Klasszikus

Orgonabemutató a Páduai Szent Antal templomban

2008.02.20. 00:00
Ajánlom
Egyedülálló programsorozat indult 2007. áprilisában a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. Az idei első bemutatóra a Páduai Szent Antal templomban került sor.

Verbay Zsolt így számolt be élményeiről: 2008. január 20-án vasárnap délután a szép számmal összegyűlt csapat egy kiváló orgonabemutató részese lehetett a Páduai Szent Antal templomban. Az ország egyik legjobb és közel legnagyobb orgonáját láthattuk, hallhattuk és próbálhattuk ki.

Először Pour László beszélt az orgona történetéről. Így megismerhettük azokat az elképzeléseket is, amelyek a jelenlegi orgona előtt voltak: az előző hangszer viszontagságos építését, bővítését, mindezek történelmi és történeti hátterét, és nem utolsó sorban a hatalmas körablak viszontagságait is. Végül a jelenlegi hangszer építési munkálatairól hallhattunk, sok érdekesség és anekdota is színesítette az előadást.

Ezt követően Dr. Enyedi Pál orgonaművész, a templom orgonistája mutatta be a hangszert egy nagyon igényesen összeállított kis koncerttel, kommentálván azt is, hogy milyen regisztrációt használ az adott kompozícióban: mit szeretne demonstrálni az előadott művekkel.

A koncert után volt lehetőségünk "testközelből" is megismerkedni a hangszerrel. A lelkes és vállalkozó szellemű orgonisták játékában is gyönyörködhettünk. A teljesség igénye nélkül: nagyon szép Reger-műveket követően Bach g-moll fúgáját is hallhattuk, majd egy kis Jean Michel Jarre következett (Rendezvous IV.), majd ismét a barokk zenéé volt a főszerep. Jómagam egy kis Vierne-muzsikával örvendtem a hangszernek, majd – életemben először – kipróbáltam az osztott pedál adta lehetőséget is egy kis improvizációval; jó kis „Notre Dame-feeling” ezzel játszani...

Végül még ámulhattunk olyan technikai lehetőségeken, mint az első és második manuál közt cserélhető főmű (Grand, Hauptwerk, a különböző koroknak és stílusoknak megfelelően választható manuál-lehetőség), illetve a hangolást segítő "elektromos asszisztens", amely leginkább egy autós központi zár távirányítójához hasonlatos. Ezzel "megspórolható" az a plusz egy ember, aki kénytelen a játszóasztalnál ülve segíteni a hangolási folyamatban: előre beállítva a hangolni kívánt változatokat.

Aki még ottmaradt az esti szentmisén, tovább is gyönyörködhetett az orgona hangjában és egy nagyon szép szentmisén vehetett részt. Számomra ez volt a legszebb Amen a nap végén. Köszönet a szervezőknek és a bemutatóknak ezért a szép délutánért!

(2008. január 20. 14:30 Páduai Szent Antal templom (Budapest) - Enyedi Pál és Pour László orgonabemutatója; Buxtehude: g-moll prelúdium és fúga, BuxWV 149; Boyvin: Tierce en taille; de Grigny: Dialogue; Vierne: Préambule; Messiaen: Adoro te)

 
 
 
 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Az SZFE szerint szabályt szegve zárhatták ki őket az Európai Színházi Iskolák és Akadémiák Uniójából

Az E:UTSE márciusban úgy határozott, hogy kizárja tagjai közül a Színház- és Filmművészeti Egyetemet. Döntésüket azzal indokolták, hogy a vezetőtestületben történt jelentős változások miatt az egyetem már nem tekinthető ugyanannak az intézménynek, melyet korábban felvettek. Az SZFE szerint a kizárás szabályellenes.
Vizuál

Ingyenesen látható Szomjas György kultikus filmje

Szerda éjfélig ingyenesen elérhető a FILMIO-n Szomjas György 1976-os filmje, a Talpuk alatt fütyül a szél. A Nemzeti Filmintézet ezzel az alkotással tiszteleg az április 7-én elhunyt rendezőlegenda előtt.
Klasszikus

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Jazz/World

Vers és elektronika a költészet napján – páros interjú Pátkai Rozinával és Fenyvesi Mártonnal

Elektronika teszi emlékezetessé Pátkai Rozina új lemezén a magyar verseket. Elektronikai eszközökre Fenyvesi Mártonnak is szüksége van, aki az utóbbi időben hangmérnökként és producerként legalább annyit dolgozott, mint gitárosként. Az életben egy párt alkotnak, kézenfekvő volt, hogy együtt ültetjük őket mikrofon elé.
Vizuál

Múzeumi miniszteri biztos lesz L. Simon László

A Magyar Nemzeti Múzeum megújításáért és a múzeumi integrációért felelős miniszteri biztossá nevezi ki L. Simon Lászlót Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere – tudatta az MTI-vel az EMMI.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.
Klasszikus Film

Film készült a Szózat regényes történetéről – Nézze meg online, itt!

A Szózat és a zene kapcsolatáról beszélget Juhász Anna irodalmár és Becze Szilvia, a Bartók Rádió szerkesztő-műsorvezetője a Budapesti Filharmóniai Társaság legújabb dokumentumfilmjében.
Klasszikus nekrológ

„Komoly lényét én nem tudtam nem szájtátva csodálni” – búcsú Tallér Zsófiától

Április 6-án, 50 éves korában elhunyt Tallér Zsófia Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, a Zeneakadémia és az SZFE oktatója. A kivételes művészről M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas filmrendező emlékezett meg a Freeszfe Egyesület oldalán.
Klasszikus ajánló

Online koncertvetítés keretében hallhatók John Williams legismertebb dallamai

A Los Angeles-i Filharmonikusok egy korábbi évadnyitó koncertjén filmzenei gálaesttel tisztelgett az ötszörös Oscar-díjas John Williams előtt, ahol olyan művek csendültek fel nagyzenekari hangszerelésben, mint a Csillagok háborúja, A birodalom visszavág vagy a Schindler listája zenéje. A koncertfilm április 10-11-ig között online megtekinthető.