Klasszikus

Opera színházban, kastélyban és cseppkőbarlangban

2005.06.11. 00:00
Ajánlom
Az ötödik nemzetközi operafesztivál kezdődik ma este Miskolcon. Bartók művei mellett XIX. századi olasz operák közül válogattak a szervezők, a programot egyházi zene, népi énekek és gitárkoncert is színesítik. Szombat este kilenckor a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Kocsis Zoltán vezényletével Bartók A csodálatos mandarinját játssza, majd Rost Andrea bel canto operarészleteket énekel, és ezzel megkezdődik az ötödik Miskolci Operafesztivál.

A szervezők több tízezer látogatóra számítanak, annyi máris biztos, hogy a borsodi megyeszékhelyen hetek óta nem lehet szállodai szobát kapni a program tizenöt napjára. Tizenegy opera és több mint negyven koncert alkotja a fesztivál műsorát, az előadások egy részét már nem is Miskolcon tartják, koncertek lesznek az Aggteleki-cseppkőbarlangban, az edelényi Coburg-kastélyban és Sátoraljaújhelyen is.

A programban fellépők névsora igen rangos: fellép - többek között - Lukács Gyöngyi, Polgár László, Sebestyén Márta és Vásáry Tamás, de Miskolcra látogat Renato Bruson, Giuseppe Giacomini, Roberto Scandiuzzi, Robert Frontali, José Cura, Al di Meola és a King Singers.

Az előadók névsorából már látható, hogy az operafesztivál programja nemcsak térben, hanem a zenei irányzatok tekintetében is terjeszkedik. A sevillai borbély című operát például négy különböző feldolgozásában mutatják be a mostani fesztiválon. Miskolcon fellépnek a Moszkvai Helikon Színház, a szentpétervári Mariinszkij Színház, a spoletói Teatro Lirico Sperimentale és a kassai Állami Színház társulatai is.

A fesztivál hangulata a városban is érezhető lesz, a sétálóutcát operadíszletekkel ékesítik, a nagyobb koncertek előtt járatokat sűrít a helyi közlekedési vállalat, az előadások előtt pedig a hét végén városnéző kisvonat közlekedik Miskolc utcáin.

Az idei programot csak az utolsó pillanatokban sikerült véglegesíteni, így A Sevillai borbély egyik előadását nem krakkói, hanem lipcsei művészek tolmácsolásában, de egy másik időpontban láthatja a közönség, a Rómeó és Júlia történetét feldolgozó, a Horvát Nemzeti Kamaraszínház által játszott I Capuleti ei Montecchi című Bellini-opera helyett pedig az Auris Társulat játssza majd az Ory grófja című Rossini-darabot. A korábban megváltott jegyek az új előadásokra érvényesek.

Bartók +

A nemzetközi operafesztiválon minden évben új feldolgozásban szerepelnek Bartók Béla művei. A magyar művész mellé mindig más zeneszerzőt állítottak a szervezők: 2001-ben Verdi, 2002-ben Puccini, 2003-ban Mozart, tavaly Csajkovszkij volt a társa. Az idei program a Bartók + Bel Canto nevet viseli, a Bartók-műveken kívül a közönség ezúttal a XIX. század első felének olasz mesterei közül Rossini, Donizetti és Bellini darabjait hallgathatja meg. A bel canto kifejezés szép éneket jelent, azt a korszakot idézi, amikor a virtuóz tudású énekesek mellett még a zeneszerzők is alárendelt szerepet játszottak. Az irányzat olyannyira az éneklést állította az opera középpontjába, hogy nemcsak a drámai elemek szorulhattak háttérbe, de még az is megtörténhetett a korszak nagyjainak improvizáló előadásai alatt, hogy a zeneszerzők nem ismertek rá tulajdon műveikre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.
Vizuál

Drótmese – Nézze meg online a fiatal magyar alkotó díjnyertes animációját!

Pataki Szandra stop motion animációja egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
Zenés színház

Jonas Kaufmann, Anna Nyetrebko és Erwin Schrott a budapesti mozivásznon

Az Uránia moziban július 19-én és a rákövetkező hetekben operacsillagok koncertfilmjeit láthatja a nagyközönség.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.