Klasszikus

Örömünnep Mozarttal

2013.10.31. 19:51
Ajánlom
A Zuglói Filharmónia új sorozatot indít a Zeneakadémián Gaudeamus - Örvendjünk! címmel. Mint közleményükben tudattákl, a sorozat minden zenebaráthoz szól, de elsősorban a középiskolásokat várják szombat délutánonként.

A program szerkesztésekor fontos szempont volt, hogy a műsorok érintsék a középiskolai tanulmányok témáit, számos ponton kapcsolódjanak az irodalom, történelem, művészettörténet érettségi témaköreihez. Az első előadáson, november 2-én Mozart művei szólalnak meg. Elsőként a c-moll Adagio és Fúga (K 546) hangzik el Záborszky Kálmán igazgató-karmester vezényletével. Ezután az A-dúr zongoraverseny (K 488) hallható Kovalszki Mária szólójával, végül a Requiemet (K 626) adják elő Geszthy Veronika, Schöck Atala, Horváth István és Bretz Gábor közreműködésével.

Az együttes november 4-én ünnepi hangversenyen játszik a Bazilikában. A koncertet az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének emlékére rendezik meg, így tisztelegve az áldozatok előtt. Az emlékkoncerten Lajtha László Missa in diebus tribulationis - Mise a szorongattatás napjaiban című műve hangzik el ugyancsak Záborszky Kálmán vezényletével. Amikor a művet 1957-ben Vásárhelyi Zoltán vezényletével a Magyar Rádióban bemutatták, "politikailag semleges" címet kellett neki adni, így kapta a Mise fríg hangnemben megnevezést. A nagyszabású kompozíciót 1989-ben a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Mátyás-templomban Záborszky Kálmán vezényelte először az 1957-es ősbemutató óta.

A Gaudeamus-bérletben a következő, november 23-i hangversenyen Mendelssohn szimfonikus alkotása, a Hebridák-nyitány után Kocsár Miklós, majd Bach Magnificatját adják elő a nyíregyházi Cantemus Kórus közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Színház

Liliom mint intellektuális művész – ifj. Vidnyánszky Attila rendezése a Vígben

A Vígszínház hatalmas színpadát is szinte szétfeszítő, óriási díszletben mutatták be Molnár Ferenc emblematikus darabját, a Liliomot. A kisemberek szinte elvesznek a térben, de tragédiájuk elemi erővel tör át a rivaldán.
Klasszikus

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Zenés színház

Anna Nyetrebko lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége

Anna Nyetrebko orosz-osztrák sztárszoprán és férje, Yusif Eyvazov azerbajdzsán tenor lesz az idei Bécsi Operabál díszvendége.
Plusz

A kínaiak ellopták a Szabadság hidat

Épül a Huawei új központja Tongkuan városában. A kínaiak európai építmények pontos mását húzták fel, köztük a Szabadság hídét.
Plusz

Hogyan tűnik le a hedonista művész mítosza?

A művész alkoholista és drogfüggő típusa halványodni látszik, helyettük már aszkéta művészeket csodáljuk, akik naponta 10-12 órát is képesek dolgozni. Miért?

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus macska

Ez a Mahlert hallgató macska az új netes kedvencünk

Mahler IX. szimfóniájának zárótétele csupa szenvedély, és ezt a négylábúak is átérzik. Ez derül ki ebből a videóból.
Klasszikus icma

Rangos nemzetközi díjat kapott Várjon Dénesék lemeze

Várjon Dénesé mellett Bartók-művek felvételeit is díjazta a rangos ICMA zsűrije.
Klasszikus virtuózok

Plácido Domingo koncertjén álló tapsot kaptak a Virtuózok

A legendás tenor Gertler Teóval, Abouzahra Amirával és Abouzahra Mariammal lépett fel Dániában. A kis virtuózok álló ovációt kaptak, és hatalmas motivációt az előttük álló feladatokhoz.
Klasszikus hír

Az Óbudai Danubia mutathatja be Kurtág György operáját itthon

Előreláthatóan 2020-ban. Jövőbeli terveiről tájékoztatta a sajtót Óbuda 25 éves zenekara.
Klasszikus videó

Gyönyörű Bach-klipet forgatott Yo-Yo Ma

A világ 36 helyszínére viszi el Yo-Yo Ma Bach-csellószvitjeit. Íme a projekt lenyűgöző első klipje.