Klasszikus

Orfeusz hárfája

2010.02.03. 11:18
Ajánlom
A Művészetek Palotája olyan koncertre kérte fel Karosi Bálint orgonaművész-zeneszerzőt, amelyen egy másik fiatal, versenyeket nyert, nemzetközileg elismert muzsikussal szerepel. Karosi választása Brickner Szabolcsra esett, így február 8-án együtt lépnek a közönség elé.

A hangverseny nemcsak különleges darabok megszólaltatására kínált lehetőséget, hanem arra is, hogy Karosi Bálint olyan új művet komponáljon, amelyben fontos szerephez jutnak a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem világhírű orgonájának speciális hangzásai, effektjei. A fiatal muzsikus még ennél is többre vállalkozott: az utóbbi években nagy nemzetközi feltűnést keltett bel canto tenorral közös február 8-i hangversenyére korszakos alkotással érkezik a Müpába. 

Hosszas keresgélés után az Egyesült Államokban élő Nobel-díjas lengyel költő, Czeszlaw Milosz angol nyelven keletkezett Second Space (Második tér) című kötetének záró versét, az Orfeusz és Euridikét választotta. Misztikum, vallásosság, fény és árnyék váltakozása jellemzi Milosz egyéni költészetét, amit Karosi zenéje tonális hangzással és modern hangszereléssel szolgál. Hegedű (Euridike), hárfa (Orfeusz), az alvilágot megjelenítő ütőhangszerek és orgona, valamint a történetet elbeszélő énekszólam alkotja az előadói apparátust, amelyben Fassang László ül az orgona mellett, miközben a szerző dirigensként szolgálja az ősbemutató sikerét. „Orfeusz az első feljegyzett muzsikus, aki fényt es boldogságot vitt hangszerével az alvilágba. Többet egy mai zenész sem akarhat ennél" - nyilatkozta Karosi Bálint, aki Bach, Reger, Franck, Vierne és egy általa átdolgozott Mahler-mű előadása után mutatja be legújabb kompozícióját.

Orgonautak: Budapest - Karosi Bálint és Brickner Szabolcs

2010. február 8. 19:30
Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Km.: Brickner Szabolcs (ének), Baráti Kristóf (hegedű), Kolarics Kinga Katinka (hárfa), Fábry Boglárka, Schlanger Tamás (ütőhangszerek), Fassang László (orgona)
Orgonál és vez.: Karosi Bálint

Bach: F-dúr toccata és fúga, BWV 540
Vierne: "Les Angélus" - le matin, le midi, le soir
Reger: B-A-C-H fantázia és fúga, op. 46
Mahler: Um Mitternacht (Karosi Bálint átirata orgonára)
Franck: h-moll korál
Karosi Bálint: Orfeusz hárfája - Milosz versére (ősbemutató)

www.mupa.hu

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Családi találkozót rendeznek Petőfi rokonai Kiskunfélegyházán

Igen, jól olvasta a címet! Míg egyesek a költő sírjának felkutatásával vannak elfoglalva, mások az élőkre koncentrálnak és családi találkozót hirdettek, amelyen eddig állítólag 66 utód jelezte a részvételét.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Tánc

Balett készül Jacqueline du Pré életéről

A Royal Ballet következő évadának egyik fénypontja a fantasztikus csellista életéről szóló balett, amit Cathy Marston koreografál.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.
Klasszikus ajánló

Hat orosz zeneszerzőt mutat be Szabó Marcell fesztiválja

Budapesten és Debrecenben rendezik meg október 7. és 13. között az Orosz Zenei Fesztivált, amelyen minden koncert egy-egy zeneszerzőt állít a középpontba.
Klasszikus virtuózok

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.