Klasszikus

Orfeusz-nap a Bartók Rádióban

2007.02.24. 00:00
Ajánlom
Február 25-én, vasárnap az Istenek gyermeke, Orfeusz a "főszereplő" a közrádió zenei csatornáján. Épp 400 esztendeje, 1607 farsangján fedeztük föl újra a mitológiai hőst, Monteverdi ekkor írta első operáját La Favola d’Orfeo címmel. Ez a dátum egyben az opera születésének időpontja is.

Ami a Bartók Rádió műsorfolyamát illeti, a zenei kínálat 400 év muzsikáját szólaltatja meg. Az operatörténet minden fordulópontján újra és újra előkerül az Orfeusz-téma, így különösen hangsúlyosan a négyszázadik esztedőben. Természetesen elhangzik Monteverdi teljes operája, valamint Gluck Orfeusz című művének részletei, valamint ízelítőt kaphatunk a zenetörténet első igazi operettjéből, Offenbach Orfeusz az alvilágban című darabjából is. Természetesen lesz jazz is, a brazil Orfeu Negro című film zenéje eredetiben is jazzre átültetve is, illetve elhangzik Tolnai Ottó: Wilhelm-dalok avagy A vidéki Orfeusz című rádiójátéka. A műsort reggel nyolctól éjfélig Liptay Katalin és Kovács Sándor vezeti, s a zenén kívül irodalomról, művészetről folyik majd a társalgás, s a kort bemutató ismeretterjesztő műsorok is elhangzanak. A vendégek Eötvös Péter, Kovalik Balázs, Renée Jacobs – és korábbi interjúk bejátszásával hallhatjuk Boulezt és Gardinert is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Színház

Sikerdarabokat tesz online elérhetővé a Játékszín

Június 3-tól szerdánként találkozhat a közönség a színház újranyitása óta műsorra tűzött, ám színpadon már nem látható produkciókkal.
Jazz/World

Hogyan szól a tambura? – Eredics Áron (Söndörgő)

A Söndörgő együttes idén ünnepli 25. születésnapját. Eredics Áron prímtamburán, tambura szamicán és darbukán játszik, valamint énekel a zenekarban. A Fidelio Hangszertár sorozatában most ő mutatja be a hangszereit.
Vizuál

Elhunyt a művész, aki épületeket csomagolt be és emberek ezreinek segített vízen járni

84 évesen, május 31-én New York-i otthonában elhunyt Christo. A tájépítész és térművész, valamint felesége és alkotótársa, Jeanne-Claude nevéhez olyan műalkotások fűződtek, mint 1985-ben a párizsi Pont Neuf és 1995-ben a berlini Reichtstag becsomagolása vagy egy olasz tavon úszósétány építése.
Vizuál

Hollywood legkeményebb pisztolyhőse ma is aktív - Clint Eastwood 90 éves

Karrierjét kis híján megakadályozta a saját ádámcsutkája, a hatvanas éveiben járva pedig kiderült, hogy rendezői tehetsége vetekszik a színészivel. Május 31-én lesz kilencvenéves Clint Eastwood.     

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Igor Levit 16 óra után befejezte 20 órásra tervezett zongoramaratonját

A művész Erik Satie francia zeneszerző Vexations című művét tervezte előadni, a legendás zongoradarab teljes verziója 20 órás.
Klasszikus pályázat

Zeneszerző-pályázatot hirdet a Budapesti Vonósok és a Szegedi Tudományegyetem

Új művek komponálására hívja a 18-35 év közötti magyar zeneszerzőket a Magyar Művészeti Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Kar és a Budapesti Vonósok Kamarazenekar, az alkotásokat szeptember 1-je éjfélig várják.
Klasszikus koktélparti

Az egyetlen Bach-darab, amit Glenn Gould utált

Mindig kerülte, hogy játszania kelljen ezt a darabot, egyszer, egy tévéműsorban meggyőzték, hogy tegye meg mégis. Nem volt benne öröme.
Klasszikus hír

Szavazzon, kié legyen az Óbudai Danubia Zenekar Arany Karantén Díja!

Az Óbudai Danubia Zenekar vezetése ezzel a díjjal szeretné meghálálni a zenekar muzsikusainak kitartó munkáját, kreativitását a koronavírus-járvány kapcsán kialakult helyzetben.
Klasszikus interjú

Hatalmas előrelépés a zenekarnak: a Mezzo TV sugározza a Concerto Budapest koncertfilmjét

Több hónapos munka eredménye, hogy a zenekar saját gyártású koncertfilmmel mutatkozhat be a Mezzo TV műsorán. A filmet, amelyet Szabó Stein Imre rendezett, a magyar közönség is láthatja az interneten. Kulisszatitkokról a vezető rendezőt kérdeztük.