Klasszikus

Örömünnep Mozarttal

2013.10.31. 19:51
Ajánlom
A Zuglói Filharmónia új sorozatot indít a Zeneakadémián Gaudeamus - Örvendjünk! címmel. Mint közleményükben tudattákl, a sorozat minden zenebaráthoz szól, de elsősorban a középiskolásokat várják szombat délutánonként.

A program szerkesztésekor fontos szempont volt, hogy a műsorok érintsék a középiskolai tanulmányok témáit, számos ponton kapcsolódjanak az irodalom, történelem, művészettörténet érettségi témaköreihez. Az első előadáson, november 2-én Mozart művei szólalnak meg. Elsőként a c-moll Adagio és Fúga (K 546) hangzik el Záborszky Kálmán igazgató-karmester vezényletével. Ezután az A-dúr zongoraverseny (K 488) hallható Kovalszki Mária szólójával, végül a Requiemet (K 626) adják elő Geszthy Veronika, Schöck Atala, Horváth István és Bretz Gábor közreműködésével.

Az együttes november 4-én ünnepi hangversenyen játszik a Bazilikában. A koncertet az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének emlékére rendezik meg, így tisztelegve az áldozatok előtt. Az emlékkoncerten Lajtha László Missa in diebus tribulationis - Mise a szorongattatás napjaiban című műve hangzik el ugyancsak Záborszky Kálmán vezényletével. Amikor a művet 1957-ben Vásárhelyi Zoltán vezényletével a Magyar Rádióban bemutatták, "politikailag semleges" címet kellett neki adni, így kapta a Mise fríg hangnemben megnevezést. A nagyszabású kompozíciót 1989-ben a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Mátyás-templomban Záborszky Kálmán vezényelte először az 1957-es ősbemutató óta.

A Gaudeamus-bérletben a következő, november 23-i hangversenyen Mendelssohn szimfonikus alkotása, a Hebridák-nyitány után Kocsár Miklós, majd Bach Magnificatját adják elő a nyíregyházi Cantemus Kórus közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus

Ez a klarinétos nem jutott be álmai iskolájába, mert a barátnője hamis elutasító levelet küldött neki

Szegény Eric Abramovitz hétéves kora óta egy Los Angeles-i konzervatóriumban akart tanulni, de a barátnője nem akarta, hogy a fiú olyan messze költözzön tőle, és akcióba lépett.
Klasszikus ajánló

Fidelio Klasszik: Ha leszáll az éj, írni kezd

A Fidelio és a Klasszik Rádió 92.1 közös magazinműsorának június 23-i adásában vendégünk lesz Érdi Szabó Márta, Dr. Földvári-Oláh Csaba, Horváth János Antal és Vaskor Gréta.
Klasszikus hír

Magyar Örökség Díjat kap az Óbudai Danubia Zenekar

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő együttest az MTA dísztermében tüntetik ki szombaton további hat díjazottal együtt.
Klasszikus hír

Senki nem akart négyoldalas Mozart-kéziratot venni 163 millióért

A Figaro házassága utolsó felvonásának egyik zenei vázlata az előzetes becslések szerint 500 ezer euróért kelhetett volna el egy árverésen. Nem vette meg senki.
Klasszikus ajánló

„A kezdetekben minden zene kamarazene volt”

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás világhírű hegedűművészek által alapított Fesztiválakadémiát június 23-29-ig rendezik a Liszt Ferenc Zeneakadémián.