Klasszikus

Öröm, zene

2004.05.13. 00:00
Ajánlom
Először csak egy-két bíbor sálas, fekete ruhás lány lézengett a Zeneakadémia Nagytermének színpadán május 9-én, vasárnap este 19:30 körül, majd egyre többen és többen lettek. Lassan megérkeztek az erősebbik nem képviselői is, jóval kevesebben, de azért elég szép számban. Még pár perc, s a színpadot betöltötték a Fővárosi Fiatalok Egyesített Kórusának tagjai; körülbelül százötven ember! Annyian voltak, hogy még a fafúvósok feje fölé is jutott egy pár fekete kottatartó dosszié.

A bevonulásuk rendezetlen volt és jókedvű. Nem soronként érkeztek, hanem ahogy sikerült, de az igazán feltűnő mégsem ez volt, hanem hogy látszott rajtuk: valami nagy és örömteli eseményre készülnek. Aminek a részesévé válhatnak a szólisták, Kiss Noémi (szoprán), Lehőcz Andrea (alt), Szappanos Tibor (tenor), Molnár Zsolt (basszus), a karmester, Hollerung Gábor, a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar – és az este közönsége is. Händel Messiását adták elő.

A kórus teljesítménye nem volt zökkenőmentes. A szoprán szólam például néha nyekkenve lépett be, máskor a tenor túlságosan háttérbe szorult, megint máskor a basszus hangszíne nem volt meggyőző. Mindez azonban feloldódott a lelkesedésnek, a zene szeretetének és újraalkotásának hevében. Ezek nagy szavak, tudom. Nem is lehet őket gyakran leírni. Mert sajnos igazán ritka az, hogy egyáltalán eszébe jussanak az embernek.

Hollerung Gábor vezényléskor csupa tűz, csupa élet. Az ő megközelítésében nincsenek lényegtelen hangok, elsikkadt zárlatok, csak az állandóan pulzáló, mindig valamitől valami felé tartó zenei folyamat. Alapvetően gyors tempókat vett, de ez nem ment a kitöltöttség rovására. Csak rámutatott, legalább annyira egészséges és életvidám ez a muzsika, mint amennyire szent és áhítatos.

Lehőcz Andreának, a koncert altszólistájának hangszíne egészen megkapó, emberi és meleg. Szinte anyás. A művésznő a kifejezés szolgálatába tudta állítani jó adottságait. A tenor, Szappanos Tibor megbízhatóan, ízlésesen énekelt. Molnár Zsolt basszusszólista nagy vehemenciával vetette magát az énekelnivalóba, ami a vidám szövegrészeknek előnyére vált, másoknak nem annyira. Nehéz idegrendszeri kihívás Händel Messiása a szoprán szólista számára. Beénekel, szépen felöltözik, kifesti magát, kivonul a színpadra, leül – és ötven percig hallgat. Kiss Noémi első megszólalása azonban szerencsére nem volt görcsös, csak kissé visszafogott. Később felszabadult és érzékenyen adta elő a darab híres szopránáriáit. Hangulatváltozásához biztosan hozzájárult az a szinte tapintható, bíztató, baráti légkör, ami a kórusból áradt az összes szólista felé.

„All we like sheep” – énekli majd mindjárt a kórus, de már a beintésnél is látni lehet az arcokon, milyen szövegrész következik. A zenei és érzelmi paraméterek adottak. És ha a technikába néha hiba csúszik, nem zavar senkit, legkevésbé magukat az előadókat. Azt hiszem, nyűtt kedvű, fáradt, kötelességtudó, tökéletességre törekvő hivatásos mindannyiunknak is meg kellene néha próbálnunk visszatalálni ahhoz az ősörömhöz, amit az együtt lélegzés, a közös alkotás pillanata okoz. Mert egy hibátlan előadásnak is így, és csak így van értelme.

Händel Messiását ebben a hangversenyévadban nem először adta elő a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar és nem is utoljára. Legközelebb augusztus 6-án hallhatjuk tőlük a Budapesti Akadémiai Kórustársaság közreműködésével a Mátyás templomban. A karmester, akár a vasárnapi koncerten, akkor is Hollerung Gábor lesz.

(Zeneakadémia, 2004. május 9. 19:30; Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar - Händel: Messiás; km.: Kiss Noémi (szoprán), Lehőcz Andrea (alt), Szappanos Tibor (tenor), Molnár Zsolt (basszus), Fővárosi Fiatalok Egyestített Kórusa; vez.: Hollerung Gábor)

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden csütörtökön a Fidelio hírlevelében

Legolvasottabb

Vizuál

Filmek, amelyek megtisztítanak minket

CIkkünkben 5+1 filmeket ajánlunk, amelyek úgy hatnak ránk, mint egy őszinte beszélgetés, vagy mint egy hosszú aszály után érkező eső, amely megtisztítja a levegőt és teljes bensőnket.
Plusz

Látogatás a csokoládé birodalmában – a Lindt svájci múzeumában jártunk

Svájc nem csupán a síelők és a sajtrajongók paradicsoma, kiváló tejtermelési lehetőségei miatt az ország a csokoládé történetébe is beírta magát. A Lindt csokoládé gyártása Zürich mellett zajlik, az üzem mellett azonban 2020 óta egy interaktív múzeum is működik.
Zenés színház

Már elérhető a 2025-ös Budapesti Wagner-napok programja

A nürnbergi mesterdalnokokkal, a Tannhäuserrel és Bryn Terfel estjével várja a közönséget a Müpa Wagner-fesztiválja, amelyet a jövő évadban június 6. és 29. között rendeznek meg.
Zöldhullám

KÉP-regény: Viharos idők

A Fidelio sorozatában hétről-hétre új fotóját – és annak történetét – osztja meg velünk a Morphoblog szerzője, morpho, azaz Hegedűs Ákos. Ezúttal arról ír, miért komolyan kell venni a Balaton jelzéseit vihar idején, és mi volt élete leghosszabb háromnegyed órája.
Vizuál

Amerikai thriller nyerte az Arany Pálmát

Sean Baker amerikai független rendező Anora című filmjével érdemelte ki a világ legrangosabb filmfesztiváljának a fődíját. Mutatjuk a gála legnagyobb nyerteseit.

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Száz év muzsikája szólal meg a magyar klasszikus zene napján

A Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok a magyar klasszikus zene napján Kocsis Zoltán emléke, valamint a hazai komolyzene és annak alkotói előtt tisztelegnek.
Klasszikus interjú

„Fújj szabadon!” – interjú Hőna Gusztáv harsonaművésszel

Miért értékelődött fel a harsona szerepe a 20. század második felében? Hogyan jelent meg a hangszer új funkciókban: szóló- és kamaraművekben segítve a komponistákat egy új zenei nyelv megalkotásában? Hőna Gusztáv Liszt Ferenc-díjas harsonaművészt az MMA kérdezte.
Klasszikus ajánló

Remekművek és újrafelfedezett különlegességek – jön a III. Haydneum Egyházzenei Fesztivál

A hazai régizenejáték legnagyobbjait hallhatja a közönség a Haydneum immár harmadik alkalommal megrendezett Egyházzenei Fesztiválján, július 7. és 15. között, az Egyetemi templomban.
Klasszikus hír

Faültetéssel ünnepelte pályafutásának ötvenedik évfordulóját Kobayashi Ken-Ichiro

Egy japán cseresznyefát ültetett el a MÁV Szimfonikus Zenekar székházának kertjében nemzetközi karrierje ötvenedik évfordulója alkalmából a világhírű karmester, Kobayashi Ken-Ichiro.
Klasszikus hír

Balázs Jánost, Harcsa Veronikát és Fischer Ivánt is elismerték az első alkalommal átadott Bartók Rádió Zenei Díjjal

A Bartók Rádió a tavalyi év kiemelkedő zenei teljesítményeinek elismeréseképpen először adta át díjait. A nagyszabású díjkiosztót a Bartók Rádió és a Duna május 25-én, az M5 kulturális csatorna május 26-án tűzi műsorra.