Klasszikus

„Opera-napok” a médiában

2005.08.22. 00:00
Ajánlom
A média érdeklődésének középpontjába került a Magyar Állami Operaház az elmúlt napokban. A hír- és nyilatkozatdömpinget az váltotta ki, hogy augusztus 17-i hatállyal lemondott Petrovics Emil főzeneigazgató. A neves zeneszerző az augusztus 1-jén kinevezett új vezetés tervei szerint nemcsak a heteken belül induló, s teljes egészében általa (és Szinetár Miklós, korábbi igazgató által) előkészített új évadot vezényelte volna le, de szerződésének lejárta után is számítottak volna rá tanácsadóként. Ez az elmúlt napok eseményeinek összefoglalója.

Miként arról a fidelio.hu is hírt adott, az Operaigazgatói pályázaton győztes csapat (Hegyi Árpád Jutocsa – főigazgató, Kesselyák Gergely – művészeti igazgató, Müller Péter Sziámi – stratéga és Dr. Kunos József – gazdasági tanácsadó) több ízben is kinyilvánította, hogy számítanak Petrovics Emil szakmai tudására és tapasztalatára, s ez a pályázatukban is szerepelt.

Miután a Népszava-Online beszámolt róla, hogy Petrovics Emil „kiszállt” a csapatból – melynek egyébként elmondása szerint soha nem is volt tagja –, megkeresésünkre a (volt) főzeneigazgató megerősítette a hírt, ám jelezte, hogy az indokairól és döntésének hátteréről majd Friderikusz Sándor műsorában, a „Szólás szabadsága” augusztus 21-i adásában beszél.

A tegnap esti műsorban azonban nem jelent meg, jelen volt viszont Hegyi Árpád Jutocsa, jelenlegi főigazgató, aki elmondta: mélyen sajnálja, hogy a „tanár úr” lemondott, hiszen tudása és tapasztalata nélkülözhetetlen az Operaházban, s nem tudja, mi áll lemondása hátterében. Friderikusz Sándor kérdésére, hogy mi lehet a Népszava-Online által Petrovicstól idézett mondat mögött – „a karriervágyak eléréséért egyeseknek, úgy tűnik, semmi sem drága.” –, Hegyi Árpád Jutocsa azt válaszolta, hogy feltételezése szerint a „tanár úrnak” az új intézményi felépítéssel kapcsolatban vannak kifogásai, nevezetesen, hogy Kesselyák Gergely művészeti igazgatóként a nála negyven évvel idősebb zeneigazgató fölé került volna az operaházi hierarchiában.

A Nap-kelte ma reggeli műsorában Betlen János műsorvezető vendége volt Petrovics Emil, aki elmondta, hogy miután az új vezetés az együttműködés mellett tett hitet, a kinevezésük óta eltelt időben egyetlen szakmai kérdéssel nem keresték meg. Meglátogatta ugyanakkor szigligeti házában a gazdasági tanácsadó, Kunos József, s köntörfalazás nélkül kijelentette, hogy Petrovics jobban tenné, ha lemondana, mivel a művészeti igazgató és a főzeneigazgató posztja nehezen lesz összeegyeztethető. Petrovics szerint Kunos ehhez még hozzátette, hogy lehetne zenei tanácsadó, s nem kell aggódnia: „fog kapni kitüntetéseket, meg mindent…”

Petrovics – elmondása szerint – ekkor döntött úgy, hogy lemond, s bár ezután Hegyi Árpád Jutocsa és Kesselyák Gergely is meglátogatták vidéki házában, kevésbé nyers formában ők is azt sugallták, hogy az a legegyszerűbb, ha távozik. Petrovics Emil felháborítónak tartja, hogy az új vezetés ígérete ellenére nem viszi végig az évadot, és – bár ezt még nem hozták nyilvánosságra – elhagynak bemutatókat. „Felháborító, hogy az ország egyetlen operaházában egyetlen bemutató lesz az évadban.” Kesselyák Gergelyről – korábbi asszisztenséről szólva – kijelentette, hogy tehetséges, „színházi vénával” megáldott zenészről van szó, de „messze nem ő a legjobb karmester az országban.”

Amikor a műsorvezető, Betlen János megköszönte Petrovicsnak, hogy nyilatkozott, s hívta volna a stúdió melletti szobában az adást végignéző Hegyi Árpád Jutocsát, Petrovics nem akart távozni: „Jutocsa az elmúlt időszakban négyszázszor nyilatkozott, én meg egyszer sem. Végig fogom mondani, amit szeretnék.” Elmondta, hogy nem ért egyet a pályázati rendszerrel, és elszomorítónak tartja a minisztérium hozzánemértését. „Kórházakból, iskolákból sok van, ott van értelme a pályáztatásnak, operaházból viszont csak egy. Ki kell nevezni valakit, és a döntésért vállalni a felelősséget, nem pedig egy olyan, néhány hetes pályázat nyomán dönteni, melyre bármelyik jöttment pályázhat.”

Hegyi Árpád Jutocsa is bejutott végül a stúdióba, s némileg ellentmondva a Petrovics lemondása fölött tanúsított, alig tizenkét órával korábbi csodálkozásának, elmondta, hogy valóban járt lenn Szigligeten Kunos, s hogy az ottani beszélgetésen „sajnálatos túlkapás történt.” Ismételten sajnálatát fejezte ki a „tanár úr” lemondása miatt, de biztosított mindenkit afelől, hogy a dolgok mennek tovább a maguk útján. A műsorvezető kérdésére, hogy valóban maradnak-e el bemutatók az új évadban, az új főigazgató úgy válaszolt, hogy erről nincs szó, bár gondolkoznak azon, miként lehetne a nehéz gazdasági helyzeten könnyíteni. Hozzátette, hogy ha el is marad valami az idén, azt egy későbbi – gazdaságilag már konszolidált – időszakban természetesen be fogják mutatni.

Visszatérve a lemondott főzeneigazgatóra, Hegyi Árpád Jutocsa elmondta még, hogy rendeltek tőle egy új operát 2007-re, és reméli, hogy a konfliktus rendeződni fog: „a tanár úr kap majd a házban egy szobát „Petrovics Emil” felirattal mindenféle rang nélkül, és egy zongorát, ahol nyugodtan komponálhat.” – fejezte be a beszélgetést az Operaház új főigazgatója.

Petrovics Emil a saját álláspontjáról részletes cikkben számol be a mai Népszabadságban. A Miért mondtam le? című írásban beszél egykori tanítványaihoz fűződő kapcsolatáról, lemondásának körülményeiről és az államigazgatás tehetetlenkedéseiről. A cikk az alábbi internetes oldalon olvasható.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.