Klasszikus

Orgonabemutató Pannonhalmán

2008.06.22. 00:00
Ajánlom
Egyedülálló programsorozat indult nemrég a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. Ezúttal a Pannonhalmi apátságban tett kirándulásról olvashatnak.

Selmeczi Vilmos beszámolója

2008. április 5-én az orgonabemutató sorozat keretében a pannonhalmi főapátság orgonájával (orgonáival) ismerkedhettek meg az érdeklődők. Magam is kíváncsian vártam ezt a bemutatót, hiszem az "új" Aquincum-orgonát még nem láttam-hallottam.

Áment Ferenc Lukács atya a Főapátság orgonistája fogadott minket – személyében egy derűs, kedves, igazi úriembert ismerhettünk meg. Az apátság bejáratától a bazilikáig tartó kis séta során mesélt a pannonhalmi monostor történetéről is, majd a bazilikába érve kezdetét vette az orgonabemutató.
Először a gyönyörű új nagyorgonáról beszélt – nem volt könnyű feladat sem a tervezőknek, sem az építőknek a viszonylag szűk karzatra egy, a bencés főapátság rangjához méltó orgona felépítése.

Végül bravúrosan sikerült megoldani a feladatot – még a karzat mögött lévő kis oratórium is megmaradt eredeti rendeltetésének (ez viszont a Műemlékfelügyelet előírása volt). A bazilikában található egy szentélyorgona is – egy egymanuálos kisorgona, amit Albert Miklós győri orgonaépítő mester restaurált. Áment atya először ezen a kis "ékszerdobozon" játszott nekünk – ezután bárki kipróbálhatta a kisorgonát. Az orgona érdekessége, hogy a kézi, szíjas fújtatás is megmaradt – persze a villanymotoros fúvóval használják legtöbbször. Viszont az atya "üzembe helyezte" a szíjas fúvót is, kiderült, hogy nem is olyan egyszerű ezzel a módszerrel úgy fújtatni, hogy egyenletes levegőellátása legyen a kisorgonának.
Ezután következett Áment Lukács kis bemutató koncertje a nagyorgonán. Ezúttal kizárólag magyar szerzők műveiből játszott – Liszttől, valamint 20. századi szerzőktől hallhattunk darabokat. (Áment Lukács: Három meditáció gregorián témákra; Liszt Ferenc: Szent Erzsébet legendája - Bevezetés; Lisznyai Szabó Gábor: Intermezzo; Pikéthy Tibor: Te Deum laudamus)

Áment atya zeneszerzőként is bemutatkozott, hangulatos karakterdarabokat hallhattunk. Liszt Ferenc romantikus darabja és a 20. századi művek is kiválóan szólaltak meg az orgonán. Ezután az érdeklődők is odaülhettek a hangszerhez – én Buxtehude korálelőjátékát – Erhalt uns in deinen Wort – és egy Scheidemann-preambulumot játszottam.

Áment Lukács az előadásában említette, hogy a sajátos elrendezés miatt (igen szűk a karzat, az orgonista szinte "be van építve" a hangszerbe), a játszó igencsak más arányban hallja az orgonaszót. A Főmű a szekrény középső részében van – magasan és részben oldalt osztoznak a helyen a Redőnyművel, a pedál-"tornyok" meg szinte belógnak a templomtérbe. Én a korálelőjáték regisztrálásnál éreztem, hogy talán a dallamot jobban kiemelhettem volna, de a lentről hallgatók szerint teljesen rendben voltak az arányok.

Miután az érdeklődők kipróbálhatták az orgonát, átmentük a Boldogasszony-kápolnába, ahol egy újabb kisorgonát ismerhettünk meg. Ez a kisorgona az 1700-as évek végén készült, és valami csoda folytán megmaradt szinte eredeti állapotában. Persze restaurálták, de úgy tudom, a sípok nagyrészt eredetiek maradtak.
Nagyon szép hangja van, még a kis hamisság sem volt zavaró. Megtudhattuk, hogy számos lemezfelvétel készült itt – többek között Lehotka Gábor és a Liszt Ferenc kamarazenekar előadásában Händel-orgonaversenyek.

A bemutatókon már hagyomány, hogy a szereplő művészek és építők egy kis ajándékot kapnak a szervezőktől – Áment Lukács atya is megkapta a "hagyománnyá vált”"Fidelio-pólót és más apró ajándékokat is. Az orgonák megtekintése után egy bencés diák idegenvezetésével megnéztük az apátságot. Alkalmi idegenvezetőnktől hallhattunk az itteni diákéletről is – a program végeztével sok szép élménnyel gazdagabban utazhatunk haza, Budapestre.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Színház

„Minden este hazaviszek én is valamit” – interjú Schell Judittal

Mit tegyünk, hogy elkerüljük a szokásos párkapcsolati zsákutcákat? Hogyan építünk torlaszt és falakat a játszmáinkból? Ilyen és hasonló kérdésekre keresi a választ a Szeretetkert című előadás a Kultkikötőben július 27-én. Balatonszárszón négy kiváló színművész, Schell Judit, Jordán Adél, Mészáros Máté és Szervét Tibor várja a nézőket.
Zenés színház

„Csak akkor lehet szabadon alkotni, ha nincsenek félelmeink” – beszélgetés Tassonyi Balázzsal

Tassonyi Balázs elképesztően erős évadot tudhat maga mögött. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves hallgatójaként 2024-ben debütált a Budapesti Operettszínház több előadásában is, és főszerepet kapott a Carmenben.
Vizuál

Nyaralástörténeti kiállítással nyílt meg a balatonfüredi Esterházy-kastély, amely újra régi fényében látható

A közelmúltban átadott Esterházy-kastély állandó kiállítása mélyebben foglalkozik a város kultúrtörténetével, minden oldalról körüljárva a gyógyvíz és a köré épült komplex gyógyászati központ múltját.
Zenés színház

Drámai kontúrok, finom árnyalatok – Richard Strauss Elektrája a Bajor Állami Operában

A legendás német rendező, Herbert Wernicke 1997-ben bemutatott Elektra-produkciója az idei évadban is szerepelt a Bajor Állami Opera műsorán, a produkció parádés szereposztással és kimeríthetetlen művészi energiával került színre.
Színház

Margaret Atwood az asszonyi hűségről szóló mítoszadaptációját is bemutatja a Gyulai Várszínház

A Gyulai Várszínház fesztiválprogramjának fontos csomópontjai a saját bemutatók, idén például négy olyan előadás, amelyet a színház részben saját fejlesztésben, részben koprodukciós partnerrel hoz létre.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.
Klasszikus ajánló

Európai és argentin tánczenék találkozása – Pápán lép fel a Pannon Ifjúsági Zenekar

Július utolsó előtti vasárnapján különleges zenei programra várja a hallgatóságot a Pannon Ifjúsági Zenekar Pápán, a lenyűgöző Esterházy-kastély udvarán: az elmúlt évszázadok dél-amerikai és európai zenéje ad egymásnak randevút az együttes tolmácsolásában.
Klasszikus kritika

Világrengető dallamok – az elmúlt száz évből származó zenéket játszottak a Berlini Konzerthausban

A modern kor mesterművei – ezzel a címmel hirdette évadzáró koncertjét a Berlini Konzerthaus Zenekara. Az együttes idén nagy hangsúlyt fektetett a 20-21. századi alkotásokra, már a szezon elején is hangversenyt szenteltek a témának.
Klasszikus hír

Osztrák és román versenyzők nyertek az 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyen

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás által kilenc éve életre hívott Fesztivál Akadémia Budapest keretében rendezték meg július 4. és 14. között Budapesten a 22 év alattiaknak szóló 5. Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt.
Klasszikus ajánló

Idén is régizenei hétvégék várják a közönséget Eszterházán

Idén nyáron is Eszterházára invitálja a közönséget a Haydneum – Magyar Régizenei Központ, ahol július 19. és augusztus 25. között hat hétvégén keresztül magas színvonalú, korhű hangszeres régizenei hangversenyeket rendeznek.