Klasszikus

Orgonaavató koncert a Művészetek Palotájában

2006.03.28. 00:00
Ajánlom
Megépült Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb koncertorgonája a Művészetek Palotájában. Az új hangszeren Varnus Xaver orgonaművész adja az első szólóestet 2006. június 4-én, vasárnap este fél nyolckor.

"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy első előadója lehetek e csodálatos orgonának, amely még akkor is zengeni fog, amikor mi már rég nem leszünk” – nyilatkozta a művész. „A nagy elődök lábnyomában kissé el is fog a félelem az elsőbbség hatalmas felelőssége okán. Csupán az nyugtat meg, hogy tudom: szűk ösvény vezet ahhoz, hogy az orgona és az orgonazene valóban a nagyközönség kedvence lehessen, s hogy én a velem egyenlőek között mégis első lehetek, csak azért van, mert e szűk ösvényen csak libasorban haladhatunk, és a véletlen kegye úgy hozta egykor, hogy én kerültem legelőre. A rendkívüli eseményhez rendkívüli műsor dukál. A nagy és klasszikus orgonaművek mellett, mint amilyen Bach d-moll toccata és fúgája, a zenetörténelemben először aznap hangzik el orgonán Bizet remekműve, a Carmen-szvit. Aznap lesz a bemutatója egy másik hatalmas átiratnak, Lloyd Andrew Webber musical-szvitjének, az Operaház fantomjának is. A hangverseny második részében pedig Orff elementáris őstánca, a Carmina Burana csendül fel. Az orgona harsogásának méltó partnerei lesznek kitűnő közreműködőim, az England Royal Band.”

A Művészetek Palotája hatalmas orgonájának, amely a legnagyobb koncerthangszer Magyarországon, öt billentyűsora, 92 sípsora és közel 8300 sípja van. A legnagyobb síp 11 méter hosszú, míg a legkisebb csupán 4 milliméter. Az orgona két év alatt épült fel.

(Jegyek a LIBRI könyváruházakban kaphatók.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Jazz/World

Gyönyörű örmény népdalfeldolgozással jelentkezik az Antal Gábor Trió

Nem sokkal a megalakulásuk után máris nemzetközi versenyről hozta el a fődíjat a trió, akiknek örmény népzenéből ihletett új szerzeménye most a Fidelión debütál. Cikkünkben a zenekar történetéről és terveikről is mesélnek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.