Klasszikus

„Opera-napok” a médiában

2005.08.22. 00:00
Ajánlom
A média érdeklődésének középpontjába került a Magyar Állami Operaház az elmúlt napokban. A hír- és nyilatkozatdömpinget az váltotta ki, hogy augusztus 17-i hatállyal lemondott Petrovics Emil főzeneigazgató. A neves zeneszerző az augusztus 1-jén kinevezett új vezetés tervei szerint nemcsak a heteken belül induló, s teljes egészében általa (és Szinetár Miklós, korábbi igazgató által) előkészített új évadot vezényelte volna le, de szerződésének lejárta után is számítottak volna rá tanácsadóként. Ez az elmúlt napok eseményeinek összefoglalója.

Miként arról a fidelio.hu is hírt adott, az Operaigazgatói pályázaton győztes csapat (Hegyi Árpád Jutocsa – főigazgató, Kesselyák Gergely – művészeti igazgató, Müller Péter Sziámi – stratéga és Dr. Kunos József – gazdasági tanácsadó) több ízben is kinyilvánította, hogy számítanak Petrovics Emil szakmai tudására és tapasztalatára, s ez a pályázatukban is szerepelt.

Miután a Népszava-Online beszámolt róla, hogy Petrovics Emil „kiszállt” a csapatból – melynek egyébként elmondása szerint soha nem is volt tagja –, megkeresésünkre a (volt) főzeneigazgató megerősítette a hírt, ám jelezte, hogy az indokairól és döntésének hátteréről majd Friderikusz Sándor műsorában, a „Szólás szabadsága” augusztus 21-i adásában beszél.

A tegnap esti műsorban azonban nem jelent meg, jelen volt viszont Hegyi Árpád Jutocsa, jelenlegi főigazgató, aki elmondta: mélyen sajnálja, hogy a „tanár úr” lemondott, hiszen tudása és tapasztalata nélkülözhetetlen az Operaházban, s nem tudja, mi áll lemondása hátterében. Friderikusz Sándor kérdésére, hogy mi lehet a Népszava-Online által Petrovicstól idézett mondat mögött – „a karriervágyak eléréséért egyeseknek, úgy tűnik, semmi sem drága.” –, Hegyi Árpád Jutocsa azt válaszolta, hogy feltételezése szerint a „tanár úrnak” az új intézményi felépítéssel kapcsolatban vannak kifogásai, nevezetesen, hogy Kesselyák Gergely művészeti igazgatóként a nála negyven évvel idősebb zeneigazgató fölé került volna az operaházi hierarchiában.

A Nap-kelte ma reggeli műsorában Betlen János műsorvezető vendége volt Petrovics Emil, aki elmondta, hogy miután az új vezetés az együttműködés mellett tett hitet, a kinevezésük óta eltelt időben egyetlen szakmai kérdéssel nem keresték meg. Meglátogatta ugyanakkor szigligeti házában a gazdasági tanácsadó, Kunos József, s köntörfalazás nélkül kijelentette, hogy Petrovics jobban tenné, ha lemondana, mivel a művészeti igazgató és a főzeneigazgató posztja nehezen lesz összeegyeztethető. Petrovics szerint Kunos ehhez még hozzátette, hogy lehetne zenei tanácsadó, s nem kell aggódnia: „fog kapni kitüntetéseket, meg mindent…”

Petrovics – elmondása szerint – ekkor döntött úgy, hogy lemond, s bár ezután Hegyi Árpád Jutocsa és Kesselyák Gergely is meglátogatták vidéki házában, kevésbé nyers formában ők is azt sugallták, hogy az a legegyszerűbb, ha távozik. Petrovics Emil felháborítónak tartja, hogy az új vezetés ígérete ellenére nem viszi végig az évadot, és – bár ezt még nem hozták nyilvánosságra – elhagynak bemutatókat. „Felháborító, hogy az ország egyetlen operaházában egyetlen bemutató lesz az évadban.” Kesselyák Gergelyről – korábbi asszisztenséről szólva – kijelentette, hogy tehetséges, „színházi vénával” megáldott zenészről van szó, de „messze nem ő a legjobb karmester az országban.”

Amikor a műsorvezető, Betlen János megköszönte Petrovicsnak, hogy nyilatkozott, s hívta volna a stúdió melletti szobában az adást végignéző Hegyi Árpád Jutocsát, Petrovics nem akart távozni: „Jutocsa az elmúlt időszakban négyszázszor nyilatkozott, én meg egyszer sem. Végig fogom mondani, amit szeretnék.” Elmondta, hogy nem ért egyet a pályázati rendszerrel, és elszomorítónak tartja a minisztérium hozzánemértését. „Kórházakból, iskolákból sok van, ott van értelme a pályáztatásnak, operaházból viszont csak egy. Ki kell nevezni valakit, és a döntésért vállalni a felelősséget, nem pedig egy olyan, néhány hetes pályázat nyomán dönteni, melyre bármelyik jöttment pályázhat.”

Hegyi Árpád Jutocsa is bejutott végül a stúdióba, s némileg ellentmondva a Petrovics lemondása fölött tanúsított, alig tizenkét órával korábbi csodálkozásának, elmondta, hogy valóban járt lenn Szigligeten Kunos, s hogy az ottani beszélgetésen „sajnálatos túlkapás történt.” Ismételten sajnálatát fejezte ki a „tanár úr” lemondása miatt, de biztosított mindenkit afelől, hogy a dolgok mennek tovább a maguk útján. A műsorvezető kérdésére, hogy valóban maradnak-e el bemutatók az új évadban, az új főigazgató úgy válaszolt, hogy erről nincs szó, bár gondolkoznak azon, miként lehetne a nehéz gazdasági helyzeten könnyíteni. Hozzátette, hogy ha el is marad valami az idén, azt egy későbbi – gazdaságilag már konszolidált – időszakban természetesen be fogják mutatni.

Visszatérve a lemondott főzeneigazgatóra, Hegyi Árpád Jutocsa elmondta még, hogy rendeltek tőle egy új operát 2007-re, és reméli, hogy a konfliktus rendeződni fog: „a tanár úr kap majd a házban egy szobát „Petrovics Emil” felirattal mindenféle rang nélkül, és egy zongorát, ahol nyugodtan komponálhat.” – fejezte be a beszélgetést az Operaház új főigazgatója.

Petrovics Emil a saját álláspontjáról részletes cikkben számol be a mai Népszabadságban. A Miért mondtam le? című írásban beszél egykori tanítványaihoz fűződő kapcsolatáról, lemondásának körülményeiről és az államigazgatás tehetetlenkedéseiről. A cikk az alábbi internetes oldalon olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.
Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.