Klasszikus

Operapályázat elfogult bírálókkal

2002.12.12. 00:00
Ajánlom
A kulturális miniszter által felkért szakmai bizottság ma teszi meg az Operaház új főigazgatójának személyére vonatkozó javaslatát. A döntést egy hónappal a pályázati határidő lejárta után, azaz legkésőbb holnapig kell meghoznia Görgey Gábor miniszternek.

Az Operaház főigazgatói pályázatát – akárcsak a két előző dalszínházi vezető, Győriványi Ráth György és Locsmándi Miklós nyáron történt menesztése esetében – botrányos eljárás veszi körül. Az intendáns-főigazgatói pályázat szövegét, valamint hozzá kapcsolódóan az Operaház alapító okirata módosításának tervezetét négy nappal a pályázati kiírás közzététele előtt megkapta Szinetár Miklós, a jelenlegi megbízott főigazgató. Szinetár egy internetes újság kérdésére válaszolva tagadta, hogy előbb megismerte a pályázatot, mint a többi aspiráns.
Az Országgyűlés november 26-i plenáris ülésén Szalai Annamária, a Fidesz országgyűlési képviselője a pályáztatási malőrre vonatkozó kérdést intézett a kulturális miniszterhez. A képviselő asszony hivatkozott a birtokában levő levélre, amelyben a minisztérium a megbízott főigazgatót kérte fel a pályázati felhívás véleményezésére. Bár Szinetár többször nyilatkozta, hogy nem áll szándékában pályázni (lapunknak kitérő választ adott az erre vonatkozó kérdésre), maga is benyújtotta pályázatát. Az egyenlő esélyek biztosítása ily módon nem valósult meg, a mostani vezető tisztességtelen előnyhöz jutott.

Kocsi László, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára az eljárást az érvényes szabályok szerint valónak minősítette, a bírálóbizottság személyi öszszetételét pedig garanciának arra, hogy a legalkalmasabb jelölt kerüljön a teátrum élére. Pedig a bírálóbizottság összetétele is erősen megkérdőjelezendő.

A pályázók egyike, Marton Éva énekművésznő levélben juttatta el ezzel kapcsolatos észrevételeit Görgey Gábor miniszterhez. A világhírű szoprán kifogásolta, hogy olyan személyek kerültek a kuratóriumba, akik nem tekinthetők elfogulatlannak. Kincses Veronika és Seregi László például nyolc másik Kossuth-díjassal együtt a minisztertől kérte Szinetár Miklós visszahelyezését. Rozsos István, az Opera közalkalmazotti tanácsának elnöke és Rotter Oszkár szakszervezeti elnök a menesztett korábbi vezetők elleni „puccs” főszervezői voltak, így kifogásolható a zsűri munkájában való részvételük. Szirtes György, az Operaház nyugalmazott főigazgató-helyettese Szinetár Miklós előző igazgatása alatt működött mint a színház második embere. A fiatalabb korosztályt képviseli a bizottságban Fekete Gyula zeneszerző, ám ő sem tekinthető elfogulatlannak, hiszen operáját néhány hete mutatták be, maga pedig a Szinetár által főzeneigazgatónak felkért Petrovics Emil egykori tanítványa. „Meglepődnék, ha mindezek után nem elfogult döntés születne – nyilatkozott lapunknak Szalai Annamária képviselő asszony. – Mivel a pályázók nem indultak egyenlő eséllyel, a kuratóriumnak két lehetősége van: kizárja azt a pályázót, aki jogtalan előnyhöz jutott a pályáztatási folyamat során, vagy új pályázatot ír ki.”

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Zenés színház

Elhunyt Vadász Zsolt, az Operettszínház művésze

A Budapesti Operettszínház egyik legfoglalkoztatottabb művészét 51 éves korában érte a halál június 21-én, adta hírül a Szinház Online.
Vizuál

Öt Donald Sutherland-film, amit látni kell

Filozofikus sci-fi, háborús szatíra, feszült kémjátszma vagy éppen sokkoló erejű horrordráma: Donald Sutherland számtalan műfajban bizonyította rendkívüli tehetségét. Kedvenc filmjeinkkel emlékezünk a kanadai színészlegendára.
Zenés színház

„Brünnhilde szerepe olyan, mintha maratont futnánk” – villáminterjú Iréne Theorinnal

A kiváló svéd szoprán a Budapesti Wagner-napok rendszeresen visszatérő vendége, akit a magyar közönség különösen érzékeny, lelki finomságokra kihegyezett szerepformálása miatt zárt a szívébe. Iréne Theorin egy nappal színpadra lépése előtt válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Ami szembejön, nem biztos, hogy akadály – interjú Béres Attilával a szegedi Rebecca-bemutató kapcsán

Pont ilyennek képzeltem: elfoglalt, egymást érik a beérkező hívásai, többször kér fél percet, mire leül és belehelyezkedik az interjúszituációba. Béres Attilával, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatójával beszélgettünk, aki a Szegedi Szabadtéri Játékokon rendezi a Rebecca musicalt.
Klasszikus

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Ifjú versenygyőztesek hangversenye a Pesti Vigadóban

Június 25-én este a Szent István Filharmonikusok fiatal tehetségei mutatkozhatnak be a Pesti Vigadóban. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 
Klasszikus interjú

„A művek mélyebb megértését tartom a legfontosabbnak” – beszélgetés Szalai Molli zongoraművésszel

Külföldön értük utol a friss Junior Prima-díjas zongoraművészt, aki jövőre már második mesterdiplomáját szerzi. Az MVM Zrt. jóvoltából idén megemelt, hárommillió forinttal járó elismerést ezért felkészülésre, új hangszerre és megszakítás nélküli, folyamatos munkára fordítja majd.
Klasszikus hír

Balogh Máté olasz zeneszerzőversenyen nyert első díjat

A trieszti Friedrich Schiller Kulturális Társaság által kiírt dalversenyen a nagy német költő szövegeit kellett megzenésíteni. A megmérettetést az első alkalommal rendezték meg, Jörg Widmann fővédnöksége alatt.
Klasszikus ajánló

Stradivari, Guadagnini és Guarneri hangszerei varázsolnak el az idén tizenöt éves Kaposfesten

Tizenötödik alkalommal, augusztus 12-18. között rendezik meg idén az ország egyik legjelentősebb komolyzenei eseményét, a Kaposfestet. Most is számos meglepetéssel készülnek a rendezők a kaposvári fesztiválra.
Klasszikus interjú

„Emberi kapcsolat nélkül nem lehet tanítani” – interjú Szecsődi Ferenccel

Kortárs vonóshangszer-kiállítással nyílik meg A magyar hegedű ünnepe június 22-én délelőtt az MMA székházában, a Pesti Vigadóban. A kétnapos összművészeti esemény idén összekapcsolódik Szecsődi Ferenc hetvenedik születésnapi ünneplésével.