Klasszikus

Orgonabemutató Pusztaszabolcson

2008.09.09. 00:00
Ajánlom
Egyedülálló programsorozat indult nemrég a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. Ezúttal a Kassai téri bemutatóról olvashatnak beszámolókat.

Selmeczi Vilmos beszámolója

Június 14-én egy igazi ritkaságot nézhettünk meg a Fidelio Orgonabemutató sorozat keretében. A pusztaszabolcsi templomban található Magyarország legrégebbi működő barokk orgonája. A gondosan restaurált hangszer nemcsak a liturgiát szolgálja, hanem a koncertezést is. Bár a repertoárt behatárolja az úgynevezett "rövid oktáv" (a pedál is ilyen), de ha az előadó tájékozott ennek a korszaknak az irodalmában, akkor bőségesen talál játszanivalót.

A restaurálás kalandos történetét Baltási Nándor plébános úr ismertette – a restaurálás előtt fényképeket elnézve valóban szinte látnoknak kellett lennie annak, aki bízott a sikerben. Sajnos Varga László orgonaépítő mester nem tudott részt venni a bemutatón – úgy gondolom, sok érdekes dolgot megtudhattunk volna az újjáépítésről.

Sirák Péter egy rövid koncert keretében mutatta meg az orgona hangzását – a korabarokk és "java"barokk korban írt művek nagyszerűen szóltak az orgonán. A koncert után kipróbálhattuk a hangszert – a gondos restaurálást a játszóasztalnál(szekrénynél) is megcsodálhattuk, a gyönyörű, impozáns homlokzathoz méltó a hangszernek ez a része is. Talán a világítást oldhatták volna meg szebben – mert a jelenlegi megoldás egy kicsit „ideiglenesnek” tűnik: egy magas székre helyezett halogénlámpa világítja meg a kottatartót és a manuálokat.

Már Sirák Péter játéka során "beleszerettem" az orgona hangjába – ritkán hallani ilyen szép hangú és kiegyenlített principálkart. Remélhetőleg az ötvözetek titkát nem vitték teljesen a sírba a régi mesterek…

Én Pachelbel egy korálfugettáját és Georg Böhm korálvariációját játszottam el – a Pachelbel-darabban pedált is használtam, bizony le-le kellett pillantanom, mert nemcsak a rövid oktáv volt szokatlan, hanem a pedál hangterjedelme is, így a billentyűk vaskosabbak, mint a szabvány pedálbillentyűzet. Viszont a szép hangzás, a kiválóan működő, érzékeny mechanika hamar elfelejtetett minden szokatlan oldalát ennek az "ékszerdoboznak".

Ezután a plébános úr vendégül látott minket a plébánia hangulatos kertjében szalonnasütésre és más finomságokra. Akinek az eszem-iszom után maradt még némi ereje, az visszamehetett az orgonához – többen éltünk is a lehetőséggel. Az egyik szervező (Girolamo) jónéhány korabarokk szerző darabját – Scheidemann-t, Frobergert stb. hozott magával, én ezúttal Diruta és Merulo műveiből játszottam. Persze ezekhez a darabokhoz "igazi" régi olasz orgona kellene, de a pusztaszabolcsi hangszer lágyabb tónusú principálkara igen alkalmas az ilyen darabok megszólaltatására is.

 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Aki a lányok miatt képezte magát – 85 éves Woody Allen

Az Annie Hall és még számtalan fanyar humorú film alkotója, Woody Allen december 1-jén ünnepli nyolcvanötödik születésnapját.
Vizuál

Vásároljon bérletet, mentse meg a Cirko Mozit!

A Cirko-Gejzír Mozi közönsége segítségét kérni, és egy olyan bérletet kínál, amely onnantól érvényes, amikor a tulajdonosa használni kezdi. De nagy segítség számukra, ha már most megveszi.
Zenés színház

75 éves a színpad és a filmvászon koronázatlan királynője, Bette Midler

December 1-jén ünnepli hetvenötödik születésnapját Bette Midler amerikai színésznő, énekesnő, aki több mint fél évszázados karrierje alatt négy Grammy-díjat, négy Golden Globe-díjat, három Emmy-díjat, két Tony-díjat vehetett át, emellett hatszor kapta meg a legjobb komikának járó American Comedy Award kitüntetést.
Színház

Megkezdte munkáját Antal Zsolt az SZFE Elméleti Intézetének élén

Sára Balázs és Bodolay Géza után újabb intézetvezető kezdte meg munkáját a Színház- és Filmművészeti Egyetemen.
Jazz/World

Három napon át minden a jazz körül forog

A kilenc éve minden évben április 30-án megrendezett Nemzetközi Jazznap (International Jazz Day) magyar eseményeit a koronavírus-járvány miatt elhalasztották, azonban a szervezők most online pótolják az elmaradt koncerteket, amiket három napon keresztül, öt budapesti és egy felvidéki helyszínről közvetítenek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

30. születésnapját ünnepli az Orfeo Zenekar

A zenekar Haydn és Mozart-művekből álló koncerttel ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját 2021. január 19-én a Zeneakadémián.
Klasszikus mvm

A zeneművészet fiatal tehetségeit díjazta az MVM

A zeneművészet legtehetségesebb fiatal képviselői tizenharmadik alkalommal vehették át a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájának elismeréseit. Az MVM Zrt. idén is tíz hazai tehetséget díjazott, ez alkalommal először bárki ingyenesen nyomon követhette az online megrendezett díjátadót és a fiatal zenei géniuszok gálakoncertjét 2020. november 26-án, az mvmjuniorprima.hu oldalon.
Klasszikus online közvetítés

Online koncertek a Filharmónia Magyarországtól

A 17 éves zongorista Bach, Beethoven és Schumann műveit adja elő a pécsi Kodály Központban. A Filharmónia Magyarország közvetítéseit ajánljuk.
Klasszikus hír

Japán zeneszerző nyerte idén a Zeneakadémia Bartók Világversenyét

Sinszuke Okamoto nyerte el idén a komponistáknak meghirdetett Bartók Világverseny első díját. A győztes mű szerepel majd a 2021-es, vonósnégyes formációknak szóló megmérettetésen is.
Klasszikus gyász

Elhunyt Terényi Ede erdélyi magyar zeneszerző

Elhunyt 85 éves korában Terényi Ede Erkel Ferenc-díjas romániai magyar zeneszerző, zenetudós, aki az egyik legjátszottabb alkotónak számít az erdélyi magyar zeneszerzők között.