Klasszikus

Operapályázat elfogult bírálókkal

2002.12.12. 00:00
Ajánlom
A kulturális miniszter által felkért szakmai bizottság ma teszi meg az Operaház új főigazgatójának személyére vonatkozó javaslatát. A döntést egy hónappal a pályázati határidő lejárta után, azaz legkésőbb holnapig kell meghoznia Görgey Gábor miniszternek.

Az Operaház főigazgatói pályázatát – akárcsak a két előző dalszínházi vezető, Győriványi Ráth György és Locsmándi Miklós nyáron történt menesztése esetében – botrányos eljárás veszi körül. Az intendáns-főigazgatói pályázat szövegét, valamint hozzá kapcsolódóan az Operaház alapító okirata módosításának tervezetét négy nappal a pályázati kiírás közzététele előtt megkapta Szinetár Miklós, a jelenlegi megbízott főigazgató. Szinetár egy internetes újság kérdésére válaszolva tagadta, hogy előbb megismerte a pályázatot, mint a többi aspiráns.
Az Országgyűlés november 26-i plenáris ülésén Szalai Annamária, a Fidesz országgyűlési képviselője a pályáztatási malőrre vonatkozó kérdést intézett a kulturális miniszterhez. A képviselő asszony hivatkozott a birtokában levő levélre, amelyben a minisztérium a megbízott főigazgatót kérte fel a pályázati felhívás véleményezésére. Bár Szinetár többször nyilatkozta, hogy nem áll szándékában pályázni (lapunknak kitérő választ adott az erre vonatkozó kérdésre), maga is benyújtotta pályázatát. Az egyenlő esélyek biztosítása ily módon nem valósult meg, a mostani vezető tisztességtelen előnyhöz jutott.

Kocsi László, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára az eljárást az érvényes szabályok szerint valónak minősítette, a bírálóbizottság személyi öszszetételét pedig garanciának arra, hogy a legalkalmasabb jelölt kerüljön a teátrum élére. Pedig a bírálóbizottság összetétele is erősen megkérdőjelezendő.

A pályázók egyike, Marton Éva énekművésznő levélben juttatta el ezzel kapcsolatos észrevételeit Görgey Gábor miniszterhez. A világhírű szoprán kifogásolta, hogy olyan személyek kerültek a kuratóriumba, akik nem tekinthetők elfogulatlannak. Kincses Veronika és Seregi László például nyolc másik Kossuth-díjassal együtt a minisztertől kérte Szinetár Miklós visszahelyezését. Rozsos István, az Opera közalkalmazotti tanácsának elnöke és Rotter Oszkár szakszervezeti elnök a menesztett korábbi vezetők elleni „puccs” főszervezői voltak, így kifogásolható a zsűri munkájában való részvételük. Szirtes György, az Operaház nyugalmazott főigazgató-helyettese Szinetár Miklós előző igazgatása alatt működött mint a színház második embere. A fiatalabb korosztályt képviseli a bizottságban Fekete Gyula zeneszerző, ám ő sem tekinthető elfogulatlannak, hiszen operáját néhány hete mutatták be, maga pedig a Szinetár által főzeneigazgatónak felkért Petrovics Emil egykori tanítványa. „Meglepődnék, ha mindezek után nem elfogult döntés születne – nyilatkozott lapunknak Szalai Annamária képviselő asszony. – Mivel a pályázók nem indultak egyenlő eséllyel, a kuratóriumnak két lehetősége van: kizárja azt a pályázót, aki jogtalan előnyhöz jutott a pályáztatási folyamat során, vagy új pályázatot ír ki.”

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Könyv

Depressziós? Olvasson krimit!

Természetesen senkit nem arra buzdítunk, hogy a szakember segítsége vagy esetleg a gyógyszeres kezelés helyett essen neki az Agatha Christie-összesnek, mert mire a végére ér, kutya baj. Annyit azonban kutatások nélkül is állíthatunk, hogy egy jó könyv fel tudja dobni az ember napját.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.