Klasszikus

Orgona-karaoke

2009.05.20. 14:53
Ajánlom
Új taggal bővült a Müpa hangszerparkja, ugyanis kedden adták át a világ első orgonaszimulátorát az emeleti előcsarnokban.

Csonka András , a Művészetek Palotája vezérigazgató helyettese számolt be az ünnepélyes átadón a két évig tartó előkészítő munkáról, amelynek eredménye képpen ma már bárki odaülhet a hangszerhez, amelynek hangját a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem orgonájáról mintázták. Az Entel Műszaki Fejlesztő Kft. Inspired Acoustics audio kutatási részlege a Művészetek Palotájával való együttműködésben 66 órán át tartó sokcsatornás hangfelvételt készített két terrabyte, azaz kb. 500 DVD-nyi méretben a nagytermi orgona minden sípjáról, hogy végül az orgonaszimulátorra 640 gigabyte-nyi hangminta kerülhessen. Ez a világ első olyan instrumentuma, amelynek konstrukciója az orgonamechanikát egy komplex számítógépes programmal ötvözi.

A szimulátoron ugyan csak két manuál van, de az ezen lévő hangok az eredeti hangszer valamennyi hangszínét felhasználják. A szimulátor játszóasztalán 12 hangszín-kombináció érhető el, amelyet Fassang László mutatott be a jelen lévőknek. A bal oldalon található valódi regiszterhúzók hatlépcsős crescendót adnak, míg a jobb oldalon találhatók a különböző korok és stílusok gyakran használt hangszíneit keverik ki (pl.: vonós hangszerek, kornett, mennyei hangok, felhangok, emberi hangokat utánzók). Ezek a kombinációk szabadon csoportosíthatók egymással, csakúgy mint az eredeti hangszer esetében. Mivel a szimulátor sokkal kevesebb kezelőszervvel rendelkezik, használata jóval egyszerűbb, így az orgonálni kevésbé (vagy egyáltalán nem) tudók is megtapasztalhatják a nagytermi orgona hangzásának élményét, sőt az oldalt elhelyezett fülhallgatókon keresztül akár négyen is hallgathatják a játékost.

A kottatartó helyén egy érintőképernyő található, amelyen menüpontok segítségével virtuális kirándulást tehetünk az Orgonatörténetben, megtudhatjuk, hogy Kik és hogyan építették a Müpa orgonáját?, láthatunk animációkat arról, hogy Mi történik a hangszer belsejében, amikor egy-egy szerkezeti elem működésbe lép? A Müpa orgonájának műszaki adatairól, regisztereiről is képet kaphatunk, Hallgathatunk orgonamuzsikát, továbbá Kvízjáték és kérdőív is segíti tudásunk elmélyítését. Egyedülálló módon karaokézni is tudunk, hiszen a szimulátorba eltárolt műveket hallgatva, azok fölé is tudunk játszani, sőt, akár improvizálhatunk is rájuk.

Dr. Huszty Gábor, az Entel Műszaki Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója az átadón elmondta, hogy ezek a hangminták megvásárolhatók, ezzel is elősegítve az otthoni orgonálás élményét - megfelelő technikai háttérrel persze. Hozzátette, hogy cégük jelenleg több orgona hangjának felvételein is dolgozik, és számos kutatást vezetnek az világ számos pontján. A hangszer formaterveit - csakúgy mint a Müpáét - a Zoboki-Demeter és Társai Építésziroda készítette, építését pedig az eredeti orgonához hasonlóan a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft. végezte.

Az új orgona igen nagy népszerűségnek örvendett már rögtön az átadó után: az esti koncert előtt, a szünetben és koncert után is érdeklődők kisebb csoportja vette körül azt. Így ha audenciára akarunk menni a hangszerek királynőjéhez, érdemes a délelőtti, kora délutáni időszakokra időzíteni a látogatást - ő biztosan szívesen fogad bennünket eme szokatlan órában is.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.