Klasszikus

Orfeusz hárfája

2010.02.03. 11:18
Ajánlom
A Művészetek Palotája olyan koncertre kérte fel Karosi Bálint orgonaművész-zeneszerzőt, amelyen egy másik fiatal, versenyeket nyert, nemzetközileg elismert muzsikussal szerepel. Karosi választása Brickner Szabolcsra esett, így február 8-án együtt lépnek a közönség elé.

A hangverseny nemcsak különleges darabok megszólaltatására kínált lehetőséget, hanem arra is, hogy Karosi Bálint olyan új művet komponáljon, amelyben fontos szerephez jutnak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem világhírű orgonájának speciális hangzásai, effektjei. A fiatal muzsikus még ennél is többre vállalkozott: az utóbbi években nagy nemzetközi feltűnést keltett bel canto tenorral közös február 8-i hangversenyére korszakos alkotással érkezik a Müpába. 

Hosszas keresgélés után az Egyesült Államokban élő Nobel-díjas lengyel költő, Czeszlaw Milosz angol nyelven keletkezett Second Space (Második tér) című kötetének záró versét, az Orfeusz és Euridikét választotta. Misztikum, vallásosság, fény és árnyék váltakozása jellemzi Milosz egyéni költészetét, amit Karosi zenéje tonális hangzással és modern hangszereléssel szolgál. Hegedű (Euridike), hárfa (Orfeusz), az alvilágot megjelenítő ütőhangszerek és orgona, valamint a történetet elbeszélő énekszólam alkotja az előadói apparátust, amelyben Fassang László ül az orgona mellett, miközben a szerző dirigensként szolgálja az ősbemutató sikerét. „Orfeusz az első feljegyzett muzsikus, aki fényt es boldogságot vitt hangszerével az alvilágba. Többet egy mai zenész sem akarhat ennél" - nyilatkozta Karosi Bálint, aki Bach, Reger, Franck, Vierne és egy általa átdolgozott Mahler-mű előadása után mutatja be legújabb kompozícióját.

Orgonautak: Budapest - Karosi Bálint és Brickner Szabolcs

2010. február 8. 19:30
Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Brickner Szabolcs (ének), Baráti Kristóf (hegedű), Kolarics Kinga Katinka (hárfa), Fábry Boglárka, Schlanger Tamás (ütőhangszerek), Fassang László (orgona)
Orgonál és vez.: Karosi Bálint

Bach: F-dúr toccata és fúga, BWV 540
Vierne: "Les Angélus" - le matin, le midi, le soir
Reger: B-A-C-H fantázia és fúga, op. 46
Mahler: Um Mitternacht (Karosi Bálint átirata orgonára)
Franck: h-moll korál
Karosi Bálint: Orfeusz hárfája - Milosz versére (ősbemutató)

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

„A mi generációnk nem kapható a gyűlölködésre” – A 30 év alatti színművészek levele az Országgyűléshez

A december 9-én a szabad színházakért és a kultúra függetlenségéért meghirdetett tüntetésen Sodró Eliza, a Radnóti Színház művésze olvasta fel 111 harminc év alatti színművész levelét az Országgyűléshez.
Színház

„Tudsz még hallgatni?” – Beszámoló a színházi alkotók tüntetéséről

A szabad színházért, a kultúra függetlenségéért szerveztek tüntetést december 9-én estére a Madách térre, és noha a bírált törvényjavaslat időközben módosult, sokan úgy érezték, ott a helyük a megmozduláson.
Színház

Ezekre az előadásokra küldenék el a politikusokat a színészek

Szégyen, Hamlet, A bajnok, Az ember tragédiája – többek között ezeket a produkciókat ajánlották azok a színházi alkotók, akiket a december 9-i tüntetésen kérdeztünk meg arról, mire hívnák el a politikai döntéshozókat.
Színház

Megszavazta a Parlament az új színháztörvényt

115 igen szavazattal elfogadta az Országgyűlés a kulturális törvénycsomagról szóló törvényjavaslatot, amely miatt hétfőn ezrek tüntettek a Madách téren.
Plusz

Van véleményed a kultúráról?  – Elstartolt a Kult50 jelölőkampánya!

Kik azok a művészek, kulturális szereplők, akik 2019-ben a legnagyobb hatással voltak rád? Jelöld őket a kultúra ötven arca közé!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus zongora

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus hír

Itt követheti élőben Martha Argerich koncertjét, ha már nem kapott jegyet!

December 12-én este fél 8-kor a Liszt Ferenc Kamarazenekarral lép fel Martha Argerich. A hangverseny teltházas, de a Medici TV közvetíti. Mutatjuk, hol.
Klasszikus advent

Mozart átiratában hallható Händel Messiása

Az átirat Anger Ferenc rendezésében, Nádasdy Ádám új magyar fordításával csendül fel december 21-én az Erkel Színházban. A karácsonyi négy előadás szólistái Rácz Rita, Schöck Atala, Horváth István és Cser Krisztián, az Opera Zenekart és az Énekkart Kesselyák Gergely vezényli.
Klasszikus hír

Pozsonyi kórusversenyt nyert a Magnificat Leánykar

Kortárs és szakrális kategóriában is első helyezést ért el a Magnificat Leánykar egy pozsonyi kórusversenyen.
Klasszikus interjú

Liszt mindig forrófejű lázadó maradt – interjú Borbély Lászlóval

Liszt idős korában is forradalmár maradt, csak másért küzdött. Ez derül ki Borbély László új albumából, amelyen a mester kései műveit hallhatjuk. De a zongoraművésznek egy második lemeze is megjelent a napokban, ezen a Goldberg-variációkat találjuk.