Klasszikus

Orgonabemutató Pusztaszabolcson

2008.09.09. 00:00
Ajánlom
Egyedülálló programsorozat indult nemrég a Fidelio fórumosainak civil kezdeményezésében: neves építők és orgonaművészek mutatják be ingyenes program keretében az érdeklődőknek a fővárosi és vidéki templomok, koncerttermek legszebb, legérdekesebb orgonáit. Ezúttal a Kassai téri bemutatóról olvashatnak beszámolókat.

Selmeczi Vilmos beszámolója

Június 14-én egy igazi ritkaságot nézhettünk meg a Fidelio Orgonabemutató sorozat keretében. A pusztaszabolcsi templomban található Magyarország legrégebbi működő barokk orgonája. A gondosan restaurált hangszer nemcsak a liturgiát szolgálja, hanem a koncertezést is. Bár a repertoárt behatárolja az úgynevezett "rövid oktáv" (a pedál is ilyen), de ha az előadó tájékozott ennek a korszaknak az irodalmában, akkor bőségesen talál játszanivalót.

A restaurálás kalandos történetét Baltási Nándor plébános úr ismertette – a restaurálás előtt fényképeket elnézve valóban szinte látnoknak kellett lennie annak, aki bízott a sikerben. Sajnos Varga László orgonaépítő mester nem tudott részt venni a bemutatón – úgy gondolom, sok érdekes dolgot megtudhattunk volna az újjáépítésről.

Sirák Péter egy rövid koncert keretében mutatta meg az orgona hangzását – a korabarokk és "java"barokk korban írt művek nagyszerűen szóltak az orgonán. A koncert után kipróbálhattuk a hangszert – a gondos restaurálást a játszóasztalnál(szekrénynél) is megcsodálhattuk, a gyönyörű, impozáns homlokzathoz méltó a hangszernek ez a része is. Talán a világítást oldhatták volna meg szebben – mert a jelenlegi megoldás egy kicsit „ideiglenesnek” tűnik: egy magas székre helyezett halogénlámpa világítja meg a kottatartót és a manuálokat.

Már Sirák Péter játéka során "beleszerettem" az orgona hangjába – ritkán hallani ilyen szép hangú és kiegyenlített principálkart. Remélhetőleg az ötvözetek titkát nem vitték teljesen a sírba a régi mesterek…

Én Pachelbel egy korálfugettáját és Georg Böhm korálvariációját játszottam el – a Pachelbel-darabban pedált is használtam, bizony le-le kellett pillantanom, mert nemcsak a rövid oktáv volt szokatlan, hanem a pedál hangterjedelme is, így a billentyűk vaskosabbak, mint a szabvány pedálbillentyűzet. Viszont a szép hangzás, a kiválóan működő, érzékeny mechanika hamar elfelejtetett minden szokatlan oldalát ennek az "ékszerdoboznak".

Ezután a plébános úr vendégül látott minket a plébánia hangulatos kertjében szalonnasütésre és más finomságokra. Akinek az eszem-iszom után maradt még némi ereje, az visszamehetett az orgonához – többen éltünk is a lehetőséggel. Az egyik szervező (Girolamo) jónéhány korabarokk szerző darabját – Scheidemann-t, Frobergert stb. hozott magával, én ezúttal Diruta és Merulo műveiből játszottam. Persze ezekhez a darabokhoz "igazi" régi olasz orgona kellene, de a pusztaszabolcsi hangszer lágyabb tónusú principálkara igen alkalmas az ilyen darabok megszólaltatására is.

 
 

Programkereső

Legolvasottabb

Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Jazz/World

„Mecky, drága, jó utat!” – Pályatársai búcsúznak Kóbor Jánostól

December 6-án elhunyt az Omega legendás énekese, Kóbor János, akit egy hónapja szállították kórházba koronavírus-fertőzéssel. Menedzsere később megerősítette: covid okozta szövődmények vezettek a zenész halálához. Kóbor Jánost pályatársai és számos közéleti személy gyászolja.
Színház

Így adott interjút Blaha Lujza

A Bohémvilág 1919. december 27-i számában érdekes szöveggel találkozhattak a korabeli olvasók: maga Blaha Lujza kért helyreigazítást egy állítólagos nyilatkozata kapcsán.
Vizuál

Restaurálták a Barcsay-mozaikokat

Az alkotás eredetileg az 1974-ben megnyitott Újpesti Gyógyfürdő és Uszoda emeleti várakozó terének két szemközti falát díszítette, megújult formájában a Csillaghegyi Strandfürdő éke lett.
Zenés színház

„Az éneklés felemeli a lelket” – 70 éves Pitti Katalin

A legendás énekesnőt születésnapja alkalmából egy csokorra való felvételével köszöntjük, melyek között emblematikus szerepei és ritkaságok egyaránt meghallgathatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Mediterrán utazás várja a közönséget a Concerto Budapest koncertjén

Dél-európai témájú zeneművek hangzanak el a december 11-én a Müpában rendezett koncerten, Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatójában Baráti Kristóf működik közre.
Klasszikus interjú

Magyar Valentin: „Minél szélesebb repertoár kiépítése a célom”

Az ifjú zongoraművész neve nemcsak a szakmabeliek, de a zenerajongók körében is egyre ismerősebben cseng. Rendszeres szereplője a hazai és külföldi koncertéletnek, feltűnt a Virtuózok televíziós tehetségkutatóban is, nemrég pedig weimari versenyeredményétől volt hangos a sajtó. Most az MVM Zrt. jóvoltából frissen átadott Junior Prima díja kapcsán beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Koncerttel és parfümmel ünnepli 210 éves jubileumát a Pannon Filharmonikusok

A december 9-én a Kodály Központban és december 10-én a Müpában elhangzó est programján a zenekar alapítójának, Lickl Györgynek egy ősbemutatója is szerepel.
Klasszikus hír

Próbaéneklést hirdet a Magyar Rádió Énekkara

A Magyar Rádió Énekkara próbaéneklést hirdet határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott tenor és basszus énekművész állásra. Jelentkezési határidő: 2022. január 6.
Klasszikus magazin

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.