Klasszikus

Orgonabemutató Pannonhalmán

2008.06.22. 00:00
Ajánlom
Egyedülálló programsorozat indult nemrég a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. Ezúttal a Pannonhalmi apátságban tett kirándulásról olvashatnak.

Selmeczi Vilmos beszámolója

2008. április 5-én az orgonabemutató sorozat keretében a pannonhalmi főapátság orgonájával (orgonáival) ismerkedhettek meg az érdeklődők. Magam is kíváncsian vártam ezt a bemutatót, hiszem az "új" Aquincum-orgonát még nem láttam-hallottam.

Áment Ferenc Lukács atya a Főapátság orgonistája fogadott minket – személyében egy derűs, kedves, igazi úriembert ismerhettünk meg. Az apátság bejáratától a bazilikáig tartó kis séta során mesélt a pannonhalmi monostor történetéről is, majd a bazilikába érve kezdetét vette az orgonabemutató.
Először a gyönyörű új nagyorgonáról beszélt – nem volt könnyű feladat sem a tervezőknek, sem az építőknek a viszonylag szűk karzatra egy, a bencés főapátság rangjához méltó orgona felépítése.

Végül bravúrosan sikerült megoldani a feladatot – még a karzat mögött lévő kis oratórium is megmaradt eredeti rendeltetésének (ez viszont a Műemlékfelügyelet előírása volt). A bazilikában található egy szentélyorgona is – egy egymanuálos kisorgona, amit Albert Miklós győri orgonaépítő mester restaurált. Áment atya először ezen a kis "ékszerdobozon" játszott nekünk – ezután bárki kipróbálhatta a kisorgonát. Az orgona érdekessége, hogy a kézi, szíjas fújtatás is megmaradt – persze a villanymotoros fúvóval használják legtöbbször. Viszont az atya "üzembe helyezte" a szíjas fúvót is, kiderült, hogy nem is olyan egyszerű ezzel a módszerrel úgy fújtatni, hogy egyenletes levegőellátása legyen a kisorgonának.
Ezután következett Áment Lukács kis bemutató koncertje a nagyorgonán. Ezúttal kizárólag magyar szerzők műveiből játszott – Liszttől, valamint 20. századi szerzőktől hallhattunk darabokat. (Áment Lukács: Három meditáció gregorián témákra; Liszt Ferenc: Szent Erzsébet legendája - Bevezetés; Lisznyai Szabó Gábor: Intermezzo; Pikéthy Tibor: Te Deum laudamus)

Áment atya zeneszerzőként is bemutatkozott, hangulatos karakterdarabokat hallhattunk. Liszt Ferenc romantikus darabja és a 20. századi művek is kiválóan szólaltak meg az orgonán. Ezután az érdeklődők is odaülhettek a hangszerhez – én Buxtehude korálelőjátékát – Erhalt uns in deinen Wort – és egy Scheidemann-preambulumot játszottam.

Áment Lukács az előadásában említette, hogy a sajátos elrendezés miatt (igen szűk a karzat, az orgonista szinte "be van építve" a hangszerbe), a játszó igencsak más arányban hallja az orgonaszót. A Főmű a szekrény középső részében van – magasan és részben oldalt osztoznak a helyen a Redőnyművel, a pedál-"tornyok" meg szinte belógnak a templomtérbe. Én a korálelőjáték regisztrálásnál éreztem, hogy talán a dallamot jobban kiemelhettem volna, de a lentről hallgatók szerint teljesen rendben voltak az arányok.

Miután az érdeklődők kipróbálhatták az orgonát, átmentük a Boldogasszony-kápolnába, ahol egy újabb kisorgonát ismerhettünk meg. Ez a kisorgona az 1700-as évek végén készült, és valami csoda folytán megmaradt szinte eredeti állapotában. Persze restaurálták, de úgy tudom, a sípok nagyrészt eredetiek maradtak.
Nagyon szép hangja van, még a kis hamisság sem volt zavaró. Megtudhattuk, hogy számos lemezfelvétel készült itt – többek között Lehotka Gábor és a Liszt Ferenc kamarazenekar előadásában Händel-orgonaversenyek.

A bemutatókon már hagyomány, hogy a szereplő művészek és építők egy kis ajándékot kapnak a szervezőktől – Áment Lukács atya is megkapta a "hagyománnyá vált”"Fidelio-pólót és más apró ajándékokat is. Az orgonák megtekintése után egy bencés diák idegenvezetésével megnéztük az apátságot. Alkalmi idegenvezetőnktől hallhattunk az itteni diákéletről is – a program végeztével sok szép élménnyel gazdagabban utazhatunk haza, Budapestre.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Színház

Jogsértő lett volna a félév semmissé tétele, de segít Vidnyánszkynak az éj leple alatt kiadott kormányrendelet

Hiába állítják az SZFE hallgatói, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást, Vidnyánszkyék könnyedén megtehetik ezt a kormány friss rendeletének segítségével.
Színház

Csak akkor tanítanak, ha orvoslatot kap az egyetem autonómiája

Nem az egyetem hivatalos honlapján, hanem a Független Szabad Egyetem közösségi oldalon tették közzé az SZFE tanárai, kik indítanának osztályt a következő tanévben.
Jazz/World

Az LGT legjobb számai „csíkosítva” – Itt a Csík Zenekar új lemeze

A Locomotiv GT előtt tiszteleg A dal a miénk című új lemezével a Csík Zenekar. A rockszámok népzenei ihletésű átdolgozásairól is ismert együttes friss albumán közreműködött Presser Gábor, Karácsony János és Kovács Kati.
Plusz

Az adventi időszakban minden nap új tartalommal ajándékozza meg közönségét a Müpa

December 1. és 24. között mindennap egy-egy bármikor elérhető digitális tartalommal – podcasttel, playlisttel vagy koncertvideóval – ajándékozza meg közönségét a Müpa.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.
Klasszikus Live

Egy nap Beethovennel – Élő közvetítés a Concerto Budapesttel

Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző művei szólalnak meg a Concerto Budapest előadásában szombaton a Zeneakadémián, a három hangversenyt online követheti a közönség.
Klasszikus hír

Átadták a Junior Prima Díjakat zeneművészet kategóriában

Idén is tíz fiatal tehetség vehette át a Junior Prima Díjat zeneművészet kategóriában csütörtökön, a járvány miatt online közvetített díjátadón.