Klasszikus

Oratórium MR módra

2007.09.22. 00:00
Ajánlom
A Magyar Rádió zenei együtteseinek 2007/2008-as, négy hangversenyből álló Oratóriumbérlete egyedülálló zenei élményeket ígér. Világhírű, neves karmesterek mintegy 300 év zeneirodalmának legjavából válogatnak. Szinte mindegyik jelentős stíluskorszak (barokk, klasszikus, romantikus és 20. századi) hallható lesz a változatos programban.

Az első koncertre szeptember 29-én kerül sor a Zeneakadémián, ahol Beethoven: Missa solemnis című ünnepi miséje hangzik el, nem véletlenül. E fenséges kompozíció mind az énekes szólistáknak, mind az énekkarnak komoly kihívást jelent. A mű 1818 és 1823 között keletkezett; méreteivel (mintegy 80 perc) szétfeszíti a liturgikus kereteket. A zene érzelmi skálája igen széles: a mély fájdalomtól, kétségbeesett vigasztalanságtól a felhőtlen örömig, a győzelemittas boldogságig ível. "Szívből fakadt, találjon is utat a szívekhez" – írta a mester partitúrájára.

Október 25-én Brahms koncertteremben szinte sohasem hallható műve, a Rinaldo-kantáta hangzik el a Zeneakadémián. Nem véletlen, hogy az eredetileg Tassótól származó történet számos opera alapjává vált (Lully: Armida, Händel: Rinaldo). Brahms 1863-ban Goethe szövege nyomán írta e kantátát. Rinaldo éppen kiszabadul Armida varázsszigetéről, azonban a varázslónő emléke még sokáig kísérti. A sötéttónusú, komor Altrapszódia 1868-ban született, szintén Goethe strófáira. Az 1871-ben befejezett hazafias Győzelmi ének szövege bár bibliai (A jelenések könyvéből merít), I. Vilmos császár dicsőségét hirdeti.

December 13-án Bach: Magnificat, BWV 243a és C. Ph. E. Bach: Magnificat című darabja csendül fel, Helmuth Rilling professzor vezényletével. Ő a stuttgarti Bach-Akadémia elnöke közkedvelt, visszatérő vendége hazánknak. A karácsonyi ünnepkörhöz szorosan kapcsolódó műsor ismerős és különleges is egyszerre: Johann Sebastian Bach Magnificat-jának eredeti, korálokkal kibővített, karácsonyi változata csendül fel, majd fiának, Carl Philipp Emanuel Bachnak Magnificat-ja hangzik el. A mind időben (1723, 1749), mind stílusban közel álló művek egymás utáni előadása izgalmas összehasonlításra ad alkalmat.

A január 24-i koncert már a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lesz, ahol két 20. századi oratórium zárja a bérletet – egy szakrális és egy profán –, amelyek azonban "beszélő viszonyban vannak egymással." Orbán György Negyedik miséjében meghatározóak az ütőhangszerek. "Bár távolabbi kontinensek hagyományai is beépültek már egy-egy misébe, elég furcsa feladatot kellett megoldanom a liturgikus nyugalom és a világias ritmusok kombinálásával." – írja a szerző. Orff 1937-ben bemutatott, hamar népszerűvé vált "szcenikus kantátája" szintén tobzódik a ritmusokban. Ironikus (sőt néha kifejezetten sikamlós) középkori latin verseket dolgoz fel humorosan, ellenállhatatlan ritmikai sodrással.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Online színházi közvetítések Shakespeare születésnapja alkalmából

Április 23-án William Shakespeare születésnapjára, és halálának ugyanerre a napra eső évfordulójára emlékezik a színházi világ. A Pannonia Entertainment online csatornáján két legautentikus Shakespeare-színház: a Royal Shakespeare Company és a Globe Színház egy-egy előadásának felvételével tisztelegnek a világhírű drámaíró előtt.
Vizuál

Élő koncertélmény online a Zsolnay Negyedből

Egyedülálló koncertekkel jelentkezik a pécsi Zsolnay Negyed, amely április 21-től a nézők otthonába varázsolja a kulturális fesztiválok hangulatát.
Színház

Stumpf István visszalépett, elmaradt az SZFE-s vita

A magyar egyetemi polgárság április közepén beszélgetéssorozatot indított Infosztrájk címmel, hogy választ kapjon a felsőoktatást érintő legfontosabb kérdésekre. A négynapos programsorozat meghívott vendégei között volt Stumpf István is, aki az esemény előtt egy nappal mondta vissza a részvételt.
Klasszikus

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Vizuál

Haditudósítói felvételekből nyílt kiállítás Budapesten

A Budapest Fotó Fesztivál részeként megnyílt kültéri tárlaton az 1941 és 1944 közötti időszak felvételei láthatóak, a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum ezzel emlékezik Magyarország II. világháborúba lépésének 80. évfordulójáról.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Eötvös Péter kapta idén a BBVA-díjat

A zeneszerző, karmester a második magyar alkotó, aki elnyerte a BBVA Frontiers of Knowledge Award díjat.
Klasszikus hír

Horváth Zsolt újabb öt éven át vezetheti a Pannon Filharmonikusokat

A pécsi közgyűlés művészeti tanácsa támogatásával meghosszabbították a jelenlegi igazgató, Horváth Zsolt kinevezését a pécsi Pannon Filharmonikusok zenekar (PFZ) élén - adta hírül a baranyai megyeszékhely önkormányzata, az együttes fenntartója.
Klasszikus ajánló

A 100 éve született Cziffra György előtt tiszteleg Balázs János

Először lép a hazai közönség elé ImprovisArt című szólóestjével Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész, aki koncertjével az improvizációra épülő romantikus hagyományt szeretné megidézni.
Klasszikus hír

„A klasszikus zene a feleségem, a jazz a szeretőm” - Gyenyisz Macujev a Müpa Home műsorán

Április 22-én a kivételes tehetségű orosz zongorista Gyenyisz Macujev ad online koncertet a Müpa Home közönségének, de ezúttal nem a klasszikus zenei repertoárjának darabjai lesznek hallhatók, hanem megvillantva könnyedebb oldalát, exkluzív jazz-koncerttel jelentkezik.
Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.