Klasszikus

Orgonabemutató a Páduai Szent Antal templomban

2008.02.20. 00:00
Ajánlom
Egyedülálló programsorozat indult 2007. áprilisában a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. Az idei első bemutatóra a Páduai Szent Antal templomban került sor.

Verbay Zsolt így számolt be élményeiről: 2008. január 20-án vasárnap délután a szép számmal összegyűlt csapat egy kiváló orgonabemutató részese lehetett a Páduai Szent Antal templomban. Az ország egyik legjobb és közel legnagyobb orgonáját láthattuk, hallhattuk és próbálhattuk ki.

Először Pour László beszélt az orgona történetéről. Így megismerhettük azokat az elképzeléseket is, amelyek a jelenlegi orgona előtt voltak: az előző hangszer viszontagságos építését, bővítését, mindezek történelmi és történeti hátterét, és nem utolsó sorban a hatalmas körablak viszontagságait is. Végül a jelenlegi hangszer építési munkálatairól hallhattunk, sok érdekesség és anekdota is színesítette az előadást.

Ezt követően Dr. Enyedi Pál orgonaművész, a templom orgonistája mutatta be a hangszert egy nagyon igényesen összeállított kis koncerttel, kommentálván azt is, hogy milyen regisztrációt használ az adott kompozícióban: mit szeretne demonstrálni az előadott művekkel.

A koncert után volt lehetőségünk "testközelből" is megismerkedni a hangszerrel. A lelkes és vállalkozó szellemű orgonisták játékában is gyönyörködhettünk. A teljesség igénye nélkül: nagyon szép Reger-műveket követően Bach g-moll fúgáját is hallhattuk, majd egy kis Jean Michel Jarre következett (Rendezvous IV.), majd ismét a barokk zenéé volt a főszerep. Jómagam egy kis Vierne-muzsikával örvendtem a hangszernek, majd – életemben először – kipróbáltam az osztott pedál adta lehetőséget is egy kis improvizációval; jó kis „Notre Dame-feeling” ezzel játszani...

Végül még ámulhattunk olyan technikai lehetőségeken, mint az első és második manuál közt cserélhető főmű (Grand, Hauptwerk, a különböző koroknak és stílusoknak megfelelően választható manuál-lehetőség), illetve a hangolást segítő "elektromos asszisztens", amely leginkább egy autós központi zár távirányítójához hasonlatos. Ezzel "megspórolható" az a plusz egy ember, aki kénytelen a játszóasztalnál ülve segíteni a hangolási folyamatban: előre beállítva a hangolni kívánt változatokat.

Aki még ottmaradt az esti szentmisén, tovább is gyönyörködhetett az orgona hangjában és egy nagyon szép szentmisén vehetett részt. Számomra ez volt a legszebb Amen a nap végén. Köszönet a szervezőknek és a bemutatóknak ezért a szép délutánért!

(2008. január 20. 14:30 Páduai Szent Antal templom (Budapest) - Enyedi Pál és Pour László orgonabemutatója; Buxtehude: g-moll prelúdium és fúga, BuxWV 149; Boyvin: Tierce en taille; de Grigny: Dialogue; Vierne: Préambule; Messiaen: Adoro te)

 
 
 
 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.