Klasszikus

Orgonabemutató a Mátyás-templomban

2008.06.19. 00:00
Ajánlom
Egyedülálló programsorozat indult nemrég a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. Ezúttal a Mátyás-templomi bemutatóról olvashatnak beszámolókat.

Rimanóczy Zoltán beszámolója

Beszámolómat azzal a ténnyel kezdeném, hogy még sosem voltam egy, a Fidelio Fórum által szervezett ilyen rendezvényen sem. Gondolkodtam is rajta, hogy belefér-e a programomba péntek este, vagy nem, de nagyon nagy hibát követtem volna el, ha úgy döntök, nem megyek el.

A program első részeként Hock Bertalan, a templom orgonistája tartott informatív tájékoztatót a templom történetének főbb állomásairól, valamint az évtizedek során a templomban használt különböző orgonákról. Ezután az alsó kis orgonán egy darabot játszott, míg a felső nagy orgonán három különböző, számomra ismeretlen, darabot, melyekből meghallhattuk a különböző regisztereken keresztül az orgona tudását. Ez már magában nagy élmény volt, hiszen ebben a templomban vagy csak miséken lehet hallani az orgonát, vagy drága koncerteken. Ezek után lehetőségünk nyílt kisebb csoportokban a kórusra felmenni és ott megnézni és meghallgatni, ahogy a jelenlévő amatőr orgonisták (gyerekek, fiatalok, idősebbek, fiúk és lányok) kipróbálják a hangszert, természetesen Hock művész úr jelenlétével, aki a regisztereket segített beállítani, vagy kottát lapozott. Itt jegyezném meg, hogy az amatőr játékosok szerintem olyan virtuózan és nagyszerűen játszottak német és francia, klasszikus és modern darabokat, hogy meg nem mondtam volna, hogy nem profi zenészek, egészen lenyűgöző volt! Miután mindenki játszott aki akart, Hock Bertalan – mintegy keretet adva az estének – eljátszott még egy darabot szinte az összes regisztert bekapcsolva. Még ezt követően válaszolt azokra a kérdésekre, amiket a jelenlévők intéztek hozzá. Annak ellenére, hogy számomra ez a rész teljesen kínai volt, érdekesnek ítéltem meg, és komolyan kedvet kaptam ahhoz, hogy egy kicsit beleássam magam a szakmai nyelvbe, és a következő ilyen alkalomkor már felkészültebben jelenjek meg. Ahhoz képest, hogy én körülbelül egyórás alkalomra gondoltam, a helyszínt 3,5 óra után hagytuk el, ebből 2,5 órát a kóruson töltöttem a fantasztikus hangorkánban. Az orgona hangzása közben meg tudtam feledkezni a gondjaimról, és teljesen át tudtam magam adni a zenének.

Nagyszerű élmény volt ez minden tekintetben, nagyon sajnálom, hogy csak most kapcsolódtam be ebbe a programsorozatba, és hogy lemaradtam az előző alkalmakról (szerencsére ezek ismétlődnek, csak túl ritkán). Az emberek ritkán látják az orgonistát játszani a hangszer természetéből adódóan, de itt lehetőség nyílt rá, hogy lássuk a kéz- és lábjátékot, ami egészen egyszerűen hihetetlen... Meg hát azért mégiscsak, hányan mondhatják el magukról, hogy a Mátyás templom nagyorgonájának lábánál időztek 2,5 órát és töltődtek fel szellemileg?

Köszönet illeti a szervezőket a fórumos ötlet megvalósításáért, alig várom, hogy április legyen, és felcsendüljön a Pannonhalmi Apátság orgonája.

Tarlós András beszámolója

Mivel most először vettem részt ilyen rendezvényen, először is szeretném megköszönni ennek a bemutatósorozatnak a létrehozását. Ez kiváló lehetőség arra, hogy egyre több ember megismerkedhessen ezzel a nagyszerű hangszerrel.

A budavári Nagyboldogasszony-templom orgonájának bemutatása óriási élmény volt a számomra. Már sokszor hallhattam az orgonát a vasárnap esti koncertsorozatok során, de így, testközelből teljesen más az élmény.

Érdekes volt Hock Bertalannak anekdotákkal színezett ismertetése, amelyet az orgona, illetve az orgonák történetéről tartott. Egyetlen megjegyzésem lenne ezzel kapcsolatban. Szívesen hallottam volna néhány részletesebb információt - bár ez lehet, hogy csak az én műszaki beállítottságom miatt van így – az adott orgona felépítéséről, működéséről (hiszen az orgonák között sincs szinte két egyforma). Az ismertetést követően hallott darabok összeállítása nagyon jó választás volt, az orgona lehetőségeiből nagyon sokat megmutatott. Külön öröm volt, hogy magyar szerző műve is hallható volt.

Ezután pedig a program csúcsa volt az orgona megtekintése. A templom sajátos akusztikája miatt a karzatra felérve új oldaláról ismerhettük meg az orgona hangzását. Öröm volt hallgatni az orgonát, miközben azt sokan kipróbálhatták.

Előre várom a következő alkalmat és remélem, hogy az ország még nagyon sok orgonáját ismerhetjük meg hasonlóan színvonalas bemutatók során

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Zenés színház

Tomboló sikert aratott Berlinben Eötvös Péter új operája

November 28-án este mutatta be a Berlini Állami Opera Eötvös Péter legújabb, Jon Fosse Trilógiája alapján készült operáját. A Sleepless Mundruczó Kornél rendezésében került színre.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Színház

Az ideális karácsonyi ajándék az Orlai Produkciótól érkezik a fa alá

Egy színházi szabadbérletnek csupán előnyei vannak. A kedvezményes ár, az időbeli rugalmasság, és a bérlettulajdonos ízlésének, érdeklődésének megfelelően alakítható választás teszi praktikussá, az előadásélmény pedig személyessé.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.