Klasszikus

Opera-sztori dióhéjban

2002.12.12. 00:00
Ajánlom
Ma délután teszi meg javaslatát a tizenkét tagú grémium a Magyar Állami Operaház új főigazgatójának személyére. A végső döntést, szintén ma délután, Görgey Gábor kulturális miniszter hozza meg. Röviden az elmúlt két év fejleményei.

2001 elején Rockenbauer Zoltán kulturális miniszter elhatározza, hogy négymilliárd forinttal megemeli az Operaház költségvetési támogatását, ezzel együtt az intézményben különválasztja a művészeti (főzeneigazgatói) és menedzseri (főigazgatói) posztot.

2001. április 1-től nemzetközi pályázat eredményeként Győriványi Ráth György karmestert nevezik ki az új főzeneigazgatónak.

2001. május 31-én lejár Szinetár Miklós addigi főigazgató megbízatása. Az új főigazgatói posztra kiírt pályázatot a miniszter érvénytelennek nyilvánítja.

2001. szeptember 15-től – az újra kiírt pályázat alapján – Locsmándi Miklós az intézmény új főigazgatója.

2002 márciusában az új vezetés bejelenti: 27 magánénekestől – köztük több Kossuth-díjas és érdemes művésztől – kíván megválni, az intézmény igazgatását pedig a jövőben közhasznú társaság formájában képzeli el.

2002 áprilisának elején az Operaház dolgozói aláírásgyűjtési akcióba kezdenek a tervezett átalakítások és elbocsátások miatt. Több neves művész kérdőjelezi meg nyilvánosan Győriványi Ráth György vezetői alkalmasságát, szakmai hozzáértését.

2002 májusában, az országgyűlési választások után az Operaház tíz Kossuth-díjas művésze fordul Görgey Gáborhoz, az új kulturális miniszterhez, javasolva, hogy ismét Szinetár Miklós vegye át az intézmény irányítását.

2002. június végén Görgey felmenti Győriványi Ráth Györgyöt és Locsmándi Miklóst, 2002. december 31-ig pedig kinevezi Szinetár Miklóst megbízott főigazgatónak.

2002. október elején a minisztérium bejelenti, az Operaházban a továbbiakban ismét egyszemélyi a vezetés. A főigazgatói pályázatra négyen jelentkeznek, közülük három – Dékány Endre zeneszerző, Marton Éva operaénekes és Szinetár Miklós – járul hozzá neve nyilvánosságra hozatalához.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Klasszikus

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.
Klasszikus interjú

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény.