Klasszikus

Orfeusz hárfája

2010.02.03. 11:18
Ajánlom
A Művészetek Palotája olyan koncertre kérte fel Karosi Bálint orgonaművész-zeneszerzőt, amelyen egy másik fiatal, versenyeket nyert, nemzetközileg elismert muzsikussal szerepel. Karosi választása Brickner Szabolcsra esett, így február 8-án együtt lépnek a közönség elé.

A hangverseny nemcsak különleges darabok megszólaltatására kínált lehetőséget, hanem arra is, hogy Karosi Bálint olyan új művet komponáljon, amelyben fontos szerephez jutnak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem világhírű orgonájának speciális hangzásai, effektjei. A fiatal muzsikus még ennél is többre vállalkozott: az utóbbi években nagy nemzetközi feltűnést keltett bel canto tenorral közös február 8-i hangversenyére korszakos alkotással érkezik a Müpába. 

Hosszas keresgélés után az Egyesült Államokban élő Nobel-díjas lengyel költő, Czeszlaw Milosz angol nyelven keletkezett Second Space (Második tér) című kötetének záró versét, az Orfeusz és Euridikét választotta. Misztikum, vallásosság, fény és árnyék váltakozása jellemzi Milosz egyéni költészetét, amit Karosi zenéje tonális hangzással és modern hangszereléssel szolgál. Hegedű (Euridike), hárfa (Orfeusz), az alvilágot megjelenítő ütőhangszerek és orgona, valamint a történetet elbeszélő énekszólam alkotja az előadói apparátust, amelyben Fassang László ül az orgona mellett, miközben a szerző dirigensként szolgálja az ősbemutató sikerét. „Orfeusz az első feljegyzett muzsikus, aki fényt es boldogságot vitt hangszerével az alvilágba. Többet egy mai zenész sem akarhat ennél" - nyilatkozta Karosi Bálint, aki Bach, Reger, Franck, Vierne és egy általa átdolgozott Mahler-mű előadása után mutatja be legújabb kompozícióját.

Orgonautak: Budapest - Karosi Bálint és Brickner Szabolcs

2010. február 8. 19:30
Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Brickner Szabolcs (ének), Baráti Kristóf (hegedű), Kolarics Kinga Katinka (hárfa), Fábry Boglárka, Schlanger Tamás (ütőhangszerek), Fassang László (orgona)
Orgonál és vez.: Karosi Bálint

Bach: F-dúr toccata és fúga, BWV 540
Vierne: "Les Angélus" - le matin, le midi, le soir
Reger: B-A-C-H fantázia és fúga, op. 46
Mahler: Um Mitternacht (Karosi Bálint átirata orgonára)
Franck: h-moll korál
Karosi Bálint: Orfeusz hárfája - Milosz versére (ősbemutató)

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Videó: Kelemen Barnabásék totyogó kisbabája már az apját kíséri zongorán!

Ma este kezdődik a Fesztiválakadémia. "Elkezdődtek a próbák!" - írta Kokas Katalin, és közzétett egy videót, amelyen a férje a kislányukkal zenél.
Klasszikus magazin

Nem csak Ravel álmodta zenekarra az Egy kiállítás képeit

Sőt, még csak nem a századforduló zenéjének zenekari virtuóza volt az első, hanem egy orosz Rimszkij-Korszakov tanítvány.
Klasszikus videó

Ismerkedj meg a zongoristával, aki elefántoknak játszik klasszikusokat!

Vagy legalábbis az egyik biztosan. Ez derül ki abból a videóból, amelyet egy kalandos életű koncertzongorista osztott meg.
Klasszikus kórus

Solti Árpád nyerte a Mátrai Művészeti Napok zeneszerzői pályázatát

Solti Árpád műve nyerte el a Vox Mirabilis és a Muzsikál az Erdő Alapítvány zeneszerzői pályázatának fődíját, amelyet a Mátrai Művészeti Napok jubileuma alkalmából hirdettek meg
Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.