Klasszikus

Operatörténetet írnak Pozsonyban

2003.11.06. 00:00
Ajánlom
Szlovák művészek ma este magyarul mutatják be A kékszakállú herceg várát Már szinte kitapintható volt a bemutató előtti feszültség a legutolsó próbákon. Marián Chodovský arckifejezésén mégis inkább ünnepélyességet véltem felfedezni.

A Szlovák Nemzeti Színház operatársulatának igazgatója mondja is az okát: – Több szempontból is korszakos jelentőségű ez a pozsonyi Bartók-bemutató. Az talán csak házi esemény, hogy operaegyüttesünk és balett-társulatunk hatvanhét esztendő után szerepel ismét együtt, egész estés színházi produkcióban. Annak viszont már országos hírértéke van, hogy A fából faragott királyfit először viszi színre szlovák társulat. Eddig ugyanis nálunk csak bábszínházak játszották ezt a remekművet. Azt meg nem túlzás állítani, hogy ugyanezen premieren operatörténetet is írunk, hiszen művészeink magyarul adják elő A kékszakállú herceg várát – tájékoztat. Értetlenkedett is emiatt néhány újságíró a bemutató előtti sajtótájékoztatóján.

– Miért nem a szlovák vagy a német librettóhoz nyúltak? – ismétlődött meg többször is ugyanaz a kérdés. Martin Bendik rendező adta meg a választ: – Először is azért döntöttünk így, mert világjelenség, hogy a társulatok az eredeti szövegkönyvet választják. Az is fontos szempont, hogy Bartók a szlovák népzene nagy barátja volt, ezernél több népdalt gyűjtött tájainkon. A fából faragott királyfit is az egyik Nyitra melletti faluban fejezte be. Tartozunk hát annyival az elmúlt évszázad egyik legnagyobb zeneszerzőjének, hogy magyarul adjuk elő a művét. Ugyanakkor a csak szlovákul tudó nézők feliratok révén követhetik a cselekményt – jelentette ki határozottan. A tamáskodókat a Juditot alakító Jolana Fogasová győzte meg végképp: – Természetesnek tartom, hogy olaszul, németül vagy oroszul énekeljem a rám bízott szerepet. Nem volt semmi ellenvetésem a magyarral szemben sem. Tartottam ugyan ettől a feladattól, mert ezt a nyelvet nem beszélem. Miután azonban a szlovák fordítást összevetve megértettem a szavak jelentését, egyre nagyobb örömömet leltem a próbákban. Fokozatosan ráéreztem arra, hogy milyen dallamos, énekelhető, gyönyörű nyelv a magyar – mondta csillogó szemmel. Ezután már csak a készülő bemutatóról esett szó. Az operát Kovács János tanította be. A budapesti Opera vezető karmestere elragadtatással beszélt a helyi körülményekről és a próbák légköréről: – Örömmel mondhatom, hogy szlovák kollégáim kiválóan megágyazták a munkámat. Nem éreztem ellenállást a muzsikosok részéről sem, akik a próbák alatt egyre inkább meggyőződtek arról, milyen szép Bartók muzsikája. Fokozatosan javult a szlovák művészek kiejtése is, habár nem tartom a legfontosabbnak azt, hogy olyan tökéletes prozódiával énekeljenek, mint magyar társaik. Sokkal fontosabb, hogy a gondolat megszólaljon a színpadon.

Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője koreografálta Pozsonyban a Bartók-balettet. Arra a kérdésre, hogy a mostani előadás mennyiben hasonlít a két évvel ezelőtti szegedi produkcióhoz, ezt a választ kaptuk: – A darab szerkezete, felépítése ugyanaz. Hamar ráuntunk azonban arra, hogy videóról tanuljuk be a művet, ezért kissé átkoreografáltam az eredeti játékot, és új lépéseket találtam ki az itteni táncosoknak, hogy mégis csak személyesebbek legyenek számukra. Ugyanakkor a lehető legnagyobb mértékben ügyeltem arra, hogy az opera és a balett vizuális élményben kapcsolódjék egymáshoz, s meggyőző művészi erővel domborodjanak ki azok a konfliktusok és gondolatok, amelyek Bartók színpadi műveit jellemzik – közölte.

Kovács János szűkszavú volt a premier előtt: – Babonás vagyok, ezért nem akarom elkiabálni a végeredményt. Tény az is, hogy jelentős kihívás és némi kockázat is minden operatársulat számára huszadik századi zeneszerző darabját játszani, de maga az elhatározás és a várható siker fémjelzi az együttes, de a közönség igényességét. Remélem, ilyen színházi csoda tanúi leszünk a ma esti bemutatón és a többi előadáson is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Fenyő Iván: „Úgy éreztem, hogy megszűnt az összetartás”

Idén folytatódik a „legendás” Máté-Horvai osztály előadássorozata a Jurányi Házban, amely most Fenyő Iván életével foglalkozik. Őt kérdezte a Jurányi Latte a főiskolás emlékeiről, illetve arról, miért szállt ki az AlkalMáté Trupp-ból, és vajon játszik-e majd a róla szóló előadásban.
Zenés színház

Oszvald Marika: „Semmi ok az aggodalomra, jó idők járnak az operettre”

A Halhatatlanok Társulatának tagja, Kossuth- és Jászai-díjas, és cigánykerekeiről azok is ismerik, akik nem járnak operettbe. Oszvald Marika a budavári gálakoncertről, és arról is beszélt, hogy kell-e félteni az operett műfaját.
Klasszikus

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.