Klasszikus

Orgonista győzelem

2008.11.02. 00:00
Ajánlom
A Királyhágómelléki Református Egyházkerület az Északi Evangélikus Egyházkerület közös zeneszerző pályázatot írt ki orgona- illetve kórusművek komponálására. A pályázat győztese Virágh András Gábor lett.

A pályázat kiírói a nyertes darabok bemutatásán túl a kompozíciók kinyomtatását is magukra vállalták. A zsűri - amelynek elnöke prof. dr. Gárdonyi Zsolt, würzburgi zeneszerző, orgonaművész volt - 73 beérkezett pályamű közül a Hét korálmeditáció című szóló orgonaművemet ítélte a legjobbnak. Második díjat nem nem adtak ki, csak harmadikat. A nyertes művek a Nagyváradi Orgonafesztivál egyik 2008-as hangversenyén fognak elhangozni.

Virágh András Gábor első tanárai Virágh Endre, Virágh András (orgona) és Koloss István (zeneszerzés) voltak. 1998-tól a Budapesti Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom orgonistája és korrepetitora. 1999-ben felvételt nyert a Budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnáziumba, ahol orgonatanára Elekes Zsuzsa, zeneszerzés tanára Fekete Győr István volt.

A 2003-2004-es tanévben a bécsi Zeneakadémia orgona szakos hallgatója volt Peter Planyavskynál, a bécsi Stephansdom
akkori orgonistájánál. 2004-től a Debreceni Egyetem Konzervatóriumának orgona szakos hallgatója dr. Karasszon Dezsőnél, Kovács Szilárdnál és dr. Jakab Hedvignél, valamint 2005-től a Berkesi Sándor által vezetett Kollégiumi Kántus korrepetitora és orgonistája. 2005-ben a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti egyetem zeneszerzés szakára is felvételt nyert Fekete Gyula osztályába.

Mesterkurzusok:
Ewald Kooiman (Amsterdam), Szatmáry Zsigmond (Freiburg)
Váradi Antal (Stuttgart) - orgona
Ács József (Eschweiler), Gárdonyi Zsolt (Würzburg)
Maros Miklós (Stockholm) - zeneszerzés

Díjak:
2002: az első Bartók Béla emlékére megrendezett országos szakközépiskolai zeneszerzés verseny, Különdíj
2003: az első Kodály Zoltán országos orgonaverseny II. díj, valamint saját orgonaszvitjének előadásáért Előadói díj
2004: a Szegeden megrendezett Országos Orgonaverseny I. díj
2006: a Színház- és filmművészeti Egyetem dalversenye, Legjobb Kortárs Mű-díj nemzetközi zeneszerző pályázat, Los Angeles (USA), I. díj
2007: Magíar Köztársaság Ösztöndíja
2008: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zeneszerzés versenye I. díj, Művészeti Ösztöndíj, Debrecen
2008: nemzetközi zeneszerző pályázat, Nagyvárad (Románia), I. díj

Előadóként és zeneszerzőként Magyarország mellett Ausztriában, Csehországban, Franciaországban, Hollandiában, Németországban,
Romániában, Svájcban, Szerbia-Montenegróban, Szlovákiában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban lépett fel.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Zenés színház

Amerikáig is eljutott a nagy port kavart Billy Elliot-ügy híre

Az egyik legnépszerűbb hollywoodi portál „gaygate”-ről, azaz meleg-botrányról ír az elmaradt előadásokkal kapcsolatban.
Tánc

Mesternő, nagybetűvel

Lőrinc Katalin egy személyben aktív táncos, pedagógus és teoretikus. Június 25-én a Müpában mutatkoznak be tanítványai, akik már az ő új oktatási metódusa szerint végeztek a Táncművészeti Egyetemen. Emellett nemrég megjelent, A test mint szöveg című könyvéről is beszélgettünk.
Vizuál

Instagramon dokumentálta apja halálát egy fotós

Apja élete utolsó tanítását akarta átadni fiának, akinek teljesen hiányzott addigi életéből - fia pedig így, fotókon keresztül próbálta feldolgozni a tragédiát. A sorozat végül mindkettőjük számára sokkal többet adott.
Zenés színház

Gördülő titkárság az Operában

Az Ybl-palota korszerűsítése új kihívások elé állította az Opera művészeti osztályait, a nehézségekből azonban igyekeznek előnyt kovácsolni: az Andrássy úti játszóhely kiesését az új évadban is nagyszabású turnék egész sorával tervezik ellensúlyozni.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Nyár keretében az Óbudai Társaskör kertje.
Klasszikus fesztivál

A zene mellett a tánc és a képzőművészet is megjelenik a Zempléni Fesztiválon

A 10 napos rendezvény 37 helyszínen 60 programmal várja látogatókat augusztus 10. és 19. között.
Klasszikus humor

Molto scherzando: Ilyen, ha a karmester szelfibotra cseréli a pálcát

Persze csak a Photoshop segítségével, egy komoly karmester soha nem tenne ilyet!
Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.