváth Gábor. Rendező: Aczél András.

image00002-163341.jpeg

Aczél András rendező a Noé bárkája című misztériumopera próbáján (Fotó/Forrás: Bonecz Bendegúz)

Augusztus 27-én kezdetét veszi a „Hajózzunk operákkal” háromnapos zenei programsorozat a fesztivál keretében. Pénteken 10 órakor koncerthajó indul a budapesti MAHART kikötőből Visegrádra, ahol sokféle zenei műsor várja a közönséget, gyerekeket, felnőtteket, este pedig a Visegrádi Királyi Palota teraszán a Magyar Állami Operaház Zenekarának Gálakoncertjét hallgathatják meg, vezényel: Kocsár Balázs, a MÁO főzeneigazgatója. Szólisták: Gál Erika, Kovácsházi István, Palerdi András, Sáfár Orsolya, Szegedi Csaba és a V4 országok képviseletében fellépő művészek a Visegrádi Csoport megalakulása 30. évfordulójának tiszteletére.

Augusztus 28-án az „operahajó” Visegrádról startol 14 órakor, s három dunai állomáson (Nagymaros, Zebegény, Dömös) köt ki egy-egy koncertre. Augusztus 29-én 20 órakor az első Dunakanyar Művészeti Fesztivál – Operafesztivált a „Hazám, hazám” Gála zárja Lábatlanban, a Gerenday ház szabadtéri színpadán. Közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar, karmester: Hámori Máté.

Az Operafesztivál a MAHART PassNave Személyhajózási Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködésében valósul meg.

 

Fejléckép: Haja Zsolt a Noé bárkája című misztériumopera próbáján (fotó: Bonecz Bendegúz)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Könyv

„A gyermeknevelésnél is fontosabb lesz a szülőnevelés” – Steigervald Krisztián a Lírástudók vendége

Közgazdászként fordult a figyelme a pszichológia felé, az utóbbi hónapokban pedig a bestsellerlistára is felkúszott Generációk harca a figyelemért című könyvével. Podcastunkban Steigervald Krisztiánnal beszélgetett Grisnik Petra.
Zenés színház

Történelmi pszichothriller operai köntösben – közeleg a Borisz Godunov bemutatója

A Kossuth-díjas Bretz Gábor címszereplésével viszi színre április 27-én a Magyar Állami Operaház Muszorgszkij Borisz Godunov című alkotását, amely az 1869-es ősváltozatban először hangzik el Magyarországon.
Vizuál

Fellini klasszikusait vetítik a Puskinban

Május 2. és 23. között az olasz filmművészet egyik legjelentősebb rendezőjének három alkotását vetítik a budapesti Puskin Moziban. A közönség újra nagyvásznon élheti át Az édes élet, a 8 és ½, valamint az Amarcord című filmeket.
Könyv

All You Need Is Love – új könyv jelent meg a Beatlesről

A kötetben korábban nem publikált interjúkon keresztül ismerhetjük meg egyebek közt a banda feloszlásának okait is. Ötven évvel mozis bemutatása után májustól egy streaming szolgáltáson ismét látható lesz az együttesről készült Let It Be című dokumentumfilm.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

„Mind elmegyünk” – végső búcsút vettek Eötvös Pétertől

Április 18-án délután kollégái, barátai, tisztelői körében emlékeztek meg a március 24-én elhunyt, Kossuth-nagydíjas zeneszerző-karmesterről. A BMC-ben tartott eseményen Káel Csaba, Perényi Miklós, Kovács Géza és Kurtág György mondott beszédet.
Klasszikus hír

Dobri Dániel művét díjazták Washingtonban

A zeneszerző Halmazállapot-változások (States of Matter) című műve az öt legjobbnak választott alkotás közé került az Art Music Society zeneszerzőversenyén.
Klasszikus ajánló

Kortárs koncertek a Kodály Kórussal újra a BMC-ben!

Budapestre látogat a hazai kóruskultúra egyik kiemelten fontos együttese, a debreceni Kodály Kórus a hazai és a külföldi kortárs muzsika gyöngyszemeit hozza el a BMC_be, május 4-én és június 1-jén.
Klasszikus hír

Nagy oratóriumokat játszik a Zeneakadémián a Haydneum

Meghirdette 2024/25-ös évadát a Magyar Régizenei Központ, a jövőre különösen nagyszabású Zeneakadémia Bérlet mellett továbbra is lesz Őszi, illetve Egyházzenei Fesztivál, és a fortepianót a középpontba állító sorozatukat is folytatják.
Klasszikus ajánló

Nemzeti sajátosságok és közös értékek a Budapesti Nemzetközi Orgonafesztiválon

A fesztivál művészeti vezetője, Mészáros Zsolt Máté orgonaművész és Liszt-kutató az orgonazene kiváló nemzetközi képviselőit hívta meg, akik május 5. és június 30. között adnak koncertet a Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia-templomban