Klasszikus

Orgonakoncert-sorozat indul Kőbányán

2010.04.22. 00:25
Ajánlom
A kőbányai Szent László templomban a helyi önkormányzat támogatásával orgonahangverseny-sorozatot rendeznek. Április 24-én Elekes Zsuzsa játszik.

Az első koncertre április 24-én este háromnegyed hétkor kerül sor, melynek szólistája Elekes Zsuzsa Liszt-díjas orgonaművész lesz. Műsorán két Bach-mű mellett igazi ritkaságok szerepelnek, a múlt század elejének egy holland, egy francia, egy magyar és egy belga mesterétől (Gerard Bunk: Legende, Joseph Bonnet: Elfes, Antalffy-Zsiross Dezső: Éji dal, Joseph Jongen: Sonata Eroica).

Elekes Zsuzsa a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte tanulmányait, Lehotka Gábor és Gergely Ferenc tanítványaként, ahol 1978-ban kitüntetéssel szerzett orgonaművészi és zongoratanári diplomát. 1978-1980-ig Lipcsében tanult tovább Hannes Kästnernél, a Tamás-templom orgonistájánál. Több nemzetközi orgonaversenyen lett díjazott, 1980-ban, Lipcsében megnyerte a Nemzetközi Bach verseny I. díját. 1980 óta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola orgonatanára. Nagy sikerrel szerepelt Európa szinte valamennyi országában, valamint Japánban. Játékát eddig 15 hanglemezen és CD-n örökítették meg, melyek Magyarországon, Hollandiában illetve Németországban jelentek meg. 1986-ban a Liszt Társaság, 1988-ban a Cziffra alapítvány kitüntetését vehette át Liszt előadásaiért. 1994-ben állami Liszt díjat kapott művészeti tevékenységéért. Hangversenyein elsősorban Liszt, Bach, Reger, a német romantika és a XX. századi magyar szerzők műveit játssza.

A kőbányai sorozat keretében megrendezendő további koncertek időpontjai és fellépői: május 29. - Pálúr János, június 19. - Deák László, augusztus 28. - Horváth Márton Levente, szeptember 25. - Szabó Balázs, október 30. - Virágh András Gábor.

Programkereső

Legolvasottabb

Könyv

„Mindennek a magyar irodalom a közepe” – Valuska László a tízéves Margó Fesztiválról

Több mint 60 programmal, könyvbemutatókkal, koncertekkel és irodalmi sétákkal jelentkezik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár október 14. és 17. között a Várkert Bazárban. A jubileum alkalmából a fesztivál alapítójával, programigazgatójával beszélgettünk.
Könyv

Egy stadionnyi Paradicsom – Nádasdy Ádám az új Dante-fordításról

Egy közös karácsonyi italozás alkalmával jutott Nádasdy Ádám és Térey János arra a megállapításra, hogy Dante Isteni színjátékának Paradicsom részét újra kéne fordítani. Nem azért, mert Babits szövege ne lenne jó, nagyon is szép, a mai olvasóközönség viszont már nehezebben fogadja be. Az új változat elkészült, Nádasdy Ádám, a mű fordítója pedig a 2021-es Budapesti Őszi Fesztivál keretében ismertette a művet a Márai Sándor Kulturális Központban.
Klasszikus

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Vizuál

Vaszary, Aba-Novák és Munkácsy remekművei a Virág Judit Galéria őszi aukcióján

Vaszary János utolsó itáliai nyarát felidéző festménye, Aba-Novák Vilmos római trattoria ciklusának lenyűgöző darabja, Munkácsy Mihály anya-gyerek kompozíciója és Kádár Béla Amerika-élményének emléket állító műve is kalapács alá kerül a Virág Judit Galéria őszi aukcióján október 17-én a Budapest Kongresszusi Központban.
Tánc

Tejbe mártott testek

Új weboldallal jelentkezett a Győri Balett, a honlaphoz tartozó rendhagyó társulati fotókat a csapat egyik táncművésze, Jekli Zoltán készítette.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Újabb három évig Szinetár Miklós az Opera Örökös Tagjainak elnöke

A neves rendezőt, a Tagság jelenlegi elnökét október 12-én, az Eiffel Műhelyházban tartott közgyűlésen választották újra
Klasszikus videó

Ismerje meg Bella Máté új művét! – VIDEÓ

Bella Máté Titan című művét Szentpáli Roland mutatta be az Óbudai Társaskörben, 2021. szeptember 30-án, a 34. Minifesztivál – Magyar Kortárs Zenei Körkép koncertsorozatában. Videónkban a két művész mesélt a darabról.
Klasszikus ajánló

Vidovszky László-est a Zeneakadémián

Vidovszky László korai munkásságát mutatja be az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál, abszurd hanghatásokat felvonultató zenemű, kamaraopera és filmvetítés is szerepel a programban.
Klasszikus ajánló

Cziffra György századik születésnapját ünnepli a zenészvilág

Két különleges koncerttel, kiállítással, külföldi programokkal folytatódik a Cziffra György-emlékév, a zongoraművész századik születésnapján Eötvös Péter erre az alkalomra írt műve is elhangzik
Klasszikus beszámoló

Zeneszerzők párbeszéde – Beszélgetés Georges Aperghisszel

Az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány zeneszerző-beszélgetései, a mustMEET Composers sorozat legújabb vendége a görög származású zenés színházi alkotó, Georges Aperghis volt.