Klasszikus

Orgonabemutató az esztergomi Bazilikában

Egyedülálló programsorozat indult nemrég a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. A hetedik bemutatóra az esztergomi Bazilikában került sor.

Bíró László így emlékszik vissza az eseményekre: A budapesti bemutatók során már megszoktuk, hogy mindig más szemszögből láthatjuk a hangszert és játékosát, mint az egyszerű koncertlátogatók. A váci kirándulás azt is megmutatta, hogy nem csak Budapesten van zenei élet és orgonakultúra. Nagy várakozással mentünk tehát Esztergomba, és amit kaptunk, az minden várakozásunkat felülmúlta.

Egy csodálatos templomban - aminek a 10 másodperces visszhangja nem kedvez a muzsikálásnak - egy csodálatos hangszert találtunk, még csodálatosabb mesterével, Baróti tanár úrral. Remek volt a rögtönzött orgonakoncert, a hangszer lehetőségeinek bemutatása és nagyon szép meglepetés volt az Ács testvérek Ave Maria átirata klarinétra és orgonára. Aki eljött, maradandó élményekkel távozhatott, köszönet érte a szervezőknek, Baróti tanár úrnak és a játékosoknak.

Kristóffy Hajnalka beszámolója: A legutóbbi bemutatón az esztergomi Bazilika orgonáját ismerhettük meg Baróti István vezetésével. Az orgonát ő álmodta meg, és mindvégig világosan érezhető volt, mennyire ismeri és szereti ezt a hangszert. Még fájós lábbal is orgonált nekünk, magyarázta az orgona felépítését, hasonlítgatta a regisztereket. Az orgonát kipróbáló lelkes művészeknek és amatőröknek botra támaszkodva (néha a bottal kapcsolgatva) regisztrált, segített fáradhatatlanul. Amikor elfogytak a bátor jelentkezők, lementünk a Bazilika melletti kávézóba, ahol egy-egy fagyi és üdítő mellett hallgathattuk Baróti István anekdotáit, emlékeit, és az orgonával kapcsolatos terveit. A vidám beszélgetésnek az esti mise közeledtével lett csak vége, hiszen a misén Baróti Istvánnak is szolgálatot kell teljesítenie. A nap végén mindannyian egy szép élménnyel gazdagabban térhettünk haza.

Már külföldiek is érdeklődnek az orgonabemutató-sorozat iránt. Az éppen Magyarországon vendégeskedő, Franciaországból érkezett Daniel Selosse így ír az eseményről: Nagyon szíves fogadtatásban volt részünk Esztergomban, ahol érdeklődőként figyeltük a padokból az orgonabemutatót. A zenei tehetségek elbűvölő bemutatójának lehettünk részesei ezen a csodálatos hangszeren. Hálásan köszönjük azt a váratlan lehetőséget, mely által eddig soha nem tapasztalt közelségbe kerültünk ehhez a hangszerhez és annak művelőihöz, miután felinvitáltak bennünket a karzatra.

Fejet hajtunk e csodálatos művészet előtt és Márai Sándorra emlékezünk, aki ezt írja azt hiszem a „Gyertyák csonkig égnek” című művében (nem pontos idézet, a francia fordításból véve): „A zene meghatározhatatlan, ezért veszélyes lehet; hihetetlen erősen érinti meg azokat, akik vele egyazon kategóriába tartoznak, tekintettel zenei hallásukra, fajukra és sorsukra.”

Boldogok azok, akiknek megadatik ez a tehetség és módukban áll ezt gyakorolni. Mi csak egyszerű csodálói vagyunk ennek a varázslatos művészetnek, nagyra értékeltük ezt a bemutatót, melyet Baróti művész úr mesterien irányított, minden korosztályt bevonva, egy csodálatos helyszínen, egy csodálatos orgona mellett, kivételes emberek társaságában.

(2007. augusztus 26. 14:00 Bazilika (Esztergom) - Baróti István orgonabemutatója)

 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Kortárs írók kedvenc EP-idézetei lepték el Óbudát

Köztéri plakátokkal, 40 hazai író, költő kedvenc EP-idézetével, korábban nem publikált fotókkal és felolvasással ünnepli a harmadik kerület Esterházy Péter születésnapját.
Vizuál

„Ahol csak tomboló ováció van, ott valami bűzlik” – Interjú a szobordöntésben érintett alkotóval, Szalay Péterrel

Egy műalkotás élete nem ér véget az alkotó műhelyében, a befogadók által válik egésszé, teljessé. A mű hatást vált ki, ami párbeszédet generál közönség és alkotás között, de meddig tart a szólásszabadság joga és mi védi a szabad művészi alkotás méltóságát?
Klasszikus

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Vizuál

Az újrakezdés filmjei

Egyre közelebb kerül az újranyitás gondolata, bár a bemutatókat még halogatják, de előbb-utóbb moziba is mehetünk. Addig is öt olyan klasszikus magyar filmet ajánlunk a Filmio kínálatából, amelyekben a hősök élete teljesen más irányt vesz.
Színház

Júniusban nyit a Margitszigeti Színház

Derűvel és optimistán várja a korlátozások feloldását a Margitszigeti Színház, amely szabadtéri és ültetett nézőterű játszóhelyként az egyik legbiztonságosabb közösségi helyszínnek számít. A színház vezetősége reméli, hogy a járványügyi intézkedések lehetővé teszik a mielőbbi nyitást, és a nézők – a mindenkori szabályok betartása mellett – júniustól újból élőben élvezhetik a színházi előadásokat.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Fiatalítást ígér Gustavo Dudamel, a Párizsi Opera új zeneigazgatója

A venezuelai karmestert nevezték ki a Párizsi Opera zeneigazgatójának, aki hat évre szóló szerződést kötött az intézménnyel – írta meg a Papageno, a Slipped Disc zenei portálra hivatkozva.
Klasszikus hír

Idén is tehetségek után kutat a Virtuózok

2021-ben is várja a fiatal előadóművészek jelentkezését a legnépszerűbb hazai komolyzenei tehetségkutató. A felhívás már elérhető a műsor oldalán.
Klasszikus zongora

Domingo támogatásával jutott mesterzongorához Balázs-Piri Soma

A Virtuózok ifjú tehetsége évek óta gyűjtött egy mesterzongorára, végül Plácido Domingo támogatása révén teljesülhetett a zongorista dédelgetett álma.
Klasszikus nekrológ

A legendák köztünk élnek – Búcsú Orczi Géza előadóművésztől

Az Artisjus-díjas ütő- és pengetős hangszeres művész április 9-én, 65 éves korában hunyt el. Orczi Géza hangszerkészítő mesterként és restaurátorként is tevékenykedett, halálával kifejezhetetlen űrt hagy maga után.
Klasszikus gyász

80 éves korában elhunyt Bartalus Ilona zenepedagógus, karvezető

Az Artisjus-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével kitüntetett zenepedagógust, karvezetőt, a Duna Televízió egykori főszerkesztőjét és zenei vezetőjét hosszan tartó betegség után, 81. életévében érte a halál.