Klasszikus

Orgonakoncert-sorozat indul Kőbányán

2010.04.22. 00:25
Ajánlom
A kőbányai Szent László templomban a helyi önkormányzat támogatásával orgonahangverseny-sorozatot rendeznek. Április 24-én Elekes Zsuzsa játszik.

Az első koncertre április 24-én este háromnegyed hétkor kerül sor, melynek szólistája Elekes Zsuzsa Liszt-díjas orgonaművész lesz. Műsorán két Bach-mű mellett igazi ritkaságok szerepelnek, a múlt század elejének egy holland, egy francia, egy magyar és egy belga mesterétől (Gerard Bunk: Legende, Joseph Bonnet: Elfes, Antalffy-Zsiross Dezső: Éji dal, Joseph Jongen: Sonata Eroica).

Elekes Zsuzsa a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián végezte tanulmányait, Lehotka Gábor és Gergely Ferenc tanítványaként, ahol 1978-ban kitüntetéssel szerzett orgonaművészi és zongoratanári diplomát. 1978-1980-ig Lipcsében tanult tovább Hannes Kästnernél, a Tamás-templom orgonistájánál. Több nemzetközi orgonaversenyen lett díjazott, 1980-ban, Lipcsében megnyerte a Nemzetközi Bach verseny I. díját. 1980 óta a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola orgonatanára. Nagy sikerrel szerepelt Európa szinte valamennyi országában, valamint Japánban. Játékát eddig 15 hanglemezen és CD-n örökítették meg, melyek Magyarországon, Hollandiában illetve Németországban jelentek meg. 1986-ban a Liszt Társaság, 1988-ban a Cziffra alapítvány kitüntetését vehette át Liszt előadásaiért. 1994-ben állami Liszt díjat kapott művészeti tevékenységéért. Hangversenyein elsősorban Liszt, Bach, Reger, a német romantika és a XX. századi magyar szerzők műveit játssza.

A kőbányai sorozat keretében megrendezendő további koncertek időpontjai és fellépői: május 29. - Pálúr János, június 19. - Deák László, augusztus 28. - Horváth Márton Levente, szeptember 25. - Szabó Balázs, október 30. - Virágh András Gábor.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.
Klasszikus

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát július 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.