Klasszikus

Operacsillagok egy színpadon

2004.07.19. 00:00
Ajánlom
Egyedülálló koncertre kerül sor 2004. szeptember 27-én, hétfőn este a Budapest Kongresszusi Központban: a gálaesten huszonhét híres magyar operaénekes – köztük jó néhány világsztár – lép színpadra, és az egyéni műsorszámok illetve duettek után a fináléban együtt is énekelnek majd.

A kivételes hangverseny célja az opera műfajának népszerűsítése, értékeinek védelme és felmutatása – mondta a cég képviseletében Őszy-Tóth Gábriel, a koncert producere, jelezve, hogy még egy ilyen nagyszabású komolyzenei eseményhez sem könnyű támogatókat találni, így jelenleg is keresik az együttműködő partnereket.

A koncert programját Balla Ibolya, a Magyar Állami Operaház magán-ének-korrepetitora állította össze az operairodalom legnépszerűbb áriáiból. Az operaénekesnők közül elfogadta a felkérést Csavlek Etelka, Kertesi Ingrid, Kincses Veronika, Lukács Gyöngyi, Marton Éva, Mészöly Katalin, Misura Zsuzsa, Pánczél Éva, Pitti Katalin, Rost Andrea, Sass Sylvia, Sümegi Eszter, Szűcs Márta, Takács Tamara, Temesi Mária, Tokody Ilona. Fellép továbbá Airizer Csaba, Bándi János, Gregor József, Gulyás Dénes, Kiss B. Atilla, Kováts Kolos, Miller Lajos, Molnár András, Rozsos István, Sólyom-Nagy Sándor, valamint a magyar állampolgárságot kapott Fokanov Anatolij orosz származású énekművész.

Őszy-Tóth Gábriel elmondta, a koncertet hangos könyvbemutatónak is szánják, hiszen a gálán azok a művészek szerepelnek, akik megszólalnak az „Operacsillagok – függöny mögött” című, szeptember végén megjelenő interjúkötetében. A Helikon Kiadó által gondozott, mintegy 480 oldalas kiadvány két zenei CD-t is magában foglal; az exkluzív válogatás az énekesek egy-egy áriáját tartalmazza.

A több mint 220 színes és fekete-fehér fotóval illusztrált könyvben 29-en vallanak pályájukról, mesélnek színpadi történeteket, mondják el életfilozófiájukat. Közülük 27-en fogadták el a koncertre szóló felkérést, Miklósa Erika és Polgár László elfoglaltság miatt nem tud jelen lenni a szeptemberi hangversenyen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Könyv

Mesekönyv segít feldolgozni a legrázósabb témákat is

Válás, halál, internet, egy barátság dinamikája – Shona Innes könyvei kisgyerekeknek segítenek megbirkózni a felnőtteknek is nehezen emészthető kérdésekkel. A klinikai pszichológus szerző nemrég Magyarországon járt, hogy személyesen is meglátogassa kötetei illusztrátorát, Agócs Íriszt.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.
Klasszikus ajánló

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Klasszikus kritika

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.