Klasszikus

Óriási csinnadratta a Zene Világnapján

2010.09.30. 14:00
Ajánlom
Budapesttől Hammig, Pécstől Szombathelyig, a hűtőtoronytól az aluljáróig október 1-jén mindenhonnan zene szól majd.

Budapesten a Hungarofest KLASSZ Zenei Iroda az elmúlt két év hagyományát folytatva ismét örömzenélésre hív. Ahogy arról a Fidelio.hu már beszámolt, csupán regisztrálni kell a http://www.azenevilagnapja.hu/ oldalon, feltölteni a saját produkció videóját és máris értékes nyeremények birtokába juthatnak a vállalkozó-kedvűek. Ezen a napon az Iroda és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jóvoltából délelőtt tizenegy órától egész nap ingyenes koncertek várnak mindenkit az Zeneakadémia előtti parkolóban felállított színpadon. Emellett Budapest több pontján - így a Nyugati téri, vagy a Blaha Lujza téri aluljáróban is - a legkülönbözőbb műfajokat képviselő profi zenészek töltik meg zenével a köztereket. A részletes program innen tölthető le. A napról összefoglaló videót láthatnak október 4-én, hétfőn, melyben Várdai Istvánt a Zene Világnapjának nagykövetét is megszólaltatjuk.

A Magyar Nemzeti Galériában délután négy órától Zeneakadémisták sétáló koncertjére kerül sor a Zene Világnapjának tiszteletére a C épület I. emeleti kupolatermében. A hangverseny állandó kiállítási belépőjeggyel látogatható. A Nemzeti Énekkar és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola a Nádor teremben tart szerzői estet Kósa György és Kósa Gábor műveiből, a Korunk Zenéje fesztivál keretében. A Fidelio.hu programlistájában erre a linkre kattintva tallózhatnak a budapesti programok között.

Európa Kulturális Fővárosa, Pécs is nagyszabású rendezvénysorozattal készül. A délután öttől éjfélig tartó programok során a magyar népzenéből eredő zenei és tánckultúrát ismerhetik meg jobban az érdeklődők. Az ingyenes rendezvényeken eddig soha nem látott formációktól elhangzó dalokat hallhat a pécsi Kossuth téren a közönség. A nap során a művészek egymás produkciójába kapcsolódva, a „zenei stafétát" egymásnak adva lépnek színpadra a szünet nélküli öt-hat órás örömzenélés során, a Kossuth téren felállított három szintes, óriás színpadon. Az Örömzene Örömtánc televíziós tehetségkutató verseny felfedezettjei mellett olyan nevek lépnek színpadra, mint Ágoston Béla, a Balázs Elemér Group, a Csík Zenekar, Falusi Mariann, Ferenczi György és a Rackajam, Lovasi András, Mókus és a Fabula Rasa, Nikola Parov, Novák Péter, a Pécsi Szimfonietta, Szalóki Ágnes, a Kaji Jag és Etnorom-ból Balogh István, Künstler Ágnes, a csikszeredai Role, valamint a Duna Művészegyüttes. A részletes lista innen érhető el.

A vidéki szimfonikus zenekarok közül a pécsi Pannon Filharmonikusok - hagyományaikhoz híven - ünnepi koncertet adnak október 1-jén, a debreceni Bartók Teremben pedig a Debreceni Filharmonikus Zenekar és Kodály Kórus Rossini A sevillai borbély című művét adja elő. A Gödöllői Szimfonikus Zenekar és a szombathelyi Savaria Szimfonikus zenekar is különleges koncerttel készül erre a napra. A Nyírbátori Kulturális Központban ezen a napon este hattól Varnus Xaver orgonaművész játszik, az Ewald Rézfúvós Együttessel.

A televízió előtt ülők sem maradnak zene nélkül, hiszen a Duna Televízió 9.30-tól Érdi Tamás zongoraművészt mutatja be Barkó Judit Lélek Boulevard című műsorában, 11.30-tól a Kívánságkosár vendége a 100 Tagú Cigányzenekar lesz, 14.25-től pedig az értelmi fogyatékosokból álló Parafónia együttes kerül középpontba Gáspár Judit és Szekeres Csaba dokumentumfilmjében, melyet a Felelet az életnek című sorozat keretében mutatnak be. A dokumentumfilm után, 14:55-től Rost Andrea és a Liszt Ferenc Kamarazenekar hangversenyére kerül sor. 22:15-től Carl Orff Carmina Buranáját hallhatják a milánói Scala kórusának előadásában, a Kikötő Extrában pedig, 23:25-től Batta Andrást, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektorát, Marton Éva operaénekest, Somfai László zenetudóst, valamint Banda Ádám hegedűművészt látják vendégül, hogy megvitassák: a magyar komolyzene, előadóművészet és zenepedagógia milyen helyet foglal el a világban. A MTV2 tematikus műsorokkal jelentkezik: hajnali négykor már a Budapesti Fesztiválzenekar koncertje hallható, délelőtt tizenegytől Horváth Anikós és Péteri Judit játszik, este fél héttől Az ifjú Mozart kalandjai című rajzfilm látható, fél nyolctól pedig A kivételes Karajan címmel portéfilmet vetítenek a híres karmesterről. 22:15-től a Bécsi Filharmonikusok, hajnali 3:55-kor pedig Schiff András egy korábban felvett hangversenye hallható.

Nemcsak határainkon innen ünneplik azonban a zene világnapját. Nigel Kennedy, a komolyzene fenegyereke például egy szénerőmű hűtőtornyában ad koncertet Hammban. A harminctagú Orchestra of Life zenekar fogja kísérni az ezerötszáz férőhelyes, százhúsz méter széles és százhetven méter magas toronyban tartott rendhagyó hangversenyen.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Nagy neveket rendez Török Ferenc a Vígszínházban

A Bella Figura című darabot mutatja be online a Vígszínház Török Ferenc rendezésében. A 21. századi párkapcsolatokról és emberi viszonyokról szóló előadás premierjét február 27-én, szombaton láthatja a közönség.
Színház

Újabb 26 oktató mondott fel az SZFE-n az őszi félév végén

A Színház- és Filmművészeti Egyetem további 26 oktatója mondott fel, Vidnyánszky Attila pedig interjút adott, és sikertelen liberális támadásról és fájó kijózanodásról beszélt, és állította, hogy többen jelentkeztek az egyetemre, mint tavaly.
Zenés színház

Először neveztek ki női zeneigazgatót Szentpétervár történelmi színházában

A szentpétervári Mihajlovszkij Színház zeneigazgatója lett Alevtina Ioffe, aki több rangos német színházban is bemutatkozott már. Ilyen magas pozíciót még nem kapott női dirigens Oroszországban.
Klasszikus

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.
Klasszikus

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Virtuóz fiatalokkal ad koncertet a Liszt Ferenc Kamarazenekar

Online koncertet ad a Liszt Ferenc Kamarazenekar február 26-án. A szólisták közül a legfiatalabb 11 éves, mindannyiukat számos díjjal ismerték már el, és van köztük, aki a világhírű Carnegie Hallban is fellépett.
Klasszikus ajánló

Feltörekvő magyar karmester a Müpa színpadán

A közelmúltban rangos karmesterversenyt nyert Hontvári Gábor, aki most a Nemzeti Filharmonikusokat vezényli február 25-én a Müpában. Az online esemény igazi zenei csemegének ígérkezik.
Klasszikus gyász

Elhunyt Magyar Gábor gordonkaművész

Életének 60. évében, 2021. február 23-án súlyos betegség után elhunyt Magyar Gábor, az Opera Zenekar gordonkaművésze.
Klasszikus mti

Ők részesülnek állami zenei ösztöndíjban

Idén 23 fiatal részesül állami zenei ösztöndíjba: Fischer Annie zenei előadóművészeti ösztöndíjban tizenhárman, Kodály Zoltán zenei alkotói ösztöndíjban heten, Lakatos Ablakos Dezső dzsessz-előadóművészeti ösztöndíjban hárman.
Klasszikus hír

A főváros értéket lát a Budapesti Tavaszi Fesztiválban, és meg fogja menteni

Miután kiderült, a kormány nem segíti a fővárost a Budapesti Tavaszi Fesztivál finanszírozásában, megkérdeztük a feleket, mi lesz a fesztiválok sorsa: azoké, amelyek most bukkanóra hajtanak, és azoké, amelyek most alakulnak. Úgy tűnik, az elválás inkább békés.