Klasszikus

Orgonabemutató az esztergomi Bazilikában

Egyedülálló programsorozat indult nemrég a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. A hetedik bemutatóra az esztergomi Bazilikában került sor.

Bíró László így emlékszik vissza az eseményekre: A budapesti bemutatók során már megszoktuk, hogy mindig más szemszögből láthatjuk a hangszert és játékosát, mint az egyszerű koncertlátogatók. A váci kirándulás azt is megmutatta, hogy nem csak Budapesten van zenei élet és orgonakultúra. Nagy várakozással mentünk tehát Esztergomba, és amit kaptunk, az minden várakozásunkat felülmúlta.

Egy csodálatos templomban - aminek a 10 másodperces visszhangja nem kedvez a muzsikálásnak - egy csodálatos hangszert találtunk, még csodálatosabb mesterével, Baróti tanár úrral. Remek volt a rögtönzött orgonakoncert, a hangszer lehetőségeinek bemutatása és nagyon szép meglepetés volt az Ács testvérek Ave Maria átirata klarinétra és orgonára. Aki eljött, maradandó élményekkel távozhatott, köszönet érte a szervezőknek, Baróti tanár úrnak és a játékosoknak.

Kristóffy Hajnalka beszámolója: A legutóbbi bemutatón az esztergomi Bazilika orgonáját ismerhettük meg Baróti István vezetésével. Az orgonát ő álmodta meg, és mindvégig világosan érezhető volt, mennyire ismeri és szereti ezt a hangszert. Még fájós lábbal is orgonált nekünk, magyarázta az orgona felépítését, hasonlítgatta a regisztereket. Az orgonát kipróbáló lelkes művészeknek és amatőröknek botra támaszkodva (néha a bottal kapcsolgatva) regisztrált, segített fáradhatatlanul. Amikor elfogytak a bátor jelentkezők, lementünk a Bazilika melletti kávézóba, ahol egy-egy fagyi és üdítő mellett hallgathattuk Baróti István anekdotáit, emlékeit, és az orgonával kapcsolatos terveit. A vidám beszélgetésnek az esti mise közeledtével lett csak vége, hiszen a misén Baróti Istvánnak is szolgálatot kell teljesítenie. A nap végén mindannyian egy szép élménnyel gazdagabban térhettünk haza.

Már külföldiek is érdeklődnek az orgonabemutató-sorozat iránt. Az éppen Magyarországon vendégeskedő, Franciaországból érkezett Daniel Selosse így ír az eseményről: Nagyon szíves fogadtatásban volt részünk Esztergomban, ahol érdeklődőként figyeltük a padokból az orgonabemutatót. A zenei tehetségek elbűvölő bemutatójának lehettünk részesei ezen a csodálatos hangszeren. Hálásan köszönjük azt a váratlan lehetőséget, mely által eddig soha nem tapasztalt közelségbe kerültünk ehhez a hangszerhez és annak művelőihöz, miután felinvitáltak bennünket a karzatra.

Fejet hajtunk e csodálatos művészet előtt és Márai Sándorra emlékezünk, aki ezt írja azt hiszem a „Gyertyák csonkig égnek” című művében (nem pontos idézet, a francia fordításból véve): „A zene meghatározhatatlan, ezért veszélyes lehet; hihetetlen erősen érinti meg azokat, akik vele egyazon kategóriába tartoznak, tekintettel zenei hallásukra, fajukra és sorsukra.”

Boldogok azok, akiknek megadatik ez a tehetség és módukban áll ezt gyakorolni. Mi csak egyszerű csodálói vagyunk ennek a varázslatos művészetnek, nagyra értékeltük ezt a bemutatót, melyet Baróti művész úr mesterien irányított, minden korosztályt bevonva, egy csodálatos helyszínen, egy csodálatos orgona mellett, kivételes emberek társaságában.

(2007. augusztus 26. 14:00 Bazilika (Esztergom) - Baróti István orgonabemutatója)

 
 
 

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus ajánló

Fiatal karmestertehetség vezényli az Óbudai Danubia Zenekart

Holly Hyun Choe, az Eötvös Péter Alapítvány mentorprogramjának résztvevője lesz az Óbudai Danubia Zenekar december 7-i koncertjének karmestere. A műsoron a szintén mentorált zeneszerző, Donghoon Shin egy műve is elhangzik.