Klasszikus

Orgonabemutató az Egyetemi templomban

Egyedülálló programsorozat indult nemrég a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. A nyolcadik bemutatóra az Egyetemi templomban került sor.

Amit egy óra alatt megtudhatsz az orgona működéséről …. – Dobi Bálint írása

Vajon más hangszerért is ennyire lehet-e lelkesedni, mint az orgonáért? Az orgona egy életre rabul tudja ejteni az iránta érdeklődőt. Jól emlékszem az első orgonaórámra, amikor templomunk orgonistája töviről-hegyire megmutogatta az orgonát (egy 28 regiszteres Rieger volt), az ajak és nyelv sípokat, regisztereket – szinte alig maradt idő a néma ujjváltás kipróbálására. Mint fizikát szerető fiút, ámulatba ejtett, hogy hogyan lesz zene némi sűrített levegőből ennek a hihetetlenül összetett és monumentális hangszernek a segítségével. Hazatérve nagy áhitattal tanulmányoztam a kölcsönbe kapott Zalánffy orgonaiskola előszavát, ahol az orgonaismeret rövid összefoglalása volt olvasható. Új fogalmak, rezgő levegőoszlopok, nyelvek, tölcsérek. Akkor elkezdődött valami, ami ma is tart.

Hasonló "első orgonaóra" ízelítőt kapott az, aki ellátogatott az Egyetemi templomba szeptember 14-én. A hely érdekessége, hogy az orgonakarzat a szeminárium felől közelíthető meg, így nem a templomhajó félhomályában kellett az orgona tömegét fürkészni, hanem a folyosóról belépve egyből a jól kivilágított karzaton találtuk magunkat. Középen a négymanuálos, tekintélyes játszóasztal, az orgonista mögött a templom teljes szélességében húzódó neobarokk szekrény, rengeteg síppal, a játszóasztal előtt pedig a jókora eredeti barokk szekrény. Kicsit olyan volt, mintha egyszeriben a patinás orgona belsejébe csöppentünk volna.

Izgatottan vártuk, hogy megszólaljon végre a hangszer. Verbay Zsolt Messiaen: Pásztorok című művét szólaltatta meg először. A hangzás gondolom sokaknak meglepő volt, de a Messiaen művek között slágernek számító darab számos hangszín megízlelésére adott lehetőséget. A mű közepén található csillag motívum visszhangeffektusa jól érzékeltette az egymástól távolálló sípcsoportok keltette térélményt.

Ezek után Újvári Csaba gyakorlott előadóként vezette végig a jelenlévőket az orgona részein, majd hangszínein, valahogy úgy, mint 25 éve azon az első orgonaórán első tanárom engem is.

Közben Zsolt még egy darabot játszott – mi mást, mint Messiaent – a másik nagy slágert a „Nativité” záró tételét. Akik szeretik az intenzív orgonahangzást, nem panaszkodhattak. Zsolt nagyon igényesen, többféle plénumhangzást felvonultatva szólaltatta meg a darabot. Merész választás volt. Azóta is ez a harangzúgást(?), ujjongó tömeget(?) idéző, semmivel össze nem téveszthető zene jár az eszemben!

Ismét Csaba következett, a sípok, hangszínek bemutatásával. Ekkor már nyilvánvalóvá vált (számára is), hogy nem lesz lehetőség mind a hetvenegynéhány hangszín egyenkénti megzengetésére: közel húszra volt lehetőség, és még szűk háromnegyed óránk maradt a hangszer kipróbálására is.

Az orgona mai formáját 1970-ben nyerte el, az 1910-es években épített három manuálos Rieger orgona elemeinek felhasználásával. Nagysága, manuálbeosztása gyakorlatilag megegyezik a néhány sarokra álló Ferenciek templomának negyedszázaddal később épült orogonájáéval, tulajdonképpen annak idősebbik testvérének tekinthető. Hangszínei egy romantikusabb hangzásideált követve kicsit tompábbak, nincs rajta több száz kombináció, csak három. Ezzel együtt Budapest egyik jelentős orgonája, mely alkalmas a teljes orgonairodalom megszólaltatására.

Molnár Ágnes így ír az eseményről: A tavasszal kezdődött orgonabemutató sorozatnak a nyolcadik állomásán vagyunk túl. Az összes meghallgatni vágyott orgonához képest talán ez a szám nem túl sok, de mégis, kaptunk némi képet a mai magyarországi orgonaéletről. Hallottunk különféle orgonákat (még épülőt, felújításra várót, felújítottat, székesegyházit, kis templomban lévőt stb.), megismerhettünk és össze is barátkozhattunk több kiváló orgonaművésszel, és ami külön öröm számomra, hogy több orgonaépítő cég munkatársával is volt alkalmunk találkozni, beszélgetni.

Az Egyetemi templomban tartott orgonabemutató azonban mégis különlegesebb volt számomra, mint az összes többi. Én magam nem tudok orgonálni, sőt, vajmi keveset tudok ennek a hangszernek a működéséről, csak lelkes zenerajongóként veszek részt ezeken a bemutatókon, mert az orgonamuzsika kitüntetett helyet foglal el a szívemben. Az eddigi orgonabemutatók mind nagyon szépek voltak, de egy kicsit kívülállónak éreztem magam amiatt, hogy az orgonisták, és az orgonálni tudó bemutatót látogatók fél szavakból is megértették egymást, én meg csak kapkodtam a fejem a szakszavak hallatán (menzúra, tasniláda, akárhánylábas sípok stb.).

Az Egyetemi templomban Újvári Csaba azonban – pedagógus lévén – pontosan tudta, hogy hogyan kell teljesen laikusoknak is úgy beszélni az orgonáról, hogy meg is értsék, hogy az a gyönyörű hangkavalkád, amit ez a hangszer kiad, hogyan tevődik össze. Végre megértettem, hogy mi az a mixtúra, mire szolgál, és hogyan működik a redőnymű, mit takar a regiszterek elnevezése, és még sorolhatnám. Persze nem állítom, hogy orgonaszakértő vált belőlem, hisz az idő rövidsége miatt ez lehetetlen lett volna, de sokat bővültek az ismereteim, és már nem látom reménytelennek az orgona működésében való elmélyülést.

A hangszer lehetőségeit a lipcsei Latry-kurzusról frissen hazatért Verbay Zsolt mutatta meg Messiaen-darabok bemutatásával. Biztos vagyok benne, hogy csodálatos játéka azokra is hatást gyakorolt, akik eme modernebb zeneszerzőt nem annyira kedvelik.

Örülök, hogy jelen lehettem ebben a gyönyörű templomban, és biztos, hogy ezután a – számomra bizonyosan különleges – bemutató után még lelkesebben fogok részt venni a többin is.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Ne hagyd a sorsod csillagokra” – 100 éve született Pilinszky János

November 27-én ünnepeljük a 20. századi magyar költészet egyik legtitokzatosabb alakja, Pilinszky János születésének 100. évfordulóját, akinek irodalmi hatása máig elevenen él. Szikár sorai számos művészt megérintettek és megihlettek, megemlékező cikkünkben olyan alkotók méltatják a költőt, akik saját munkásságukkal is szorosan kapcsolódnak Pilinszky János költészetéhez.
Plusz

Így segít a Müpa a karácsonyi készülődésben

Újabb sztárfellépőket jelentett be a Müpa. Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra, Charles Lloyd, Daniel és Michael Barenboim, a Clayton-Hamilton Jazz Orchestra, Lee Ritenour és Palya Bea is visszatér a koncertterembe. Az ünnepi időszakban ajándékutalvánnyal is kedveskedik a nézőknek.
Klasszikus

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus

Adventi koncertek a Kiskorona7-ben – az Óbudai Társaskör adventi ajánlata

Három adventi koncert, három egymástól teljesen különböző zenei stílusban, Óbuda kultikus koncerttermében. A Kiskorona7 egészen különleges zenei programokkal készül az ünnepvárás időszakában.
Klasszikus

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Királyi muzsika – Boldoczki Gábor a Capella Gabettával ad koncertet

A nemzetközi hírű trombitaművész és a Magyarországon már többször fellépő régizenei együttes Versailles című estjükön francia barokk utazásra hívják a közönséget.
Klasszikus ajánló

Zenében utazunk – a MÁV Szimfonikus Zenekar adventi ajánlata

A MÁV Szimfonikus Zenekart az ország élvonalbeli együttesei között tartják számon. Túlzás nélkül állítható, hogy a 76 éve működő zenekarnak nemzedékek köszönhetik első minőségi komolyzenei élményüket. A közelgő új év első felében is ragyogó programokkal várják a klasszikus zene rajongóit.
Klasszikus ajánló

Klasszikus koncertek karácsonyra – a Zeneakadémia adventi ajánlata

Élményt ajándékozni mindig jó: remek ünnepi meglepetés a Zeneakadémia háromféle értékben megváltható ajándékkártyája, amely felhasználható például a világklasszis előadókat és különleges hangversenyeket kínáló 2022. tavaszi szezonra is.
Klasszikus ajánló

Ajándékozzon koncertélményt a Concerto Budapesttel!

A világ legkiválóbb szólistáival, izgalmas és felfedezésre váró remekművekkel várja a Keller András vezette zenekar a közönséget jövőre is. Válasszon a Concerto Budapest ünnepi kínálatából, vásároljon ajándékkártyát vagy koncertjegyet ajándékba!
Klasszikus ajánló

Újévi Díszhangverseny – a Pannon Filharmonikusok adventi ajánlata

Újév. Egy rövid, de gazdagon összetett szó. Magában hordozza a jövő várakozását, az új reményeinket és egy viszonylag hosszú, ámbár gyorsan elröppeni látszó 365 napos időszakot. Újévi üdvözletünket, bizakodásunkat és vágyainkat töltjük ilyenkor a pezsgőspoharakba, amelyekhez Pécs legrangosabb társadalmi eseményén újra ünnepi klasszikus muzsika társul.