Klasszikus

Orgonabemutató a Mátyás-templomban

2008.06.19. 00:00
Ajánlom
Egyedülálló programsorozat indult nemrég a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. Ezúttal a Mátyás-templomi bemutatóról olvashatnak beszámolókat.

Rimanóczy Zoltán beszámolója

Beszámolómat azzal a ténnyel kezdeném, hogy még sosem voltam egy, a Fidelio Fórum által szervezett ilyen rendezvényen sem. Gondolkodtam is rajta, hogy belefér-e a programomba péntek este, vagy nem, de nagyon nagy hibát követtem volna el, ha úgy döntök, nem megyek el.

A program első részeként Hock Bertalan, a templom orgonistája tartott informatív tájékoztatót a templom történetének főbb állomásairól, valamint az évtizedek során a templomban használt különböző orgonákról. Ezután az alsó kis orgonán egy darabot játszott, míg a felső nagy orgonán három különböző, számomra ismeretlen, darabot, melyekből meghallhattuk a különböző regisztereken keresztül az orgona tudását. Ez már magában nagy élmény volt, hiszen ebben a templomban vagy csak miséken lehet hallani az orgonát, vagy drága koncerteken. Ezek után lehetőségünk nyílt kisebb csoportokban a kórusra felmenni és ott megnézni és meghallgatni, ahogy a jelenlévő amatőr orgonisták (gyerekek, fiatalok, idősebbek, fiúk és lányok) kipróbálják a hangszert, természetesen Hock művész úr jelenlétével, aki a regisztereket segített beállítani, vagy kottát lapozott. Itt jegyezném meg, hogy az amatőr játékosok szerintem olyan virtuózan és nagyszerűen játszottak német és francia, klasszikus és modern darabokat, hogy meg nem mondtam volna, hogy nem profi zenészek, egészen lenyűgöző volt! Miután mindenki játszott aki akart, Hock Bertalan – mintegy keretet adva az estének – eljátszott még egy darabot szinte az összes regisztert bekapcsolva. Még ezt követően válaszolt azokra a kérdésekre, amiket a jelenlévők intéztek hozzá. Annak ellenére, hogy számomra ez a rész teljesen kínai volt, érdekesnek ítéltem meg, és komolyan kedvet kaptam ahhoz, hogy egy kicsit beleássam magam a szakmai nyelvbe, és a következő ilyen alkalomkor már felkészültebben jelenjek meg. Ahhoz képest, hogy én körülbelül egyórás alkalomra gondoltam, a helyszínt 3,5 óra után hagytuk el, ebből 2,5 órát a kóruson töltöttem a fantasztikus hangorkánban. Az orgona hangzása közben meg tudtam feledkezni a gondjaimról, és teljesen át tudtam magam adni a zenének.

Nagyszerű élmény volt ez minden tekintetben, nagyon sajnálom, hogy csak most kapcsolódtam be ebbe a programsorozatba, és hogy lemaradtam az előző alkalmakról (szerencsére ezek ismétlődnek, csak túl ritkán). Az emberek ritkán látják az orgonistát játszani a hangszer természetéből adódóan, de itt lehetőség nyílt rá, hogy lássuk a kéz- és lábjátékot, ami egészen egyszerűen hihetetlen... Meg hát azért mégiscsak, hányan mondhatják el magukról, hogy a Mátyás templom nagyorgonájának lábánál időztek 2,5 órát és töltődtek fel szellemileg?

Köszönet illeti a szervezőket a fórumos ötlet megvalósításáért, alig várom, hogy április legyen, és felcsendüljön a Pannonhalmi Apátság orgonája.

Tarlós András beszámolója

Mivel most először vettem részt ilyen rendezvényen, először is szeretném megköszönni ennek a bemutatósorozatnak a létrehozását. Ez kiváló lehetőség arra, hogy egyre több ember megismerkedhessen ezzel a nagyszerű hangszerrel.

A budavári Nagyboldogasszony-templom orgonájának bemutatása óriási élmény volt a számomra. Már sokszor hallhattam az orgonát a vasárnap esti koncertsorozatok során, de így, testközelből teljesen más az élmény.

Érdekes volt Hock Bertalannak anekdotákkal színezett ismertetése, amelyet az orgona, illetve az orgonák történetéről tartott. Egyetlen megjegyzésem lenne ezzel kapcsolatban. Szívesen hallottam volna néhány részletesebb információt - bár ez lehet, hogy csak az én műszaki beállítottságom miatt van így – az adott orgona felépítéséről, működéséről (hiszen az orgonák között sincs szinte két egyforma). Az ismertetést követően hallott darabok összeállítása nagyon jó választás volt, az orgona lehetőségeiből nagyon sokat megmutatott. Külön öröm volt, hogy magyar szerző műve is hallható volt.

Ezután pedig a program csúcsa volt az orgona megtekintése. A templom sajátos akusztikája miatt a karzatra felérve új oldaláról ismerhettük meg az orgona hangzását. Öröm volt hallgatni az orgonát, miközben azt sokan kipróbálhatták.

Előre várom a következő alkalmat és remélem, hogy az ország még nagyon sok orgonáját ismerhetjük meg hasonlóan színvonalas bemutatók során

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Színház

Az SZFE elleni harcra használhatja a kormány a veszélyhelyzeti felhatalmazást?

Amennyiben a felsőoktatási intézmény fenntartója úgy dönt, hogy egy félévet nem ismer el, mert nem tudja ellenőrizni az órákat, akkor ez azonnal végrehajtható – szúrta ki a HVG.
Plusz

Fischer Ádám: Az első csöngetés

Sorozatunkban Budapest díszpolgárai osztják meg velünk a fővároshoz kötődő személyes történetüket. Fischer Ádám karmester, aki 2009 óta a cím birtokosa, elárulta egy kedves szokását, amely kimondottan az Akácfa utcához kötődik.
Színház

Bodolay Géza vezetheti az SZFE Színházművészeti Intézetét

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetet is vezető rendező Bagossy Lászlót váltja az intézetvezetői poszton – írta meg a HVG.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.
Klasszikus ajánló

Rendkívüli csodagyerekek a Virtuózok új évadában

Öt ország legjobbjai gyűltek össze a komolyzenei tehetségkutatóban. A nemzetközi műsorfolyam november 27-től látható minden péntek este 20.30-kor a Duna tévé műsorán.
Klasszikus ajánló

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home műsora

Olasz világsztárral és adventi koncerttel folytatódik a Müpa Home közvetítéssorozat: szerdán Mario Biondi baritont, szombaton a Budafoki Dohnányi Zenekart, vasárnap az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus adventi koncertjét hallhatja a közönség.