Klasszikus

Öröm-koncert – A MÁV Szimfonikus Zenekar ajándék hangversenye

2004.07.20. 00:00
Ajánlom
A MÁV Szimfonikus Zenekar különleges helyszínen ad különleges hangversenyt 2004. július 21-én. A rendezvény címe ez lehetne: Öröm-zenélés, helyszíne a Budapest XV. kerületében, Újpalotán található Arany Alkony Idősek Otthona. A hangverseny egyetlen célja, hogy a zenehallgatás örömével ajándékozza meg az otthon lakóit.

A különleges rendezvény úgy jött létre, hogy az otthon egyik lakója, Pusztai Ferenc, aki néhány hete ünnepelte 90. születésnapját, korábban közel 30 éven keresztül volt a MÁV Szimfonikusok muzsikusa. Alighogy bekerült az otthonba, megszervezte, hogy zeneszerető társaival rendszeresen bejárjanak a Zeneakadémiára, volt együttese főpróbáira. Az Otthon vezetői ebben a legnagyobb mértékben segítséget nyújtanak: minden esetben saját buszukkal viszik oda az érdeklődőket, akik annyian vannak, hogy legutóbb már be sem fértek a buszba. Amikor a zenekar képviselői felköszöntötték születésnapján Pusztai Ferencet, az ünnepelt javasolta, hogy egyszer az egész együttes látogasson el az Otthonba, ismerkedjen meg az ottani élettel és örvendeztesse meg az ott lakókat. Erre az eseményre kerül sor július 21-én, szerdán délután. A zenekar Liszt-díjas vezető karmestere, Gál Tamás vezényletével Mozart- és Strauss-műveket ad elő az otthon parkjában.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Pedro Almodóvar elkészítette élete legszemélyesebb filmjét

Élet és film szétválaszthatalanul összegabalyodik Pedro Almodóvar legújabb alkotásában. Egy héttel a cannes-i bemutató után itthon is látható a Fájdalom és dicsőség Antonio Banderas és Penelope Cruz főszereplésével. Kritika.
Klasszikus

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Vizuál

Leonardo da Vinci figyelemzavaros és hiperaktív volt, és egyszerre volt ez áldás és átok életében

Legalábbis egy újabb kutatás szerint, amely a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarral (ADHD) magyarázza Leonardo állandó halogatását.
Zenés színház

Puccini ritkán hallható műve, A fecske az Operaházban

Az itáliai zeneszerző minden operáját felvonultató PucciniFeszt részeként a Kolozsvári Magyar Opera május 26-án és 27-én A fecske című darabbal vendégeskedik ez Erkel Színházban.
Vizuál

Tarantino nem nyert semmit Cannes-ban

Bong Dzsun Ho dél-koreai rendezőnek egy munkanélküli családról forgatott Élősködők című komikus thrillere érdemelte ki szombat este az Alejandro González Inárritu mexikói rendező vezette zsűritől az Arany Pálmát a 72. cannes-i fesztiválon.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

„Felemelő érzés együtt játszani a gyerekekkel” - Interjú Rolla Jánossal

A Partitúra legújabb adása Pannonhalmára kalauzol el. Rolla János Kossuth-díjas hegedűművészt ezer szál köti az apátsághoz, az atyák barátságáról, az apátsági pincészet borairól, a templomi koncertekről és a zeneakadémiai életről is beszélgettünk.
Klasszikus koktélparti

Hogyan találkozott Gustav Mahler és Sigmund Freud?

Mahler többször is időpontot kért a pszichoanalízis atyjához, de legmondta az első hármat. De miért kereste meg a hírhedt Freudot egyáltalán?
Klasszikus magazin

Kórusok lepik el a Palotanegyed utcáit

A Kórusok Éjszakájáról Tóth Árpád, a Csíkszerda kórus vezetője beszél a Fidelio Klasszik május 25-ei adásában, amiben Havas Ágnes, Hegyi Barbara és Novák Péter is megszólal.
Klasszikus ajánló

Ezért érdemes Schumannt hallgatni Várjon Dénes szerint

Május 25-én és 26-án utolsó két fejezetéhez ér a Schumann összes zongorás kamarazenéjét megszólaltató sorozat a Zeneakadémián. Várjon Dénes elmondja, miért játssza olyan szívesen a zeneszerző műveit.
Klasszikus bonn

700 apró Beethoven-szoborral ünnepel Bonn városa az évfordulón

Hétszáz mosolygó Beethoven-szobrot tervezett Ottmar Hörl a zeneszerző születésének 250. évfordulójára.