Klasszikus

Opera a másság gyűlöletéről

2004.06.28. 00:00
Ajánlom
A zsidónő című ötfelvonásos opera francia nyelvű koncertszerű előadása lesz az augusztus 29-én megnyíló VII. Zsidó Nyári Fesztivál egyhetes programjának egyik különlegessége, a művet legutóbb 1937-ben adták elő Magyarországon - közölték a szervezők hétfőn, fővárosi sajtótájékoztatón. Jacques Fromental Halévy operáját a Dohány utcai Zsinagógában mutatják be szeptember 2-án, a címszerepet Tokody Ilona alakítja.

A művet "úgy kell kiásni a hallgatás sírjából", pedig ez a zenemű egykor az egyik legnépszerűbb operának számított a világon, Magyarországon is, méltán - mondta Pál Tamás karmester, az előadáson közreműködő Szombathelyi Szimfonikus Zenekar dirigense. A Liszt-díjas kiváló művész hozzátette: az 1930-as évek borzalmai okozták, hogy az opera lekerült a műsorról, kicsit elfelejtődött, napjainkban azonban reneszánszát éli szerte a világon.

Az 1414-ben Konstanzban játszódó történet a másság gyűlöletéről, elsősorban a zsidósággal szembeni gyűlöletről szól és zsidó mártíromsággal végződik. Az opera ősbemutatója 1835-ben volt Párizsban. A szeptemberi budapesti koncerten fellép a brnói születésű Leo Marian Vodicka, Alekszej Tanovickij orosz basszista, a pozsonyi Klein Ottokár és a ciprusi születésű Mitilineou Cleo.

A fesztiválon az idén kevesebb a vidámság, hiszen ebben az évben emlékezünk a holokauszt 60. évfordulójára - mondta Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) ügyvezető igazgatója. Tavaly a programsorozat csaknem 100 ezer érdeklődött vonzott, az idén 120 ezer látogatóra számítanak - tette hozzá. A fesztivál augusztus 28-án este az Ankor izraeli gyermekkórus és Kincses Veronika koncertjével nyílik meg a Dohány utca Zsinagógában. Az eseményen felhangzik Wolf Péter "Öröm és Bánat concertino fuvolára és vonós zenekarra Elie Wiesel tiszteletére" című szerzeménye. Másnap Haydn Teremtés oratóriuma szólal meg a zsinagógában, amely a későbbiekben kántor- és klezmerkoncertnek ad helyszínt, és ugyanitt szólaltatja meg Varnus Xaver Beethoven IX. szimfóniáját. A művész a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a zsinagóga orgonája technikai különlegesség és hangzásában is az egyik legnagyszerűbb hangszer.

A Zsidó Nyári Fesztivál keretében az idén az Erzsébet téri Gödör Klubban rendeznek könyvnapokat. A filmnapok idején az Odeon Lloyd moziban Latabár-filmeket, míg az Örökmozgóban a zsidó állam megálmodójáról, a magyarországi születésű Herzl Tivadarról szóló alkotásokat vetítenek. A Zsidó Múzeumban Herzl halálának 100. évfordulója alkalmából nyílik kiállítás, a Budapest Galériában pedig a "Nekem szülőhazám ..." című sorozat részeként Vajda Lajos és Bálint Endre alkotásaiból rendeznek tárlatot. A BZSH égisze alatt meghirdetett, hagyományosan augusztus végén kezdődő fesztivál programjaként Szegeden Marton Éva ad dalestet, Zalaegerszegen kiállítást és kántorkoncertet rendeznek, Nagykőrösön szonátaesetet tartanak, míg Pannonhalmán Thália szolgálatában - zsidó színházművészek a magyar művelődéstörténetben 1837-1944-ig címmel nyílik tárlat.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Tánc

Februárban megnyit a Nemzeti Táncszínház várva várt új épülete

Négy év bizonytalan helyzet után február 15-én a Budapest Táncfesztivállal egybekötve adják át a nagyközönségnek az intézmény új épületét a Millenáris Parkban.
Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.