Klasszikus

Operáról kezdőknek, haladóknak és megszállottaknak

2004.03.20. 00:00
Ajánlom
Halott műfaj az opera? Aligha, amíg olyan rajongói vannak, mint Winkler Gábor, akinek a napokban jelent meg „Barangolás az operák világában – kezdőknek, haladóknak és megszállottaknak” című könyvének első kötete.

A nemzetközi színtéren is egyedülállónak számító háromkötetes mű úgy mutatja be a témát, hogy azok is örömüket lelik benne, akiket eddig nem különösebben érdekelt ez a „halott műfaj”. Ennek oka lehet az is, hogy a szerző nem zenetörténész, hanem a Szent János Kórház főorvosa – amúgy fanatikus operarajongó, több ezres lemezgyűjteménnyel. Érdemes beleolvasni azoknak is, akik (egyelőre) csak a könnyedebb műfajokért lelkesednek.

A Tudomány Kiadó új sorozatának most megjelent első kötete Adam-tól Gounod-ig, az operairodalom kialakulásától a múlt század közepéig 43 szerző 153 operáját ismerteti részletesen 800 oldalon, gazdagon illusztrálva.
Minden operához CD-ajánló tartozik, a könyv végén név- és operamutató, valamint Kislexikon található. Bővebb információk az újonnan induló www.operakonyv.hu oldalon érhetők el, ahonnan a magyar szerzőkre vonatkozó fejezetek teljes egészében letölthetők lesznek.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

A londoni és a New York-i operaház is kirúgta Vittorio Grigolót

„Helytelen és agresszív viselkedése miatt” megválik Vittorio Grigolo olasz tenortól a londoni Royal Opera House és a New York-i Metropolitan Opera.
Színház

Petíció indult és tüntetést szerveznek a kulturális élet totális átszervezése ellen

Teljesen ellehetetlenítené a függetlenek működését, de a kőszínházak műsorpolitikáját is felülről irányítaná a kormány egy új törvényjavaslat szerint. Ennek megakadályozására szerveznek december 9-én tüntetést a fővárosi kőszínházak – emellett petíció is indult a törvényjavaslat elfogadása ellen. FRISSÍTVE
Plusz

Átadták az idei Prima Primissima Díjakat

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában megtartott pénteki gálaesten.
Színház

„Kezdenek visszaköszönni a ’70-es évek” – színházi emberek tiltakoznak

Kováts Adél, Mácsai Pál, Pintér Béla és Ónodi Eszter is megszólal abban a videóban, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap kiszivárgott, radikális átalakítása miatt meghirdetett december 9-i demonstráció kapcsán tettek közzé.
Vizuál

Online elérhető magyar filmek (nem csak) külföldieknek

Mindig is meg akartad mutatni a külföldi ismerőseidnek, hogy miért jók a hazai mozifilmek? Itt a lehetőség!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus galéria

Láttál már hangszobrot?

Élmény marad – különleges hangszobor-kiállítással készül az ünnepekre a Müpa és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Világsztárok által aláírt hangszobrokból és egy közel öt méter magas, függesztett elemből álló grandiózus installáció várja a látogatókat az ünnepi készülődés jegyében a Müpa Zászlóterében december 5-től.
Klasszikus gyász

Elhunyt Bónis Ferenc zenetörténész

Kodály Zoltán és Szabolcsi Bence egykori tanítványa 87 éves volt.
Klasszikus hír

Európai diadalútról tért haza a Fesztiválzenekar

Fontos európai turnén van túl Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar és Schiff András. Rezidens zenekarként adtak dupla koncertet a londoni Barbicanben és a hamburgi Elbphilharmonie-ban is, de a kultikus bécsi Musikvereint is kétszer megtöltötték, és Baden-Badenben is koncerteztek.
Klasszikus gyász

Elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész

Életének 96. évében elhunyt Meizl Ferenc klarinétművész, a Zeneakadémia nyugalmazott tanszékvezető tanára, Bácsbokod díszpolgára.
Klasszikus hír

Kelemen Gáspár nyerte az Országos Koncz János Hegedűversenyt

Kelemen Gáspár nyerte a XVI. Országos Koncz János Hegedűverseny nagydíját, a megmérettetést november 29. és december 1. között rendezték Szombathelyen.