Klasszikus

Óriási siker A próba az Erkelben

2005.10.06. 00:00
Ajánlom
A fiatalok talán másként értékelnek, másként éreznek, de a táncban, az értékek és érzések megmutatásában ugyanolyan tehetségesek, mint húsz évvel ezelőtt – ez vált világossá A próba című rockbalett tegnapi bemutatóján. A Fodor Antal koreográfiájával, J. S. Bach és Presser Gábor zenéjével készült darab felújítása óriási sikert aratott az Erkel Színházban.

„A kor nyelvén szerettem volna megszólalni, melyet minden fiatal ért és örömmel képes befogadni” – Fodor Antal ezen szavait fiatal táncosok váltották valóra A próba XXI. századi premierjén az Erkel Színházban. Bach és Presser Gábor különleges zenéjének ötvözete, a szerelem és üldöztetés története és a Schäffer Judit tervezte egyszerre aktuális és kortalan jelmezek együttes sikert arattak.

A próbát októberben további hat alkalommal mutatja be az Operaház balett-társulata. Az évad folyamán Nagy Tamás és Cserta József, Keveházi Krisztina és Tsygankova Anna, valamint ifj. Nagy Zoltán és Szegő András váltott szereposztásban táncolják Jézus, Mária Magdolna, illetve Júdás szerepét.

A rockbalett ősbemutatóját szintén az Erkel Színházban tartották 1982-ben, ahol aztán tizenhárom évig maradt műsoron. Az előadás híre és sikere nem is maradt az országhatáron belül. Az Egyesült Államoktól Indián át Nyugat-Európáig szinte az egész világon bemutatták, műsorára tűzte számos kelet-európai színház, még a világhírű leningrádi Kirov Balett is, s a világ hat televíziója készített filmet az előadásokból.

(További előadások: 2005. október 7., 12., 13., 19., 20., 21.)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Meghalt Andy Vajna

A filmipari kormánybiztos hosszú betegség után hunyt el.
Klasszikus

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Vizuál

Mégsem Klimt-domborművet találtak Budapesten?

Két Klimt-szakértő szerint nem Gustav Klimt munkája az a Budapesten talált dombormű, amelyet kedden mutattak be a Magyar Belsőépítész Egyesület közgyűlésén - írta a The Art Newspaper.
Klasszikus

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Zenés színház

Signor Crescendo

Százötven éve hunyt el Gioachino Rossini. Ebből az alkalomból felavatták a zeneszerző mellszobrát a korszerűsítés alatt és állványok mögött álló Operaházban, ahol a dalszínház énekesei kedvenc áriáik előadásával tisztelegtek az olasz mester előtt.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Könnyed kortárs kalandok az Óbudai Társaskörben

A Budapest Saxophone Quartet szaxofonosaival folytatódik a kortárszenei sorozat, először ad magyar nyelvű sanzonestet Szilágyi Enikő, lesz filmvetítés, visszatérnek Seress Rezső-slágerei, nem maradnak el az operarészletek, lesz medley és mashup – az Óbudai Társaskör februári kínálatából szemezgettünk.
Klasszikus ajánló

Berlioz ritkán hallható brácsaversenyét adja elő Szűcs Máté

A Harold Itáliában is elhangzik a Nemzeti Filharmonikusok koncertjén, amelyet a Müpa után a Pesti Vigadóban is megismétel az együttes.
Klasszikus nagybőgő

Ez a nagybőgő elfér egy kézitáskában

A nagybőgősnek soha nem könnyű dolog az utazás, ezen segít a TravelBass nevű olasz cég. Persze egy kis trükk van a dologban.
Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.