Klasszikus

Örömünnep Mozarttal

2013.10.31. 19:51
Ajánlom
A Zuglói Filharmónia új sorozatot indít a Zeneakadémián Gaudeamus - Örvendjünk! címmel. Mint közleményükben tudattákl, a sorozat minden zenebaráthoz szól, de elsősorban a középiskolásokat várják szombat délutánonként.

A program szerkesztésekor fontos szempont volt, hogy a műsorok érintsék a középiskolai tanulmányok témáit, számos ponton kapcsolódjanak az irodalom, történelem, művészettörténet érettségi témaköreihez. Az első előadáson, november 2-én Mozart művei szólalnak meg. Elsőként a c-moll Adagio és Fúga (K 546) hangzik el Záborszky Kálmán igazgató-karmester vezényletével. Ezután az A-dúr zongoraverseny (K 488) hallható Kovalszki Mária szólójával, végül a Requiemet (K 626) adják elő Geszthy Veronika, Schöck Atala, Horváth István és Bretz Gábor közreműködésével.

Az együttes november 4-én ünnepi hangversenyen játszik a Bazilikában. A koncertet az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének emlékére rendezik meg, így tisztelegve az áldozatok előtt. Az emlékkoncerten Lajtha László Missa in diebus tribulationis - Mise a szorongattatás napjaiban című műve hangzik el ugyancsak Záborszky Kálmán vezényletével. Amikor a művet 1957-ben Vásárhelyi Zoltán vezényletével a Magyar Rádióban bemutatták, "politikailag semleges" címet kellett neki adni, így kapta a Mise fríg hangnemben megnevezést. A nagyszabású kompozíciót 1989-ben a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, a Mátyás-templomban Záborszky Kálmán vezényelte először az 1957-es ősbemutató óta.

A Gaudeamus-bérletben a következő, november 23-i hangversenyen Mendelssohn szimfonikus alkotása, a Hebridák-nyitány után Kocsár Miklós, majd Bach Magnificatját adják elő a nyíregyházi Cantemus Kórus közreműködésével.

Programkereső

Legnépszerűbb

Vizuál

Káel Csaba lesz Andy Vajna utódja

A Kormányinfón árulta el Gulyás Gergely az új filmügyi kormánybiztos személyét.
Zenés színház

Emléktáblát avattak Moldován Stefánia operaénekes tiszteletére

A művészre emlékező alkotást egykori lakóháza, a Katona József utca 25. szám alatti épület falán helyezte el a XIII. kerület önkormányzata.
Vizuál

Mi a Casablanca titka?

CURTIZ – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot címmel, Topolánszky Tamás Yvan rendezésében készült életrajzi film Kertész Mihályról, azaz Michael Curtizről, a Casablanca legendás magyar rendezőjéről.
Klasszikus

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Könyv

Strandkönyvtárak az elmúlt 100 évben

Van, akinek a nyár a strandolást, a dinnyeevést vagy a lenge ruhákat jelenti, akad azonban olyan is, akinek még több olvasást. 

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus videó

Amikor Bernstein a szemöldökével vezényelt

Hogy mennyire befolyásos ember volt az augusztus 25-én 101 éve született zeneszerző-karmester, arra bizonyíték a videó, amiben még karmesterpálcára sincs szüksége egy szimfonikus zenekar irányításához.
Klasszikus eötvös péter

Mozarttal beszélget és a migrációra reflektál Eötvös Péter új lemezén

A szeptember 13-án megjelenő Gliding című új album a Frankfurti Rádió Szimfonikus Zenekarának és Hakan Hardenberger svéd trombitaművész közreműködésével készült a BMC Records gondozásában.
Klasszikus ajánló

Pécsi barangolások a Partitúra stábjával

A nyári ismétlő részek utolsó állomásaként Miklósa Erika és Batta András kulturális országjáró műsora a Dunántúl legnagyobb városába, Pécsre látogat. Az adás augusztus 25-én vasárnap, 13.25 órától tekinthető meg a Duna Televízióban.
Klasszikus videó

A budapesti éjszakában csendül fel Gershwin Kék rapszódiája Kohán István videoklipjében

Kohán István és Kohán István klarinétja is felcsendül abban a kisfilmben, amelynek főszereplője a Kék rapszódia egy budapesti pinceklubban.
Klasszikus ajánló

Éjszaka még az ékszerek is varázslatosabbak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása augusztus 24-én lesz hallható a 92.1-en, benne interjú Börcsök Annával, Deák Andreával, Hont Angélával és ifj. Kovács Antallal.