Klasszikus

Orgonabemutató a Szent László templomban

2008.02.20. 00:00
Ajánlom
Egyedülálló programsorozat indult nemrég a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. A tizedik bemutatóra a kőbányai Szent László templomban került sor.

Lőrincz Attila így írt az élményekről: November 9-én péntek este ismét egy nagyszerű orgonát ismerhettünk meg a kőbányai Szent László templomban. A bemutatót Horváth Márton Levente orgonajátéka nyitotta, aki Felix Mendelsshon-Bartholdy VI., d-moll szonátáját adta elő. A karzatra felérkezvén – miután megmásztuk a 66 lépcsőfokot – megcsodálhattuk az orgonát közelebbről is. A hangszer történetét Mészáros Károly, a BKM Orgonaüzem műszaki vezetője ismertette.
A hangszer műszaki adatai a következők:
- 3 manuálos 37 regiszteres romantikus hangképű orgona, elektromos traktúrával és mechanikus kúpládákkal
- az eredeti Rieger sípanyagot felújította a BKM Orgonaüzem
- a legnagyobb síp 6 m
- a sípok száma 2424 db
- a legkisebb síp 9 mm
- pozitívműve barokkos regisztereket tartalmaz (a 2002-ig a rekonstrukcióig, még nem volt pozítívműve az orgonának)
- a szekrényzet vegyszeres tisztítást és új lakkozást kapott
Az orgona finanszírozásában, a hívek adományai és az akkori (2002-es) önkormányzat segített.

Én Liszt Ferenctől játszottam az Orgonamiséből a Sanctus-tételt és a Prelúdium című darabot. Nem csalódtam a hangszerben, azt persze hozzá kell tenni, hogy hallottam már Liszt-műveket ezen az orgonán, így tudtam, hogy szépen fognak rajta szólni. Nekem nagyon tetszett: ha valaki még nem hallotta ezt az orgonát feltétlenül pótolja!

(2007. november 9. 19:00 Szent László templom (Budapest) - Mészáros Károly és Horváth Márton Levente orgonabemutatója)

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Nézze meg Törőcsik Mari három felejthetetlen alakítását

Törőcsik Mari emléke előtt tiszteleg a Nemzeti Filmintézet streaming platformja, a Filmio, ahol szerda éjfélig ingyenesen megtekinthető a pénteken hajnalban elhunyt színművész három meghatározó filmje.
Színház

Egy vidám tekintet, egy izgalmas száj – és a kettő között az évek múlása

Évtizedekig kutatta Törőcsik Mari arcait. Fotózta színpadon és magánéletben egyaránt, közel hetven esztendőn át. Kivételes szakmai kapcsolat és mély barátság fűzte a nemrégiben elhunyt színésznőhöz a Kossuth- és Balázs Béla-díjas fotóművészt, Keleti Évát, aki személyes történetei és képei segítségével járult hozzá, hogy fölidézhessük Törőcsik Mari különleges alakját.
Színház

Az emlékezés rózsái a Nemzeti Színház előtt

Gyűlnek a virágok a Nemzeti Színház épülete előtt, ahol a pénteken elhunyt Nemzet Színésze, Törőcsik Mari tisztelői róhatják le kegyeletüket.
Jazz/World

„A jazz passzol a lázadáshoz” – Harcsa Veronikával indul a Fidelio új podcastja, a Fülbemászó

Örök kísérletező, akinek nem kell kompromisszumokat kötnie, ha jazzről van szó. Pályája szorosan összefügg a budapesti Fringe Fesztivállal, ahol először adhatta elő saját dalait közönség előtt, mégpedig komoly sikerrel. Harcsa Veronikával Tompa Diána beszélgetett a Fülbemászóban.
Klasszikus

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Várjon Dénes szólóestjével folytatódik az MVM Koncertek

A Kossuth-díjas zongoraművész live-streaming módon közvetített koncertjét április 20-án tartják Zeneakadémia Nagytermében.
Klasszikus nekrológ

„Így kell dolgozni, így kell élni” – Tallér Zsófiára emlékezünk

A Fidelio felkérésére Tallér Zsófia három egykori tanítványa – ahogy ő fogalmazott, Petrovics unokák – emlékezik a fiatalon elhunyt Erkel-, Bartók–Pásztory-, Fonogram-, valamint Artisjus-díjas zeneszerzőre.
Klasszikus hír

Kamara a karmesterrel - Új online sorozatot indít az Óbudai Danubia Zenekar

Vasárnap este 18 órakor debütál a zenekar Facebook-oldalán az ÓDZ legújabb sorozata. Hámori Máté vezetésével kötetlen beszélgetések és kamarazenélés során ismerkedhetünk meg a muzsikusok zenéhez fűződő viszonyával és az újrakezdés terveivel.  
Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.