Klasszikus

Örömkoncert a Hősök terén

2003.07.14. 00:00
Ajánlom
Örömkoncert címmel Európa eddigi legnagyobb kórushangversenyét rendezik meg a Hősök terén augusztus 19-én este, a kormány döntése nyomán.

A koncerten a legjobbak közül kiválogatott honi gyerek- és felnőttkórusok, valamint hivatásos együttesek tesznek tanúbizonyságot a hazai kórusélet kiemelkedő színvonaláról és a Kodály-módszer eredményeiről – közölték a szervezők. A fellépők között lesz két határon túli együttes is, a Kolozsvári Magyar Opera és a Partiumi Keresztény Egyetem kórusa. A hangszeres kíséretet a leghosszabb ideje működő magyar amatőr ifjúsági együttes, az 1954-ben alapított Szent István Király Szimfonikus Zenekar adja Záborszky Kálmán vezényletével. A rendezvényre százezres közönséget várnak.

A hangversenynek hozzávetőleg négyezer-ötszáz szereplője lesz – tudtuk meg a program igazgatójától. Papp György érdeklődésünkre elmondta: a százhárom meghívott kórus négyezer, a zenekar kétszázötven tagból áll majd, és a technikai-kiszolgáló személyzet létszáma is eléri a kétszázötvenet. Az énekeseket és a zenészeket a tér teljes szélességében megépítendő színpadon helyezik el, a publikum részint a téren, részint pedig az Andrássy úton és a Dózsa György úton kap helyet. A megakoncert – amelyet az MTV és a Duna Televízió egyenesben közvetít – fény- és tűzijátékkal zárul.

A műsorban először a Himnusz hangzik el, majd – egyebek között – Beethoven István királyának nyitánya, Európa Himnusza, Kodály Zoltán Budavári Te Deuma, Berlioz Te Deuma és a Hol vagy, István király? című népének; a műsort a Rákóczi-indulóval zárják. A Kórusok Országos Tanácsának javaslata alapján kiválasztott fellépők között lesz – más kiváló karok mellett – a budapesti Anima kórus, a nagykanizsai Szivárvány Kamarakórus, a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium vegyes kara, a Debreceni Református Kollégium Kantusa, a szegedi Rókus Gyermekkar és a várpalotai Bányász Kórus. A Hősök terére jön a gyöngyösi Cantus Corvinus vegyes kar, a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium és Szakközépiskola Kollégium vegyes kara.

 
 
 

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.
Klasszikus óbudai társaskör

Óbudai Társaskör Művészeti Munkáját Támogató Egyesület

A pártoló tagsággal nemcsak a kedvezményeket veheti igénybe, de tagdíjával hozzájárulhat a hosszabb távú tervezéshez, a minőségi előadások létrejöttéhez.