Klasszikus

Operakülönlegességek a Tavaszi Fesztiválon

2005.03.03. 00:00
Ajánlom
Orbán György: Bűvölet, Verdi: Alzira, Händel: Semele, Haydn: L’isola Disabitata és Eötvös Péter: Le Balcon című operájának előadása egyaránt különleges csemegének ígérkezik a 25 éves Budapesti Tavaszi Fesztivál műsorán.

Orbán György 67 perces kisoperája tulajdonképpen egy trilógia befejező darabjának tekinthető a Passió és a Karácsonyi mise után. A koncertszerű előadás ősbemutatóján közreműködik az ELTE Bartók Béla Énekkara és Egyetemi Koncertzenekara Baross Gábor vezényletével. A főbb szerepekben Cserna Ildikó (Flavia), Meláth Andrea (Bordélyosné), Mukk József (Orfeusz), Palerdi András (Víziorgonás) és Gábor Géza (Szenátor) hallható március 19-én este a Művészetek Palotájában.

Verdi nyolcadik, Alzira című operájának magyarországi bemutatója március 20-án lesz a Zenekadémián a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Zenekara és a Nemzeti Énekkar közreműködésével. A mű bemutatója 1845. augusztus 12-én volt Nápolyban. Az operát Verdi nagyon rövid idő alatt komponálta, betegséggel küszködve. A premieren a kor nagyszerű énekesei működtek közre, ám az opera csak mérsékelt sikert aratott. Később újra elővették és valamivel nagyobb sikerrel játszották, de a színpadokról ezután gyakorlatilag eltűnt. Bár 1967-ben Rómában sikerrel játszották, az Alzira továbbra is ismeretlennek számít.

Händel Semele című három felvonásos alkotását a műjegyzék többsége az oratóriumok közé sorolja, néhány operalexikon viszont önálló szócikkben ismerteti. Megint más operakalauzok nem is tudnak erről a darabról. A témát, amely a Metamorphoses-ből (Ovidius) származik, Händel előtt feldolgozta már John Eccles is, de az 1706 körül komponált operát 1972-ig nem mutatták be. A magyarországi bemutatón a Budapesti Kamaraopera előadásában lesz hallható a mű március 26-án a művészetek Palotájában.

„A lakatlan sziget”-et Haydn opera-karmesteri és operaszerzői munkásságának egyik legaktívabb időszakában, az 1770-es évek végén komponálta. A darab bemutatója Eszterházán volt 1779. december 6-án, Eszterházy Miklós névnapja alkalmából. Az április 2-ai, Zeneakadémiai koncerten Fischer Ádám vezényli az Osztrák-Magyar Haydn Zenekart, közreműködik Lisa Larsson, Németh Judit, Lothar Odinius és Thomas Berau.

Komédiásnak, akrobatának, bohócnak és énekesnek kell egyszerre lennie Eötvös Péter „A balkon” című, 2001–2002-ben készült operája szereplőinek. Az opera zenéjének alapjául az ’50-es évek francia sanzonjai szolgálnak. A francia nyelvű magyarországi bemutatón a Miskolci Szimfonikus Zenekar kamaraegyüttese lép fel a zeneszerző vezényletével. A rendező Alföldi Róbert, a díszlet Kentaur munkája.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.