Klasszikus

Orgonaépítő műhely épül Veresegyházon

2018.12.12. 12:00
Ajánlom

A 43,62 millió forintos állami támogatás segítségével zöldmezős beruházásként létrejön egy 12*36m-es épület (ebből hasznos alapterület: 432 m2, ezen felül mintegy 54 m2-es galériaszinten helyezkednek el az iroda és szociális helyiségek), amely az AerisOrgona Kft. saját műhelyeként és irodájaként szolgál.

A beruházás tervezett időtartama 2017 májusától 2018 október végéig tart. A projektet a Pénzügyminisztérium támogatja.

A projekt elsődleges célja egy olyan műhely építése, amelynek tervezésénél maximálisan figyelembe veszik a gépek és a leendő orgonaalkatrészek méretét, valamint dolgozók biztonságát és kényelmét.

A fejlesztés révén az igényeknek tökéletesen megfelelő kialakítású műhelyt hoznak létre, ahol orgonaépítő tevékenység famegmunkálással kapcsolatos fázisai végezhetőek. Az orgonaépítés speciális munkakörülményeket jelent, hiszen részben a megrendelő helyszínén, az orgona végleges működési helyén zajlik, azonban nagyon fontos a műhely, illetve az iroda, ahol a tervezés, makett-építés, az egyes részek kivitelezése, előzetes összeállítása zajlik. "Eddig ezeket bérelt műhelyekben végeztük, ahol a kialakítás miatt kompromisszumokra kényszerültünk. Most lesz megfelelő belmagasságú állítótermünk, ahol a kész orgona összeépíthető, illetve ahová a restaurálandó orgona egyben behozható, csökkentve ezzel a helyszíni munka idejét" - áll az AerisOrgona Kft. közleményében.

"Az új műhely és iroda mindenben megfelelő munkakörülményeket teremt, illetve ügyfeleinket is méltó környezetben fogadhatjuk. A fejlesztés végére egy új munkahelyet hozunk létre. Akit felveszünk, az nálunk kitanulja az asztalos szakma speciális ágát, és később érdeklődésének megfelelően szakosodhat (pl. CNC, de akár hangszerkészítő irányban is). Az új szakember révén gyorsítani tudunk a kivitelezés, munkavégzés menetén" - közölték.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Kiderült, mit gondol a Metropolitan Opera főigazgatója az énekesekről

Tizenhárom éve áll a New York-i operaház élén, Peter Gelb mindennel találkozott már.
Klasszikus

A 13 éves Rozsonits Ildikó sikere a grazi ifjúsági zongoraversenyen

Rozsonits Ildikó megnyerte a 13-15 évesek korosztályát, de a többi csoportban is akadnak magyar befutók a VI. Nemzetközi Ifjúsági Bartók Zongoraversenyen.
Klasszikus

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Vizuál

Illusztrátoroktól kérhetsz személyre szóló rajzot karácsonyra

A legviccesebb kérésekről vagy a legemlékezetesebb kliensekről kérdeztük az illusztrátorokat a Pagony lassan hagyományosnak számító karácsony előtti jótékony rajzolása kapcsán.
Vizuál

Elfajzott művészet a javából – Vaszilij Kandinszkij

Olyan művészetet akart teremteni, amely megszabadul a tárgyi ábrázolásból. A szovjetek elől Németországba menekült, a nácik elől Franciaországba. 75 éve hunyt el Vaszilij Kandinszkij.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus kritika

Martha Argerich nem mondta le, hálistennek

A Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjén az argentin zongoraművésznő ragyogó Beethoven-zongoraversennyel mutatta meg, hogy nem lehet megunni egy darabot akkor sem, ha 70 éve játssza.
Klasszikus interjú

Szüts Apor: „A tökéletességet nem lehet, és nem is kell elérni”

Szüts Apor számára korán jött az ismertség a komolyzene világában. Több interjúban is beszélt eddigi munkásságáról, most viszont a belső munkafolyamatokról és szemléletmódjáról tudhatunk meg részleteket, amelyekről talán a lámpalázzal vagy maximalizmussal küzdő fiatal zenészek is szívesen olvasnának. Így került szóba a fejlődés, az önkritika vagy a tökéletesség nemlétének témája is.
Klasszikus hír

Kecskés D. Balázs Istvánffy Benedek-díjat kapott

A fiatal zeneszerző Három románc című alkotása nyerte el a Magyar Zeneszerzők Egyesületének díját.
Klasszikus fidelio klasszik

Rost Andrea a Fidelio Klasszik vendége

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása december 14-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Elek Ányossal, ifj. Harangozó Gyulával és Rost Andreával.
Klasszikus konferencia

Mi a helyzet a nőkkel a zenében?

Január 8-án és 9-én, az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál keretében szimpóziumot rendeznek a fenti kérdés megvitatására.