Klasszikus

Orgonista glamrockos ruhatárral

2017.05.18. 13:24
Ajánlom
"Pont teszek rá, hogy ez most magas- vagy nem magaskultúra, profán vagy szakrális. Az egyetlen dolog, ami érdekel, hogy élvezzem" - mondja Cameron Carpenter, aki május 19-én az Academy of St Martin in the Fields kamarazenekarral lép fel a Müpában.

Biszexualitását és zenei ízlését egyazon kifejezéssel jellemezte („radikálisan mindent magába foglaló”), hallgat barokkot, modernt, technót, elektronikusat és hip-hopot. Zenét szerez, de saját zeneszerzői nyelve megrekedt 1928-nál – ezt büszkén fel is vállalja –, szerinte az orgona egyszerre egy hatalmas, vasútszerű gépezett és érzelemgenerátor.

Cameron Carpenter

Cameron Carpenter (Fotó/Forrás: Michael Hart)

Sok jelzőt aggattak már rá:

rikító, deviáns, punk, glamrockos, szemtelenül tehetséges, provokatív, extravagáns, botrányos, zseniális, önkényes, tabudöntögető.

Negatív kritikát nem nagyon írt még róla senki, villámgyors kezein és lábain viszont sokan álmélkodtak már. Persze megosztó személyiség, showman természete és megjelenése sokaknál kihúzza a gyufát. De ez őt nem érdekli: „Pont teszek rá, hogy ez most magas- vagy nem magaskultúra, profán vagy szakrális. Az egyetlen dolog, ami rohadtul érdekel, hogy élvezzem” – mondta a Washington Postnak.

Az újságnak olyan elődökről, mintákról is beszélt, akik hasonló showmanek voltak, mint ő. Az egyik közülük Liberace, a giccses megjelenésű, csodagyerekként ünnepelt zongoraművész, az orgonisták közül pedig Virgil Fox és Korla Pandit. Carpenter ambíciója, merész és okos zenei ízlése és átiratai igazi 21. századi hangszerré teszik az orgonát, és ha ennek az útja a figyelemfelkeltő, provokatív megjelenés és az unortodox zeneiség, hát legyen. „Ha az orgonista közösség nem akar profitálni abból a jelenségből, hogy van egy újszerű hangszerjátékosuk, hát menjenek a fenébe!” (via)

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Kilép a POSZT-ot szervező cégből a Magyar Színházi Társaság

A szervezet azt sérelmezi, hogy nem tudják megfelelően gyakorolni tulajdonosi és ellenőrzési jogukat. FRISSÍTÉS: Karsai György kilép a POSZT Tanácsadó Testületéből.
Klasszikus

Nem vagyok kétlaki - Interjú Selmeczi Györggyel 

Kisorosziban Selmeczi György, Orbán György, Vajda János és Csemiczky Miklós zeneszerzők fogadták a Partitúra stábját. Miklósa Erika és Batta András a kamerák előtt pillanthatott be a kortárs magyar zeneszerzés Négyek-nek is nevezett csoportja semmihez sem hasonlítható alkotói miliőjébe.
Színház

Balogh Tibor válasza Karsai Györgynek

A POSZT Szakmai Tanácsadó Testületének tagja nyílt levélben reagál Karsai György egyetemi tanár, színikritikus hétfőn közzétett írására, amelyben lemond a POSZT Tanácsadó Testületi tagságáról.
Klasszikus

Alig egy hónap, és kezdődik Érdi Tamás nyári fesztiválja

Ötödik alkalommal rendezik meg a Klassz a pARTon! fesztivált. Idén negyven koncertet, összesen 62 programot látogathatunk a hazai vízpartokon.
Klasszikus

Így gyakorolj! – Tabea Zimmermann brácsaművész tanácsai

A hazánkban is gyakran megforduló brácsaművész, Várjon Dénes zenészpartnere a Strad hasábjain hat pontban szedte össze tanácsait a fiatal (vonós)hangszereseknek.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus marton éva

Magyar zeneművészeket díjazott a Kennedy Center

Marton Éva operaénekes, Kurtág György zeneszerző, valamint Fischer Iván és Fischer Ádám karmesterek kapták idén a Kennedy Center Művészeti Arany Medálját.
Klasszikus hír

Alexander Pereira távozik a milánói Scalából

Az osztrák szakembernek már 2014-es érkezése is nagy viharokat kavart, távozásában egy meghiúsult szponzori szerződés játszhatott közre. Guiseppe Sala, Milánó polgármestere és a Scala Alapítvány elnöke közölte kedden az operaház felügyelőtanácsának három órás tanácskozását követően, hogy nem hosszabbítják meg az intendáns szerződését. 
Klasszikus ajánló

Balázs János ingyenes koncertet ad a Zeneakadémia előtt

Balázs János ad ingyenes zongorakoncertet szombaton a romantikus zeneirodalom legismertebb alkotóinak műveiből a Zeneakadémia előtti téren, ahol erre az estére komponált videóinstallációkat is láthatnak az érdeklődők.
Klasszikus lemez

John Williams albumot készített Anne-Sophie Mutterrel

A világ egyik legnépszerűbb zeneszerzője és a német hegedűművész albumán természetesen örökzöld filmklasszikusok zenéi hallhatók.
Klasszikus bécs

Te is vezényelheted a Bécsi Filharmonikusokat a Budapesten!

A bécsi Zene Háza virtuális karmesterének segítségével a világ egyik legjobb zenekarának élére állhatsz július 2-4. között Budapesten.