Klasszikus

Orfeusz fiai hazánkban

2004.10.01. 00:00
Ajánlom
Az Orphei Drängar, Svédország egyik legnevesebb férfikórusa október 4. és 7. között több koncertet ad Magyarországon. Az első napon Kecskeméten, 6-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémián, 7-én pedig Kaposvárott csendül fel a férfikórus hangja. Az együttes októberben Szlovákiában, Ausztriában, Magyarországon és Szlovéniában turnézik, azaz nagyobb körút állomásaként lép fel hazánkban.

Az Orphei Drängar legfontosabb tradíciója a megújulás – vallják a kórus tagjai és vezetői. Ez a férfikórus Svédországon kívül is nagy elismertségre tett szert. Legfontosabb jellegzetességük az a capella-éneklés. Ám előszeretettel mutatják meg, miként is kell szólnia egy kórusnak, például amikor zenekarral lépnek fel.

Repertoár:
1. Alfvén: Hör I Orphei Drängar
2. Saint-Saens: Saltarelle
3. Schubert: Der 23. Psalm
4. Rossini: Preghiera
5. Orbán: Daemon
6. Verdi: Leonoras bön ur ödets makt
7. Debussy: Invocation
8. Strauss: Traumlicht
9. Chilcott: Five ways to kill a man
10. Hillborg: myoum
11. Bartok: Est
12. Villa-Lobos: Bachiana Brasileira
13. Tjajkovskij/Rachmaninov: soloromans
14. Gamlin: Påskantat
15. Mellnäs: Ede, bibe lude
16. Alfvén: Gryning vid havet

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Vizuál

Banksy nem örült neki, hogy kiállítást rendeztek a műveiből az oroszok

A graffitiművész Banksy tudta és hozzájárulása nélkül rendeztek munkáiból kiállítást Moszkvában. A művész kifogásolta, hogy elveivel ellentétben a tárlat látogatóinak még fizetniük is kell, mint mondta, ő sohasem kérne pénzt az emberektől, akik látni akarják a képeit.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.