Klasszikus

Organikus rend és degenerált hangzás

2015.04.24. 10:00
Ajánlom
A 20. század fordulóján végleg megszünt az egységes stílus, a tonalitás felbomlott, minden egész eltörött. Nagy zenei egyéniségekben azonban nem volt hiány. MAGAZIN

A Második Bécsi Iskola megalapítója Arnold Schönberg Mahler és Richard Strauss nyomdokain haladt tovább. Hamar úgy vélte, hogy a késő romantika stílusa minden benne rejlő lehetőséget kimerített, és a jelenlegi zenei nyelv nem alkalmas már a művész időszerű mondanivalójának kifejezésére. Megpróbált kiszabadulni a tonalitás kötelékeiből, a konszonancia és disszonancia addigi határainak eltörlésével.

Ez a feloldás természetes anarchiához vezetett, ami azonban nem volt kielégítő Schönberg számára. Új törvényekre, az eddiginél még szigorúbb logikai rendszer kialakítására volt szüksége. Ennek az igénynek megfelelően dolgozta ki 1923-ban a tizenkétfokúság rendszerét. A zongorára írt Öt darab (op. 23) és a Szerenád (op. 24) kamarazenekari mű egy-egy tételében már jelentkeznek az újítások, a Zongoraszvit (op. 25) pedig már teljes egészében dodekafon kompozíció. Az Öt zenekari darabot akár még impresszionista alkotásnak is érezhetnénk, hiszen a tonalitással való szakítás átmenete a hangszínekben, hangszíndallamokban jelenik meg.

A szintén bécsi születésű Anton Webern talán mindenki másnál jobban hatott a 20. század második felének zeneszerzőire. Művészetét Pierre Boulez a zenei létezés új módjának nevezte. Darabjai mégis a hangversenyélet peremvidékén maradtak. Zenéje bonyolult, hallgatásra pedig kaotikusnak tűnik és élvezhetetlen. Csak elmélyült zenei tanulmányozás után derül ki, hogy ezekben a darabokban tökéletes rend uralkodik. A Schönbergnél kilenc évvel fiatalabb zeneszerző miután rátalált saját hangjára, szinte a végletekig fokozta a zenei sűrítettség és koncentráció lehetőségeit. A dallamokat dallamtöredékek váltják fel, a zenekar tagjai szólisztikus szerephez jutnak. 1913. március 31-én Schönberg többek között Berg darabját vezénylete, amikor - a darabok érthetetlensége és hangzásviláguk degeneráltsága miatt - botrány tört ki a Musikverein nagytermében. A felbőszült közönséget csak rendőri beavatkozással lehetett megfékezni.

A koncert műsora:

Webern: Hat darab zenekarra, op. 6

Zemlinsky: Hat dal Maeterlink verseire op. 13 - (1,2,3,5)

Schönberg: I. Kamaraszinfónia Op. 9

Berg: Öt dal Peter Altenberg szövegeire op. 4 (2,3)

Mahler: Gyermekgyászdalok (már nem lehetett előadni)

Ugyanezen a koncerten mutatták be a 28 éves Alban Berg első művét is. A romantika tőle sem áll távol, kitűnő példa erre Lulu című félbehagyott operája, amelyen hét évet dolgozott.  A környezet, a tragikus történet mind-mind a romantika kellékei. Az egyetlen, tizenkéthangú sorra épülő opera öt zenekari jelenete a főhős bemutatásától a bűnig és a bűnhődésig terjed.

Érdemes szem előtt tartani, hogy ezeknek a műveknek a hallgatásához valamiféle felfokozott várakozásra, izgalomra van szükség.  A hallgató sejtheti mi vár rá, de egészen biztos mégsem lehet benne. A kellemes és kellemetlen érzetek kavarodása adja a zenei élményt.

További kulturális érdekességeket talál Bécsből ide kattintva.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Zenés színház

A díva, akit a grúz szegénységből a világ tetejére segített az énekhangja

Tbilisziben született, Milánóban él, szerte a világon ünneplik. 2020-ban Japán és Kína mellett a Keresztény farsang sztárvendégeként Magyarországon is fellép „az operavilág Angelina Jolie”-jaként emlegetett szoprán, Nino Machaidze, aki magazinunknak karrierje lépcsőfokairól, múltjáról, jelenéről és jövőjéről is mesélt.
Jazz/World

Jön Juan Diego Flórez – Íme a 17. VeszprémFest teljes programja

Az öt napos zenei fesztiválon duplázik a Jazz+Az, érkezik a Postmodern Jukebox és közönség elé lép a világ egyik legnépszerűbb opera csillaga, Juan Diego Flórez.
Vizuál

A színész, akinek Oscar-jelölést hozott, hogy összebilincselték Tony Curtis-szel

Sidney Poitier bahamai földművesek gyerekéből lett az első afroamerikai, aki Oscar-díjat kapott a legjobb férfi színész kategóriában. Kitaposta az utat a fehérek uralta Hollywoodban, mégis számos kritika érte az alakításait. Idén ünnepli 93. születésnapját.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus beszámoló

Egy életet kell végigélni ahhoz, hogy valaki így tudjon zongorázni

Kurtág Márta emlékére szólt a zene szerdán a BMC-ben, a 94 éves Kurtág György játékát pedig videofelvételen hallottuk. Feleségének tett ígérete volt, hogy ezt a Mozart-szonátát adja elő.
Klasszikus gyász

Elhunyt Sulyok Tamás karmester

Életének 90. évében elhunyt Sulyok Tamás magyar karmester, tanár. A Győri Filharmonikus Zenekar egykori igazgatóját otthonában érte utol a halál február 4-én – tudatta a szomorú hírt a társulat vezetőségével a karmester lánya, Sulyok Márta.
Klasszikus videó

Hegedűn játszott az agyműtétje közben, a sebész elveszett Mahlernél

Egy 53 éves brit muzsikus agyműtéten esett át. A hangszerét is vinnie kellett az operációra, hogy az orvosok ellenőrizni tudják, ne sérüljenek az agy más részei a beavatkozás közben.
Klasszikus bűnügy

Börtönbe megy a nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatott komolyzenét

A liverpooli nyugdíjas, aki túl hangosan hallgatta a ClassicFM-et, azt mondta a bírónak, verjék csak láncra. Huszonnégy hétre tették hűvösre.
Klasszikus mozart

Egész nap Mozart zenéje szól a tavasz első napján

Egy nap, tíz koncert a Concerto Budapesttel! Március 1. vasárnap délelőtt 11-től este 10-ig kizárólag Mozart zenéje tölti meg a Zeneakadémia koncerttermeit.