Klasszikus

Orgonaépítő műhely épül Veresegyházon

2018.12.12. 12:00
Ajánlom

A 43,62 millió forintos állami támogatás segítségével zöldmezős beruházásként létrejön egy 12*36m-es épület (ebből hasznos alapterület: 432 m2, ezen felül mintegy 54 m2-es galériaszinten helyezkednek el az iroda és szociális helyiségek), amely az AerisOrgona Kft. saját műhelyeként és irodájaként szolgál.

A beruházás tervezett időtartama 2017 májusától 2018 október végéig tart. A projektet a Pénzügyminisztérium támogatja.

A projekt elsődleges célja egy olyan műhely építése, amelynek tervezésénél maximálisan figyelembe veszik a gépek és a leendő orgonaalkatrészek méretét, valamint dolgozók biztonságát és kényelmét.

A fejlesztés révén az igényeknek tökéletesen megfelelő kialakítású műhelyt hoznak létre, ahol orgonaépítő tevékenység famegmunkálással kapcsolatos fázisai végezhetőek. Az orgonaépítés speciális munkakörülményeket jelent, hiszen részben a megrendelő helyszínén, az orgona végleges működési helyén zajlik, azonban nagyon fontos a műhely, illetve az iroda, ahol a tervezés, makett-építés, az egyes részek kivitelezése, előzetes összeállítása zajlik. "Eddig ezeket bérelt műhelyekben végeztük, ahol a kialakítás miatt kompromisszumokra kényszerültünk. Most lesz megfelelő belmagasságú állítótermünk, ahol a kész orgona összeépíthető, illetve ahová a restaurálandó orgona egyben behozható, csökkentve ezzel a helyszíni munka idejét" - áll az AerisOrgona Kft. közleményében.

"Az új műhely és iroda mindenben megfelelő munkakörülményeket teremt, illetve ügyfeleinket is méltó környezetben fogadhatjuk. A fejlesztés végére egy új munkahelyet hozunk létre. Akit felveszünk, az nálunk kitanulja az asztalos szakma speciális ágát, és később érdeklődésének megfelelően szakosodhat (pl. CNC, de akár hangszerkészítő irányban is). Az új szakember révén gyorsítani tudunk a kivitelezés, munkavégzés menetén" - közölték.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

„Most vagyok abban az időszakban, amikor már van jogom megformálni ezt a szerepet”

A Bánk bán című opera minden magyar szívében különleges helyet foglal el. Az egyik legjelentősebb operánk ezúttal a Coopera szervezésében, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon kel életre, Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező kezei nyomán. Az előadás egyik főszereplőjét, Gertrudot a Magyar Állami Operaház népszerű mezzoszopránja, Mester Viktória alakítja majd, akivel a készülő produkció kapcsán beszélgettünk.
Zenés színház

Mutatjuk az első képeket a Puskás musicalből!

Puskás, a musical címmel nagyszabású zenés színházi produkció készült Szente Vajk rendezésében. A legismertebb magyar életéről szóló darab előzetes bemutatója augusztus 20-án lesz az Erkel Színházban.
Vizuál

Antonio Banderas abszurdnak tartja, hogy szexszimbólumnak bélyegezték

A talán legsikeresebb hollywoodi karriert befutó spanyol filmszínész, Antonio Banderas augusztus 10-én ünnepli hatvanadik születésnapját. 
Vizuál

A Pilátus is versenybe szállhat a Golden Globe-ért

Dombrovszky Linda filmjét beválogatták a legjobb idegennyelvű filmnek járó Golden Globe-díjért versenybe szálló alkotások közé, a Foreign Language Film Series 2021 elnevezésű programba.
Vizuál

Raffaello nem szerette az orrát, ezért retusálta azt önarcképein

A reneszánsz olasz festő valószínűleg saját orrának "idealizált" változatát festette meg önarcképein, vélik olasz kutatók.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

„Fellélegzés” – Rövidesen indul az 5. Fesztivál Akadémia Budapest

Augusztus 20-tól rendezik meg az idei Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) koncertsorozatát a Zeneakadémián, a BMC-ben, a Hagyományok Házában és más helyszíneken. A rendezvényre több mint hatvan kiváló magyar művészt hívott meg Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezető. A „Fellélegzés” címet viselő fesztivál teljes programja elérhető a rendezvény honlapján, a hangversenyekre megkezdődött jegyértékesítés.
Klasszikus ajánló

Madarász 70 – A Nemzeti Filharmonikusok hangversenye

Madarász Iván zeneszerző három műve kerül terítékre szeptember 4-én a Pesti Vigadó csodálatos termében.
Klasszikus ajánló

A koronavírus ellen harcol, most koncertet ad a Medikus Zenekar

A koronavírus-járvány kezdete óta először lép színpadra teljes létszámmal a Medikus Zenekar augusztus 18-án a Pesti Vármegyeháza Díszudvarában.
Klasszikus interjú

Keller András: A zenekar a kedvenc hangszerem

Vonósnégyesével, a Keller Quartettel elért világsikerek után Keller András karmesterként építi és irányítja tizenhárom éve a Concerto Budapest Szimfonikus Zenekart. Úgy véli, jobban kellene figyelnünk saját, hazai kincseinkre, a kortárs zenére és egyáltalán – a zenére.
Klasszikus hír

A Balatonon is koncerteznek a BFZ zenészei

Bár az augusztus még nem az aktív koncertszezon hónapja, a Budapesti Fesztiválzenekar több nyári programmal is készül közönségének Budapesten, a Balatonon és a Dunakanyarban.