Klasszikus

Orgonabemutató a Művészetek Palotájában

2007.07.26. 00:00
Ajánlom
Annak a lehetőségnek híréről, hogy a Művészetek Palotája orgonáját „közelebbről” is megismerhetem, örömmel értesültem. A korábbi lehetőségek közül csak a Zeneakadémia hasonló bemutatójáról hallottam, ahová azonban egyéb elfoglaltságom miatt nem tudtam elmenni.

A Müpa-beli szervezést igen kedvezőnek ítéltem annak ellenére, hogy a helyszínen hallhattunk az „utolsó pillanat” miatt kialakult nehézségekről („rendetlen pódium”, korlátozott időkeret). Mindezek azonban egyáltalán nem voltak zavaróak, a lényeget nem érintették. E-mailes érdeklődésemre a szervezőtől szinte azonnal nagyon kedves hangú választ kaptam, aki köszönő levelemre is részletesen reagált. Már az értesítés stílusa olyan volt, hogy szinte régi ismerősének éreztem magam, és őszinte várakozással néztem a bemutató elé.

Zongorázni tizenegy éven keresztül tanultam, ma sajnos nem vagyok „gyakorló” muzsikus. Rendkívüli hálával gondolok azonban mindazokra, akik kapcsolatba hoztak a zenehallgatással, amely eddigi életem egésze során végigkísért. Rendszeresen járok hangversenyekre, szívesen olvasom a zenei tárgyú írásokat, honlapokat, és amennyire tudom, figyelemmel kísérem a hazai és nemzetközi koncertéletet. Mivel zenei alapjaim képzését fontosnak tartom, nagy örömmel vettem részt az orgonabemutatón. Orgonahangversenyek alkalmával csak egy-két esetben fordult elő, hogy a művész az előadásra kerülő darabokról szólt néhány szót. A hangszert közelebbről eddig még alig volt lehetőségem megismerni. A kezdeményezést éppen ezért nagyon fontosnak és érdekesnek tartom, a megvalósítást pedig – ez alkalommal – igen jól sikerültnek.

Baróti István olyan fontos és számomra teljesen új, de követhető ismereteket adott az orgonaépítésről, amelyre korábban nem is gondoltam. A nagyon őszinte, komoly, mégis kellemes előadást rendkívül szerencsésen egészítették ki Fassang László zenei illusztrációi, amelyek nyomán, úgy érzem, értőbb módon hallom megszólalni az orgonát. Nagyon tetszett az az ötlet, hogy jelentkezni lehetett orgonajátékra, valamint az, hogy a jelentős számú érdeklődőnek az orgonaépítés teljes dokumentációjába módja nyílt betekinteni. Az utóbbiak nagy száma meglepetést jelentett számomra. Az orgonaművek előadását Fassang László játéka koronázta meg.

A Művészetek Palotájában töltött egész idő alatt komoly, elhivatott érdeklődést, igen magas színvonalú, mégis követhető és elmélyült ismertetést élvezhettem. Míg Baróti Istvánt és Fassang Lászlót hallgattam, nem csupán zenei ismereteim bővültek, de meggyőződtem arról, hogy napjaink egyre több, lehangoló kulturális jelensége közepette is vannak olyan elhivatottak, akik – bár munkájuk során megalkuvásokkal is szembesülni voltak kénytelenek – nyugodtan mondhatják, hogy nem éltek hiába. Úgy érzem, hogy a zenei élmény mellett a szervezés formája jóvoltából az emberi értékek terén is minden jelenlevő pozitív, követendő példát kaphatott.

Mind a fentiekért, mind a rendkívül pontosan, kellemes légkörben bonyolított szervezésért hálás vagyok, és a részvétel lehetőségét nagyon köszönöm!

Bak Borbála

Némi késéssel sikerült eljutnom az orgonabemutatóra. Baróti tanár úr már javában mesélt az orgona képességeiről, de nagyjából így is be tudtam kapcsolódni. Azt hittem, sok orgonát láttam már, de ez engem is megdöbbentett. Hogy mikre képes ez a hangszer! Fassang művész úrban pedig ismét nem kellett csalódnom: karakter-improvizációi zseniálisak voltak. Várva vártam a pillanatot, hogy végre kipróbálhassam ezt a monstrumot! Az első benyomásom a hangszerről igen pozitív volt, bár kicsit tartottam tőle, hogy a késések miatt nehogy elússzon a Reger-darab, amit játszottam... aztán ez is sikeresen megoldódott. Összességében az első találkozásom az ország legnagyobb koncerttermi hangszerével fenomenális volt; köszönet érte a szervezőknek és persze a két művésznek!

Endreffy Attila

(2007. július 12. Művészetek Palotája – Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) – Orgonabemutató)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

Lemondott Lőrinczy György az NKA alelnöki posztjáról

Az Origo értesülései szerint Kásler Miklós miniszter elfogadta Lőrinczy György indokait a lemondást illetően.
Klasszikus

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.
Vizuál

Réz András: Az utolsó mozielőadás

Nem kell pánikolni, ez az írás nem Peter Bogdanovich azonos című 1971-es filmjének elemzése. És nem is apokaliptikus vízió, amelyben az utolsó mozielőadást a világvége miatt nem követik továbbiak. Hanem Réz András elmélkedik a mozi jövőjéről.
Klasszikus

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.