Klasszikus

Örökifjú

2005.04.12. 00:00
Ajánlom
Vannak idős zongoristák. Amikor ők játszanak, bölcsen tesszük, ha nem a billentés és a futamok makulátlanságára ügyelünk, sokkal inkább a zenére, mely kiérlelve, s ha a manuálisoktól nem is, de a zenei esetlegességektől megszűrve szólal meg. Ilyen élményben többször volt részem: régebben Badura-Skoda, mostanában Brendel koncertjén, az idős Horszowski, Arrau vagy Serkin felvételein.

És ilyenre számítottam Frankl Péter szólóhangversenyén is április 10-én. Egyáltalán nem ezt kaptam. Az első darab, Mozart c-moll fantáziája után értetlenül néztem ki a fejemből: Frankl sem technikailag, sem muzikalitásban nem volt meggyőző, de még csak érdeklődésre méltó sem – utólag sem értem, mit keresett Mozartnak ez az egyszerre modern és barokk műve a műsor elején. Még ha utána a c-moll szonáta következett volna – de nem, a K 310-es a-moll jött, mely ugyan szintén moll, de más köze nincs a Fantáziához, sokkal éretlenebb darab, kevesebb kérdőjellel. Frankl Péter előadásában itt csillant meg először valami, a második tételben néhány taktus ringatás – összességében inkább érdekes, mint jó előadást hallhattunk. És ugyanezt tudom mondani Mozart utolsó szonátájának (D-dúr, K 576) előadásáról is. Erre a játékosság volt a jellemző – és persze megmutatkozott Frankl muzikalitása is, aki olykor önmagát vezényelte bal kezével. Öröm látni, ha az előadó élvezi, amit csinál – de jobb, ha hallható is. Sajnos ezt csak igen nagy jóindulattal állíthatom a szünet előtt hallottak alapján. Így az ember mégis kénytelen a billentéssel és a futamokkal foglalkozni, és ha ezt teszi, megérti, miért távoztak néhányan a második félidő előtt.

A második részben Schumann ritkábban játszott műveiből kettő szerepelt a műsoron, a Waldszenen és a Bécsi farsangi tréfa. Frankl a szünetben sem lett precízebb zongorista, de már az Erdei jelenetekben kitetszett: ezen az estén számára Schumann sokkal személyesebb, mint Mozart. Itt is ki-kinézett a közönségre, egy-egy érdekes megoldás után régi barátjára, a rektori páholyban helyet foglaló Vásáry Tamásra, máskor másokra, mosolygósan, kicsit talán magakelletően, mint egy jobb bárzenész. És ha az efféle kinézés, „kibeszélés” rendszerint zavar is, most épp ettől vált a koncert elfogadhatóvá: Schumann helyenként rendhagyó zenei megoldásai kerültek nagyító alá, emberi arca tűnt ismerősnek. Humora és vitalitása pedig a koncertet záró Bécsi farsangi tréfából világlott ki – érdemes volt nézni a közönséget, hány arcra csalt mosolyt Frankl Péter zongorázása. Ebben a tréfában rengeteg csintalanság, pajkosság hallatszott, de már nem csupán a részletekben: az öt tétel műegésszé állt össze, a részletek igazi előadássá. A ráadásként elhangzó op. 111-es Fantasiestücke hangulatilag is segített lezárni a koncertet.

Frankl Péter szertelen zenész, akinek magam is emlékszem technikailag jobban sikerült hangversenyére. Vannak idős zongoristák. Frankl Péter nem az. Frankl Péter kortalan zongorista.

(2005. április 10. Zeneakadémia Nagyterme; Frankl Péter zongoraestje; Mozart: c-moll fantázia, K 475; a-moll szonáta, K 310; D-dúr szonáta, K 576; Schumann: Erdei jelenetek, op. 82; Bécsi farsangi tréfa, op. 26)

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Vizuál

Kiállítják Freud titkos gyűrűit

Az osztrák neurológus és pszichiáter a megajándékozotthoz kötődő mitológiai alakot vésetett az ékszerbe, amelyet csak a kiválasztottaknak ajándékozott.
Zenés színház

Dolhai Attila: „Egészséges versengés van bennünk”

Hagyomány és újítás jegyében rendezik meg hatodik alkalommal a nagy sikerű Palotakoncerteket a budai Vár gyönyörű díszletében. Bemutatjuk a húsz szólistát: elsőként az Operettszínház jól ismert és szeretett bonvivánját, Dolhai Attilát kérdeztük.
Klasszikus

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus hír

Gödöllőn megfér egymás mellett Bach és Django Reinhardt

Klasszikus műveket és crossover produkciókat is bemutat a Barokk Randevú elnevezésű zenei fesztivál augusztus 10-én és 12-én a Gödöllői Királyi Kastélyban.
Klasszikus Beatrice Rana

Piknik Beethovennel a kastélyparkban, a zene szárnyán Párizsba és Londonba

Július 21-én szombaton este és július 22-én vasárnap délelőtt újra piknikkoncertek a kismartoni Esterházy-kastély parkjában.
Klasszikus ajánló

Óbudai Nyár az Óbudai Társaskör kertjében

Az elmúlt évek hagyományait folytatva idén nyáron is várja közönségét az Óbudai Társaskör kertje, ahol július 4. és augusztus 5. között tizenhét estén át klasszikus és könnyűzenei koncertek, zenés színház, opera és színházi előadás közül válogathatnak az érdeklődők.
Klasszikus magazin

A minimalista zene már 1797-ben létezett

Ismerősen cseng Anton Reicha neve? Ugye, hogy nem. Épp ezért döntött úgy Ivan Ilić zongoraművész, hogy a videósorozatban mutatja be ennek a cseh-francia zeneszerzőnek az életét.
Klasszikus magazin

Mozart zenéje enyhíti az epilepszia tüneteit

Egy friss kutatás szerint öt perc Mozart-muzsika is hozzájárulhat a betegek jobb közérzetéhez. Mindez azért is fontos, mert nem mindenkinek segítenek a drága gyógyszerek.