Klasszikus

Orgonabemutató Pusztaszabolcson

2008.09.09. 00:00
Ajánlom
Egyedülálló programsorozat indult nemrég a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. Ezúttal a Kassai téri bemutatóról olvashatnak beszámolókat.

Selmeczi Vilmos beszámolója

Június 14-én egy igazi ritkaságot nézhettünk meg a Fidelio Orgonabemutató sorozat keretében. A pusztaszabolcsi templomban található Magyarország legrégebbi működő barokk orgonája. A gondosan restaurált hangszer nemcsak a liturgiát szolgálja, hanem a koncertezést is. Bár a repertoárt behatárolja az úgynevezett "rövid oktáv" (a pedál is ilyen), de ha az előadó tájékozott ennek a korszaknak az irodalmában, akkor bőségesen talál játszanivalót.

A restaurálás kalandos történetét Baltási Nándor plébános úr ismertette – a restaurálás előtt fényképeket elnézve valóban szinte látnoknak kellett lennie annak, aki bízott a sikerben. Sajnos Varga László orgonaépítő mester nem tudott részt venni a bemutatón – úgy gondolom, sok érdekes dolgot megtudhattunk volna az újjáépítésről.

Sirák Péter egy rövid koncert keretében mutatta meg az orgona hangzását – a korabarokk és "java"barokk korban írt művek nagyszerűen szóltak az orgonán. A koncert után kipróbálhattuk a hangszert – a gondos restaurálást a játszóasztalnál(szekrénynél) is megcsodálhattuk, a gyönyörű, impozáns homlokzathoz méltó a hangszernek ez a része is. Talán a világítást oldhatták volna meg szebben – mert a jelenlegi megoldás egy kicsit „ideiglenesnek” tűnik: egy magas székre helyezett halogénlámpa világítja meg a kottatartót és a manuálokat.

Már Sirák Péter játéka során "beleszerettem" az orgona hangjába – ritkán hallani ilyen szép hangú és kiegyenlített principálkart. Remélhetőleg az ötvözetek titkát nem vitték teljesen a sírba a régi mesterek…

Én Pachelbel egy korálfugettáját és Georg Böhm korálvariációját játszottam el – a Pachelbel-darabban pedált is használtam, bizony le-le kellett pillantanom, mert nemcsak a rövid oktáv volt szokatlan, hanem a pedál hangterjedelme is, így a billentyűk vaskosabbak, mint a szabvány pedálbillentyűzet. Viszont a szép hangzás, a kiválóan működő, érzékeny mechanika hamar elfelejtetett minden szokatlan oldalát ennek az "ékszerdoboznak".

Ezután a plébános úr vendégül látott minket a plébánia hangulatos kertjében szalonnasütésre és más finomságokra. Akinek az eszem-iszom után maradt még némi ereje, az visszamehetett az orgonához – többen éltünk is a lehetőséggel. Az egyik szervező (Girolamo) jónéhány korabarokk szerző darabját – Scheidemann-t, Frobergert stb. hozott magával, én ezúttal Diruta és Merulo műveiből játszottam. Persze ezekhez a darabokhoz "igazi" régi olasz orgona kellene, de a pusztaszabolcsi hangszer lágyabb tónusú principálkara igen alkalmas az ilyen darabok megszólaltatására is.

 
 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Klasszikus

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Színház

Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó a Centrál Színházban tér vissza a színpadra

A Nemzeti Színházban tavaly súlyos balesetet szenvedett színművészek apa-lánya párost alakítanak a Centrál Színház következő évadában. A Puskás Tamás rendezte előadás egy híres film adaptációja lesz. 
Klasszikus

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Könyv

Pernye és fű – ősszel érkezik Závada Pál új regénye

Október 8-án a Magvető Kiadó gondozásában jelenik meg a Kossuth-díjas író legújabb regénye, amelynek története és karakterei ugyan fiktívek, ám a benne szereplő interjúk valóságosak – azokat Sipos András rendezővel készítették Statárium című, 1989-es filmjükhöz.
Plusz

Az utolsó szerelem mítosza

Az első szerelem minden líra egyik fő toposza, sőt népdaloktól regényekig, a first love az igazi, mert mindenkit érdeklő, lángba boritó téma. Azon gondolkozom, hogy miért nincs az elsőnek párja, azaz miért nincs igazi irodalma, lírai lenyomata az utolsó szerelemnek, ennek a fellobbanó érzelmi viharnak? Almási Miklós írása.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Zenében megélt ünnep Pannonhalmán – jubilál az Arcus Temporum fesztivál

Eötvös Péter és Mozart művészetével ünnepel az idén 20 éves Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Pannonhalmán augusztus 23–25. között. Ráadásul a jubileum egybeesik a bencés szerzetesközösség temploma, a Szent Márton-bazilika felszentelésének 800. évével.
Klasszikus interjú

„Tudatosítani kell a világban, hogy Auer Lipót magyar, ráadásul veszprémi volt” – interjú Kováts Péterrel, az Auer Fesztivál művészeti vezetőjével

Kerek évfordulóhoz érkezett a veszprémi születésű, világhírű hegedűművésznek, Auer Lipótnak szentelt fesztivál. Az ünnepi programról az eseménysorozat alapítójával, Kováts Péter hegedűművésszel beszélgettünk.
Klasszikus interjú

Sörösüvegekből zenét csiholni – interjú Balogh Máté zeneszerzővel

A Renewable Music – V4 Composers for Sustainability elnevezésű projekt a fenntarthatóság témájában ösztönzi párbeszédre és cselekvésre a nemzetközi klasszikus zenei közösséget. A kezdeményezésben részt vevő egyik zeneszerzővel, Balogh Mátéval beszélgettünk.
Klasszikus hír

Neves régizenei együttessel készített lemezt Daragó Zoltán

A fiatal kontratenor Bach-áriákat felvonultató lemeze Christophe Rousset vezényletével és a Les Talens Lyriques közreműködésével szeptemberben jelenik meg az Aparté Kiadónál.
Klasszikus hír

Huszadik alkalommal rendezik meg a Crescendo Nyári Akadémiát

Július 21-én kezdődik a 20. Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál, melyre rekordszámú hallgató jelentkezett, hogy a mesterkurzus és fellépéseik által fejlődhessenek, és közösen ünnepelhessék a jubileumi eseménysorozatot.