Klasszikus

Oravecz György zongoraművész kazahsztáni koncertjei

2011.02.26. 12:35
Ajánlom
Oravecz György zongoraművész a Liszt-bicentenárium és a Kazah Nemzeti Filharmonikusok megalakulásának 75. évfordulója tiszteletére hétfőtől négy koncertet ad Kazahsztánban a magyar nagykövetség és a főkonzulátus szervezésében.

A művész mind a négy koncertjén Liszt-műveket játszik. A föllépésre a jubileumát ünneplő Kazah Nemzeti Filharmónia hívta meg, és úgy tudja, hogy a Liszt-évben szobrot is állítanak a nagy magyar zeneszerzőnek a kazah fővárosban, a Művészetek utcájában. Hétfőn Asztanában, az új fővárosban Kazahsztán Első Elnökének Múzeumában hat Liszt-darabot, köztük a Magyar rapszódiákat és a Faust keringőt játssza. Szerdán a régi fővárosban, és egyben az ország legnagyobb városában, Almatiban, a Kazah Nemzeti Filharmónia épületének nagytermében Liszt Első, Esz-dúr zongoraversenyét és a Haláltáncot adja elő. Másnap a filharmónia kamaratermében a művész megismétli asztanai koncertjének programját és eljátssza Liszt Dante szonátáját. A rövid turné március 5-én, szombaton az északnyugat-kazahsztáni Oralban zárul, ahol a Városi Filharmónia termében szintén az asztanai koncert programját mutatja be.

Kazahsztánban nem gyakran lépnek fel magyar zenészek, legutóbb 2006-ban, az ország függetlenségi évfordulóján Fehér Ernő zongoraművész adott koncertet Asztanában, amely lassan másfél évtizede az olajban gazdag ország fővárosa. Alan Buribajev kazah karmester ugyanabban az évben Budapesten a Nemzeti Filharmonikus Zenekart vezényelte - idézte fel a pianista, hozzátéve, hogy több kazah komolyzenész Londonban és Párizsban tanul és szerzi meg a diplomát.

Oravecz György 1963-ban született Budapesten, 1981-től a Zeneakadémia hallgatója, Lantos István és Kocsis Zoltán tanítványa volt. 1985 óta egyre inkább Liszt-művek előadójaként ismerte meg a zenei közélet, ennek tudatában 1993-ban Rómában felkérték, hogy egy olasz történészek által felkutatott, eredetileg Liszt számára készített zongorát a felújítás után ő mutasson be. 2001-ben elnyerte a Richard Wagner Társaság ösztöndíját, és meghívták a 25. évfordulóját ünneplő társaság jubileumi koncertsorozatára. Elsőként játszotta lemezre Liszt Ferenc Haláltáncának szólóváltozatát.

Programkereső

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

A színház volt az én igazi házasságom – Máthé Erzsi 95 éves

A születésnapját ünneplő Máthé Erzsi olykor úgy érzi, annyi figurát játszott már el élete során, hogy sokszor önmagát kell keresnie. Pedig mindegyik alakításában teljes lényével jelen volt. A színésznő néhány éve már a nyilvánosságtól visszavonultan él. Az alábbi interjút tizenöt éve, 2007-ben adta Canjavec Juditnak a Buda Lapjában, a másodközlés a szerző engedélyével történt.
Zenés színház

Kritikaszemle Kurtág György párizsi operabemutatójáról

A Scalában tartott ősbemutató után április 30-án a Párizsi Nemzeti Operában is színre került Kurtág György egyetlen operája, a Beckett nyomán írt A játszma vége. A kritikák remekműként írták le az alkotást.
Tánc

Egyed Bea és Bozsányi Liliána győzelmével ért véget a X. Nemzetközi Monotánc Fesztivál

A különleges hangulatú és látványvilágú előadás mellett a nemzetközi táncszakma képviselői is tiszteletüket tették a Bethlen Téri Színházban.
Klasszikus

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Vizuál

Goya, Tiepolo, Canaletto – Újra láthatóak a Régi Képtár kincsei

Megújult terekben, újrarendezve nyílt meg a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárának új állandó kiállítási egysége. Immár hat évszázad európai művészeti irányzatairól és a legfontosabb alkotóiról kaphatunk átfogó képet, a korai gótikától egészen a klasszicizmus korának művészetéig.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Második díjat nyert a Chaos Quartet Bordeaux-ban

A korábban Budapesten is díjazott vonósnégyesnek a Bordeaux-i Nemzetközi Vonósnégyesverseny zsűrije második helyezést, valamint egy különdíjat ítélt meg.
Klasszikus magazin

Egy ukrán dallam, amit mindenki ismer

A háború kitörése óta az ukrán kultúra is egyre jobban a figyelem középpontjába kerül, ám létezik egy zenemű, amit eddig is világszerte ismertek. Csak épp azt nem tudják, hogy a dallam forrása egy ukrán zeneszerző népdalfeldolgozása.
Klasszikus hír

Orgona mesterkurzust tart Karosi Bálint és Szabó Balázs

Közösségi programokkal, koncertekkel és az orgona rejtelmeivel várja a jelentkezőket július 4. és 9. között a Budapest Orgona Mesterkurzus. Karosi Bálint és Szabó Balázs azok jelentkezését várja, akik mind a középfokú, mind a nehéz orgonarepertoárt jól ismerik.
Klasszikus kritika

Megfontoltan, líraian

A Zongora című sorozat rendezésében Berecz Mihályt követően újabb fiatal zongorista, Palojtay János adott szólóestet a Zeneakadémián, május 4-én. Ha van bennünk kellő türelem és igény az odafigyelésre, különleges élményben lehet részünk koncertjein.
Klasszikus ajánló

Negyedszázados fennállását ünnepli a Kremerata Baltica a Concerto Budapesttel

Három koncerten, rendkívüli és izgalmas összeállítású műsorral ünnepli a 75 éves Gidon Kremert és fiatal zenészekből álló, 25 éves kamaraegyüttesét a Keller András vezette Concerto Budapest a Zeneakadémián. A koncertek műsora múlt és jelen, a Baltikum és Magyarország közt képez hidat.