Klasszikus

Orgonabemutató a Belvárosi Főplébániatemplomban

2008.09.10. 00:00
Ajánlom
Egyedülálló programsorozat indult nemrég a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. Ezúttal a Belvárosi Főplébániatemplomban tartott bemutatóról olvashatnak beszámolókat.

Dániel András beszámolója

Mekkorák is voltunk, honnan is jövünk? Szokás szerint ez a keserédes gondolat járt a fejemben, miközben a Párizsi udvar elképesztő homlokzatában gyönyörködve lépdeltem, mindössze pár percel a beígért orgona bemutató előtt, annak színhelye felé.

És igen, már önmagában az is különleges dolog hogyha az ember egy több mint 950 éves múltú templomba léphet, kiváltképp annak tudatában, hogy itthon van, ez a saját múltja, a saját történelme.
Ennyi idő nem kevés, juttatja eszembe a templombelső, amely egyben komoly történelmi áttekintés is, a Vajdahunyad Vár belsőre kísértetiesen emlékeztetően festett reneszánsz kupolaívektől a Trianon mementoként meredő lobogócsíkig húzódó utalásokkal.

Túlságosan sok bámészkodásra azonban már nem maradt időm, mert a rendezvény szervezője megkezdte előszavát a jelentős számban összegyűlt hallgatóság előtt. Nekem ez az alkalom mindössze a második volt ebben a sorozatban, a tavalyi, csekélyebb látogatottságú, de ugyancsak emlékezetes Bosnyák téri után. Ott hosszasabb, az orgona építését és restaurálását részletesen bemutató, technikai csemegékben bővelkedő eligazítást kaptunk, itt viszont inkább csak egy, a hely méltóságához illően rövid előszót, az avatottabbak számára a koncert után felkínált lehetőséggel a hangszer testközeli megismerésére.

Maga az előadás azonban minden technikai fejtegetést helyettesített, kivételes részletességgel bemutatva a hangszer fantasztikusan széles hangzásvilágát. A nyitó Bach-tétel megrázó drámaisága mutatta a hangszer erejét, a későbbi Liszt-műben pedig a lágyabb, sokszor szinte plasztikus, jégcsap-csepegés szerű hangok is a felszínre jutottak. Leírhatatlan spektrum, sokszor mellbevágó hangerővel párosulva, mégis minden egyes hang és hangzás kristálytisztán volt hallható az igen változatos kialakítású belsőtér ellenére. Az ember már-már hajlamos elhinni, hogy egy ilyen különleges és változatos térnek a tervezésére akkoriban még akusztikai szempontok is alapvetően kihatottak. A koncert többi része leírhatatlan, csak a helyszínen, egyénileg megtapasztalható élmény volt.

Az előadást követően az előzetes ígérethez híven az egybegyűltek 30-as csoportokban mehettek fel a csodaszép, lentről pasztelkék színben tündöklő hangszerhez. Itt a vízuális élmény mellett a jelenlévők azt is konstatálhatták, hogy a műértők/élvezők között, velem ellentétben, jónéhányan nem csak gondolati és érzelmi síkon találkoznak ezzel a rendkívül összetett hangszernek a világával, hanem meglepően ügyesen képesek azt meg is szólaltatni.

Végezetül azt mondhatom, hogy óriási élmény volt ez az orgonabemutató számomra, és remélem még idén alkalmam lesz más helyszínen is tovább követni ezt a nagyon ígéretes és szembetűnően egyre népszerűbb kezdeményezést.

 
 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.
Színház

Online tartja legújabb bemutatóját a Pesti Színház

Elmesélhető-e a 20. század történelme egyetlen család, ház vagy kő történetén keresztül? Marius von Mayenburg A kő című drámájában generációról generációra hagyományozott titkok, falakba eltemetett történetek kerülnek felszínre, megértetve valamit saját múltunkból, de leginkább a jelenünkből. Michal Dočekal, a Prágai Városi Színházak igazgatójának rendezése december 5-én látható élő stream formájában.
Színház

Auksz Éva: Szerencsére az élet visszaigazolta, hogy jó úton vagyok

A Partitúra december 5-én, szombaton 14.30-tól Dunaújvárosban kalandozik. Itt született a zenés és prózai előadásokban is emlékezetes alakításokat nyújtó Auksz Éva, aki színházi elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni a Partitúra dunaújvárosi forgatásán, egykori néptáncos fellépéseinek helyszínén, a Bartók Kamaraszínházban, ahol Őze Áron, az intézmény igazgatója vitte körbe a stábot. Auksz Éva ugyanakkor a Fidelio.hu-nak mesélt fiatalkori útkereséséről, mesteréről, Iglódi Istvánról, és egy különleges előadásról, amely a Rózsavölgyi Szalonban megy majd – a korlátozó intézkedések feloldása után.
Jazz/World

„Lesz még, aki rákérdez a hamisságra?” – Megérkezett Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint új klipje

Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint úgy döntöttek, hogy a pandémia okán lelassult időben nem egyben adják ki új lemezüket, hanem havonta bemutatnak egy-egy dalt. Íme a legújabb.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Ferencváros díszpolgára lett Kurtág György

Ferencváros díszpolgára díjat adományozott Kurtág György zeneszerzőnek Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere.
Klasszikus ajánló

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét

Közönség nélkül tartják meg a Bécsi Filharmonikusok újévi koncertjét, mivel Ausztriában január 7-ig tilos közönség előtt koncerteket tartani.
Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.