Klasszikus

Orfeusz-nap a Bartók Rádióban

2007.02.24. 00:00
Ajánlom
Február 25-én, vasárnap az Istenek gyermeke, Orfeusz a "főszereplő" a közrádió zenei csatornáján. Épp 400 esztendeje, 1607 farsangján fedeztük föl újra a mitológiai hőst, Monteverdi ekkor írta első operáját La Favola d’Orfeo címmel. Ez a dátum egyben az opera születésének időpontja is.

Ami a Bartók Rádió műsorfolyamát illeti, a zenei kínálat 400 év muzsikáját szólaltatja meg. Az operatörténet minden fordulópontján újra és újra előkerül az Orfeusz-téma, így különösen hangsúlyosan a négyszázadik esztedőben. Természetesen elhangzik Monteverdi teljes operája, valamint Gluck Orfeusz című művének részletei, valamint ízelítőt kaphatunk a zenetörténet első igazi operettjéből, Offenbach Orfeusz az alvilágban című darabjából is. Természetesen lesz jazz is, a brazil Orfeu Negro című film zenéje eredetiben is jazzre átültetve is, illetve elhangzik Tolnai Ottó: Wilhelm-dalok avagy A vidéki Orfeusz című rádiójátéka. A műsort reggel nyolctól éjfélig Liptay Katalin és Kovács Sándor vezeti, s a zenén kívül irodalomról, művészetről folyik majd a társalgás, s a kort bemutató ismeretterjesztő műsorok is elhangzanak. A vendégek Eötvös Péter, Kovalik Balázs, Renée Jacobs – és korábbi interjúk bejátszásával hallhatjuk Boulezt és Gardinert is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Száz éve született Margot Fonteyn, aki Nurejevvel karöltve forradalmasította a balettet

1919. május 18-án született Margot Fonteyn, a brit Royal Ballet prímabalerinája, akit egy Nurejevvel közös előadása után 89-szer tapsolt vissza a közönség, és aki börtönben is ült.
Klasszikus

Öt éves lett a Virtuózok, így ünnepelnek

Jubileumi ünnepi hangversenyen lépnek fel a Virtuózok klasszikus zenei tehetségkutató műsor elmúlt öt évének legtehetségesebb résztvevői december 30-án a Müpában.
Könyv

Szabó Magda személyes pillanatai

Szabó Magda minden művében az emberi lélek titkait kutatta állhatatosan. Most azonban az ő titkai tárulhatnak fel ebben a különleges fényképalbumban, amelynek lapjain az írónő egész élete megelevenedik. Galéria
Zenés színház

„A Csárdáskirálynő a Monarchia egyik utolsó sóhajtása”

Könnyű beleszeretni Kálmán Imre édes melódiáiba és ezekbe a furcsa figurákba – véli Vidnyánszky Attila rendező. A Nemzeti Színház vezérigazgatója korábban többször vitt színre operát, mégis a júliusi margitszigeti Csárdáskirálynő lesz az első operettrendezése.
Plusz

Alinda ezúttal Ónodi Esztert kérdezte

Folytatódik a heti rendszerességgel jelentkező portréinterjú széria, melyben Veiszer Alinda kérdezi a Zsidó Művészeti Napok művészeit. Ónodi Eszterrel kitértek arra is, hogy a népszerű színésznő lehetett volna zenész is, sőt szóba került, milyen a “rocker”, az “ufó” és a”libapásztor” Eszter.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyerek

Hogyan érzi magát egy diák, ha elmegy a Zeneakadémiára?

Régi panasz, hogy a fiatalok nem járnak klasszikus zenei hangversenyre. A problémáról eddig mindenkit megkérdeztek már, csak épp a gyerekeket nem. Most ők mondják el, hogyan éltek meg egy koncertet.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör programjaiból

Felolvasószínház, Seress Rezső-est, filmzenei és születésnapi koncertek –  az évad végén is műfaji sokszínűség várja a vendégeket az Óbudai Társaskörben.
Klasszikus ajánló

Schubertiáda a kismartoni Esterházy kastélyban

Schubertiádák: így nevezték az 1820-as évek elejétől azokat a társasági összejöveteleket, amelyeknek középpontjában Franz Schubert és muzsikája álltak és ezt a címet viseli a classic.Esterházy koncertsorozat következő, június 15-i koncertje is.
Klasszikus cselló

Különdíjat érdemelt Kokas Dóra Bécsben

A Vienna Classic Strings zenei versenyen különdíjban részesült Kokas Dóra csellóművész. A döntőben Alexey Shor kortárs szerző és Sosztakovics darabjait játszotta.
Klasszikus virtuózok

Mi a televízióhoz értünk, ők a komolyzenéhez: így született a Virtuózok

A Virtuózok stábjának talán legrégebbi tagja a Virtuózok kreatív vezetője, Szarvas Szilvia. Még nem is létezett a műsor, mikor már dolgozott Peller Mariann-nal, a komolyzenei tehetségkutató kitalálójával.