Klasszikus

Orgonabemutató a Pesti Ferences templomban

2007.05.23. 00:00
Ajánlom
Egyedülálló programsorozat indult nemrég a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. A második bemutatóra május 18-án a Belvárosi (Pesti) ferences templomban került sor.

Erdős Levente így értékelte az eseményt: "Nagyon jól éreztem magam a május 18-i orgonabemutatón és az orgona hangzása mellett legjobban a résztvevő szakemberek és zenészek nyitottsága, segítőkészsége fogott meg. A találkozón sok olyan hírességet volt szerencsém megismerni, akiket addig csak hírből ismertem (Baróti István tanár úr, Deák László, Kecskés Mónika).

Egy ilyen találkozó nagy élmény egy olyan embernek mint én, aki nagyon szereti az orgonazenét, de csak ritkán kerül ilyen szép orgonák közelébe. A zenei élmény mellett a másik csodálatos dolog az, hogy ezeken az alkalmakon sok mindent meg lehet tudni az orgona építéséről, életéről. Ezáltal egy kicsit belelátunk az orgona tervezésével, építésével kapcsolatos kulissza titkokba is. Mindezek mellett a legfontosabb, hogy olyan emberekkel lehettem, akikkel jó együtt lenni, és már nagyon várom a következő alkalmat."

Biró László a következőket írta: "Véletlenül csöppentünk bele, mint általában a jó dolgokba. Az Index fórumán láttuk meg a meghívót, nem tudtuk, milyen lesz, de érdekelt a hangszer, a környezet, meg hogy egy ilyen hirtelen szerveződő társasággal mit lehet kezdeni.

Szép volt a környezet, a templom csendje és nyugalma felkészített a befogadásra. Aztán ebben a nyugalomban felizzott az orgona megalkotóinak megnyilatkozása, a nehézségek, az alkotás fájdalmai, örömei: hogyan lett a "megbarkácsolt" orgonából csodás, méltóságos hangszerkirály.

Nagyon jó volt a hangszert bemutató művészházaspár közvetlensége: nem vendégeknek, hanem kicsit az együtt-muzsikálás részeseinek is érezhettük magunkat, a rögtönzött koncert pedig megmutatta mind a hangszer, mind a művészek lehetőségeit. Sajnos, az utolsó "felvonásra" már nem tudtunk ott maradni, de így is maradandó élményt kaptunk, köszönet érte a szervezőknek és az est házigazdáinak.

Selmeczi Vilmos hivatásos zenész most is papírra vetette gondolatait: "Az orgonabemutató sorozat keretében május 18-án a Pesti Ferencesek orgonáját láthatták-hallhatták az érdeklődők. Én már "felkészülten" vártam ennek a kitűnő hangszernek a bemutatását, mert egy héttel korábban az "In memoriam Gergely Ferenc" koncertsorozatban Ella István orgonaestjét volt szerencsém meghallgatni.

A bemutatót a templomban szolgáló szimpatikus orgonaművész-házaspár – Deák László és Kecskés Mónika tartotta egy remekbe szabott kis koncerttel. Hallhattuk, hogy a kora barokktól a 20. századig eljátszható rajta szinte minden darab. Nicholas Grigny művével indított Deák László – a francia barokk orgonaművek itthon ritkábban szólalnak meg, aminek az is az oka, hogy elég kevés az olyan orgona, amin ez a stílus kompromisszumok nélkül megszólaltatható –, majd Buxtehude F-dúr toccata-ja, egy Bach-korálelőjáték és Tournemire Te Deum fantáziája következett.

Ezen a bemutatón az orgonát átépítő Aquincum gyártól is megjelentek Varga László és Pour László mesterek. Varga Lászlótól az orgona tervezéséről és az építésről hallhattunk érdekes előadást, az érdeklődők még a tervekbe is belenézhettek.

Baróti István tanár úrtól is hallhattunk érdekes "kulisszatitkokat" a tervezésről és az építésről. Külön örömünkre szolgált, hogy a tanár úr is játszott nekünk egy korálelőjátékot Bach Orgelbüchlein gyűjteményéből, az O Mensch bewein deine Sünde Gross kezdetűt.

Természetesen ezen a bemutatón is bárki kipróbálhatta az orgonát – Deák László segítette a vállalkozókat a regisztrálásban. Én is éltem a lehetőséggel – elsőnek ülhettem a játszóasztalhoz és Scheidemann Gott sei gelobet und gebenedeiet c. korálelőjátékát szólaltattam meg a "királynőn"…

Az eredetileg este tízig tervezett bemutató ennél jóval tovább tartott. A "zárórára" azért volt eredetileg szükség, hogy a ferences testvérek pihenését ne zavarjuk. Viszont házigazdáink említették, hogy semmi akadálya a további orgonálásnak, ha halkan zenélünk. Kecskés Mónika "háziasszonyi" szerepben is helyt állt: finom sütemények, pogácsa és üdítők várták a megéhezett, megszomjazott orgonabarátokat – persze nem a templomban, hanem a rendház egyik helyiségében.

A sorozat keretében egy kitűnő, szép hangú, újjáépített orgonában gyönyörködhettünk. Köszönet érte elsősorban házigazdáinknak: Deák Lászlónak és Kecskés Mónikának valamint az építőknek, a ferences rendnek, hogy nagylelkűen engedélyezték a tekintélyes létszámú érdeklődő feljutását a karzatra, valamint a sorozat fáradhatatlan szervezőjének."

(2007. május 18. 20:00 Belvárosi (Pesti) ferences templom (Budapest) - Deák László és Kecskés Mónika orgonabemutatója)

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Könyv

„Az irodalmi életrajzok poposítása tudatos volt, a reflektorfénybe kerülés nem” – Interjú Nyáry Krisztiánnal

A virtuális és a valódi közösségi terekről, a papíralapú könyv mai napig tartó létjogosultságáról és az egy éve nyitott Magvető Caféról is kérdeztük a KULT50 magazin hasábjain Nyáry Krisztiánt, a Líra kreatív igazgatóját.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.
Színház

„Egy fantasztikus korszaknak bukkantam a nyomára” – interjú Szikora Jánossal

Idén már hatodik alaklommal rendezi meg a Koronázási Szertartásjátékot a Vörösmarty Színház igazgatója. Az augusztus 18-i bemutató apropóján Szikora János beszélt a kezdetekről, az idei év újdonságairól és a darab nemzeti öntudatformáló szerepéről.
Könyv

Könyvtáros osztag kutatja fel a könyveket, amikre csak halványan emlékeznek az olvasók

Előfordult már, hogy egyszerűen nem tudott kiverni a fejéből egy könyvet? Néhány részletére emlékezett, de a címre vagy a szerzőre egyáltalán nem. A New York-i Közkönyvtár a legképtelenebb esetekben is próbál segíteni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus cselló

Jelenleg ez a tizenkilenc éves fiú a világ legtöbbet hallgatott csellistája

Már ami a lemezeladási adatokat illeti. Sheku Kanneh-Mason fellépett a brit királyi esküvőn, és 100 ezer példányban adták el a debütáló lemezét. Még nem töltötte be a huszadik életévét.
Klasszikus hírek

Bencze Máté döntős a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyében

A Magyarországot képviselő fiatal szaxofonos az öt döntős közé jutott a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén Edinburghben.
Klasszikus jótékonyság

Érdi Tamás látássérültek javára koncertezik a Zeneakadémián

Harminc éves a „Szól a szív” Alapítvány, amely számos alkalommal segítette a Vakok Iskoláját, amelynek Érdi Tamás egykor tanulója volt. Szeptember 18-án jótékonysági koncertet rendeznek a Zeneakadémián, nem drága a belépőjegy, de jó célt szolgál.
Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.