Klasszikus

Orfeusz-nap a Bartók Rádióban

2007.02.24. 00:00
Ajánlom
Február 25-én, vasárnap az Istenek gyermeke, Orfeusz a "főszereplő" a közrádió zenei csatornáján. Épp 400 esztendeje, 1607 farsangján fedeztük föl újra a mitológiai hőst, Monteverdi ekkor írta első operáját La Favola d’Orfeo címmel. Ez a dátum egyben az opera születésének időpontja is.

Ami a Bartók Rádió műsorfolyamát illeti, a zenei kínálat 400 év muzsikáját szólaltatja meg. Az operatörténet minden fordulópontján újra és újra előkerül az Orfeusz-téma, így különösen hangsúlyosan a négyszázadik esztedőben. Természetesen elhangzik Monteverdi teljes operája, valamint Gluck Orfeusz című művének részletei, valamint ízelítőt kaphatunk a zenetörténet első igazi operettjéből, Offenbach Orfeusz az alvilágban című darabjából is. Természetesen lesz jazz is, a brazil Orfeu Negro című film zenéje eredetiben is jazzre átültetve is, illetve elhangzik Tolnai Ottó: Wilhelm-dalok avagy A vidéki Orfeusz című rádiójátéka. A műsort reggel nyolctól éjfélig Liptay Katalin és Kovács Sándor vezeti, s a zenén kívül irodalomról, művészetről folyik majd a társalgás, s a kort bemutató ismeretterjesztő műsorok is elhangzanak. A vendégek Eötvös Péter, Kovalik Balázs, Renée Jacobs – és korábbi interjúk bejátszásával hallhatjuk Boulezt és Gardinert is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.