Klasszikus

Operacsillagok egy színpadon

2004.07.19. 00:00
Ajánlom
Egyedülálló koncertre kerül sor 2004. szeptember 27-én, hétfőn este a Budapest Kongresszusi Központban: a gálaesten huszonhét híres magyar operaénekes – köztük jó néhány világsztár – lép színpadra, és az egyéni műsorszámok illetve duettek után a fináléban együtt is énekelnek majd.

A kivételes hangverseny célja az opera műfajának népszerűsítése, értékeinek védelme és felmutatása – mondta a cég képviseletében Őszy-Tóth Gábriel, a koncert producere, jelezve, hogy még egy ilyen nagyszabású komolyzenei eseményhez sem könnyű támogatókat találni, így jelenleg is keresik az együttműködő partnereket.

A koncert programját Balla Ibolya, a Magyar Állami Operaház magán-ének-korrepetitora állította össze az operairodalom legnépszerűbb áriáiból. Az operaénekesnők közül elfogadta a felkérést Csavlek Etelka, Kertesi Ingrid, Kincses Veronika, Lukács Gyöngyi, Marton Éva, Mészöly Katalin, Misura Zsuzsa, Pánczél Éva, Pitti Katalin, Rost Andrea, Sass Sylvia, Sümegi Eszter, Szűcs Márta, Takács Tamara, Temesi Mária, Tokody Ilona. Fellép továbbá Airizer Csaba, Bándi János, Gregor József, Gulyás Dénes, Kiss B. Atilla, Kováts Kolos, Miller Lajos, Molnár András, Rozsos István, Sólyom-Nagy Sándor, valamint a magyar állampolgárságot kapott Fokanov Anatolij orosz származású énekművész.

Őszy-Tóth Gábriel elmondta, a koncertet hangos könyvbemutatónak is szánják, hiszen a gálán azok a művészek szerepelnek, akik megszólalnak az „Operacsillagok – függöny mögött” című, szeptember végén megjelenő interjúkötetében. A Helikon Kiadó által gondozott, mintegy 480 oldalas kiadvány két zenei CD-t is magában foglal; az exkluzív válogatás az énekesek egy-egy áriáját tartalmazza.

A több mint 220 színes és fekete-fehér fotóval illusztrált könyvben 29-en vallanak pályájukról, mesélnek színpadi történeteket, mondják el életfilozófiájukat. Közülük 27-en fogadták el a koncertre szóló felkérést, Miklósa Erika és Polgár László elfoglaltság miatt nem tud jelen lenni a szeptemberi hangversenyen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Jazz/World

Írók, akiknek szövegeiben ott lüktet a jazz

A jazz és az irodalom keveredéséből igazi varázsital jön létre, ha avatott kezek keverik. Olyan prózaírókat gyűjtöttünk össze, akik a jazz és az irodalom iránti szenvedélyüket igazi esszenciába oltották.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.