Klasszikus

Operáról kezdőknek, haladóknak és megszállottaknak

2004.03.20. 00:00
Ajánlom
Halott műfaj az opera? Aligha, amíg olyan rajongói vannak, mint Winkler Gábor, akinek a napokban jelent meg „Barangolás az operák világában – kezdőknek, haladóknak és megszállottaknak” című könyvének első kötete.

A nemzetközi színtéren is egyedülállónak számító háromkötetes mű úgy mutatja be a témát, hogy azok is örömüket lelik benne, akiket eddig nem különösebben érdekelt ez a „halott műfaj”. Ennek oka lehet az is, hogy a szerző nem zenetörténész, hanem a Szent János Kórház főorvosa – amúgy fanatikus operarajongó, több ezres lemezgyűjteménnyel. Érdemes beleolvasni azoknak is, akik (egyelőre) csak a könnyedebb műfajokért lelkesednek.

A Tudomány Kiadó új sorozatának most megjelent első kötete Adam-tól Gounod-ig, az operairodalom kialakulásától a múlt század közepéig 43 szerző 153 operáját ismerteti részletesen 800 oldalon, gazdagon illusztrálva.
Minden operához CD-ajánló tartozik, a könyv végén név- és operamutató, valamint Kislexikon található. Bővebb információk az újonnan induló www.operakonyv.hu oldalon érhetők el, ahonnan a magyar szerzőkre vonatkozó fejezetek teljes egészében letölthetők lesznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.