Klasszikus

Orgonista glamrockos ruhatárral

2017.05.18. 13:24
Ajánlom
"Pont teszek rá, hogy ez most magas- vagy nem magaskultúra, profán vagy szakrális. Az egyetlen dolog, ami érdekel, hogy élvezzem" - mondja Cameron Carpenter, aki május 19-én az Academy of St Martin in the Fields kamarazenekarral lép fel a Müpában.

Biszexualitását és zenei ízlését egyazon kifejezéssel jellemezte („radikálisan mindent magába foglaló”), hallgat barokkot, modernt, technót, elektronikusat és hip-hopot. Zenét szerez, de saját zeneszerzői nyelve megrekedt 1928-nál – ezt büszkén fel is vállalja –, szerinte az orgona egyszerre egy hatalmas, vasútszerű gépezett és érzelemgenerátor.

Cameron Carpenter

Cameron Carpenter (Fotó/Forrás: Michael Hart)

Sok jelzőt aggattak már rá:

rikító, deviáns, punk, glamrockos, szemtelenül tehetséges, provokatív, extravagáns, botrányos, zseniális, önkényes, tabudöntögető.

Negatív kritikát nem nagyon írt még róla senki, villámgyors kezein és lábain viszont sokan álmélkodtak már. Persze megosztó személyiség, showman természete és megjelenése sokaknál kihúzza a gyufát. De ez őt nem érdekli: „Pont teszek rá, hogy ez most magas- vagy nem magaskultúra, profán vagy szakrális. Az egyetlen dolog, ami rohadtul érdekel, hogy élvezzem” – mondta a Washington Postnak.

Az újságnak olyan elődökről, mintákról is beszélt, akik hasonló showmanek voltak, mint ő. Az egyik közülük Liberace, a giccses megjelenésű, csodagyerekként ünnepelt zongoraművész, az orgonisták közül pedig Virgil Fox és Korla Pandit. Carpenter ambíciója, merész és okos zenei ízlése és átiratai igazi 21. századi hangszerré teszik az orgonát, és ha ennek az útja a figyelemfelkeltő, provokatív megjelenés és az unortodox zeneiség, hát legyen. „Ha az orgonista közösség nem akar profitálni abból a jelenségből, hogy van egy újszerű hangszerjátékosuk, hát menjenek a fenébe!” (via)

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A füttyművészet Paganinije: Hacki Tamás 75 éves 

Hacki Tamás füttyművész, a fütyülés Paganinijének is nevezett orvosprofesszor február 18-án lesz hetvenöt éves. 
Könyv

Könyvek selejtezése miatt támadják a rendrakási szakértőt

Marie Kondo itthon is ismert módszere „forradalmasította a rendrakást”, a könyvekkel kapcsolatos tanácsai miatt azonban világszerte felháborodtak a könyvmolyok. Valóban csak azok a könyvek kellenek, amelyek örömöt hoznak az életünkbe? Vagy az irodalom ennél összetettebben működik? Tekinthető a könyv pusztán tárgynak? Kell-e selejtezni a könyveket?
Zenés színház

Kurtág és a történelem angyala

Zenetörténeti jelentőségű eseménynek számított Kurtág György első operájának premierje 2018. november 15-én. A Samuel Beckett Fin de partie (Végjáték) című drámájából komponált operát a milánói Scalában mutatták be. Fazekas Gergely zenetörténész, a Zeneakadémia tanára a műről készülő dokumentumfilm forgatócsoportjának tagjaként jelen volt. Kifaggattuk.
Zenés színház

Trianonról szóló zenés művet keres az Operettszínház

A trianoni békeszerződés aláírásának körülményeit és az ebből származó veszteségek megismertetését és feldolgozását szolgáló zenés színpadi mű megírására hirdet alkotói pályázatot a Budapesti Operettszínház.
Jazz/World

A 88 éves Omara Portuondo fogja beragyogni a tavaszt

A Buena Vista Social Club egykori énekese, a kubai Edith Piafnak is nevezett örökifjú díva május 18-án és 19-én két koncertet is ad a MOM Sportban, Last Kiss turnéja keretében.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Megszólalt az ELTE Zenei Tanszékének vezetője a pénzelvonás kapcsán

Múlt héten jelent meg az a közlemény, amelyből kiderült, hogy az ELTE BTK-t érintő 250 millió forintos forrásmegvonás miatt szeptembertől nagyon nehéz lesz megoldani a zongora- és a magánének-oktatást a Zenei Tanszéken. A Fidelio kérdéseire Bodnár Gábor tanszékvezető válaszolt.
Klasszikus interjú

„A Kárpát-medencei népzene ihletforrás számomra”

A Bartók Világverseny első helyezése után az Artisjus Junior díját is begyűjtötte Dobos Dániel. A fiatal zeneszerzőt inspirációkról, jövőbeli célokról kérdeztük bemutatkozó interjúnkban.
Klasszikus díj

Dés László és Kurtág György is az Artisjus díjazottai között

Dés László életműdíjat vehetett át, Szabó Tibor (Magna Cum Laude) az év zeneszerzője, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) pedig az év szövegírója címet kapta meg az Artisjus 2019-es díjainak átadóján.
Klasszikus ajánló

Válogatás az Óbudai Társaskör márciusi programjából

Korcsolán Orsolya, Kristóf Réka, az Anima Musicae, Fejérvári Zoltán és a Mini Acoustic Trio koncertjeit ajánlja az Óbudai Társaskör márciusban.
Klasszikus virtuózok

Már lehet jelentkezni a Virtuózok ötödik évadába

A Virtuózok következő, Kamara Virtuózok elnevezésű ötödik évadába február 15-től jelentkezhetnek olyan muzsikáló csoportok, amelyekben családtagok és iskolatársak, barátok, tanár-diák kapcsolatok mutatkoznak meg a klasszikus zenén keresztül.