Klasszikus

Örömzene és szellem a palackban

2004.04.30. 00:00
Ajánlom
Örömzene és szellem a palackban Ma zárul Győrben a Mediawave fesztivál. Az amatőr filmes szemlének indult programsorozat mára jelentős összművészeti fesztivállá vált. Az igényes szakmai fórumok mellett a dzsessz és etno műfaj sztárzenekarai és a szélesebb közönségnek szánt produkciók is szerepeltek a gazdag kínálatban.

Úgy látszik, a Mediwave is engedett a kordivatnak, és tizennégy év után most először kiköltözött Győr egyik belvárosi sétálóutcájába, a Baross utcába is. A rendezvényt népszerűsítő óriási felirat alatt elhelyezett alkalmi színpadon délutánonként kabarét és különböző zenekarok műsorait kínálták a nagyérdeműnek. A megszólítottak mintha egy kicsit zavarban lettek volna. A helyiek ugyanis a Fényírók Fesztiválját hosszú ideig inkább az elvont filmesek és zenészek találkozójának tartották, mintsem színvonalas, szélesebb kör számára is érdekes, szórakoztatni is tudó seregszemlének. A fesztiválon már visszatérőnek számító Fantasmagoria elnevezésű zenekar ezen a bizonyos színpadon nem volt könnyű helyzetben: délután, a járókelőket igencsak elbódító napsütésben kellett hangulatot teremteni. A különböző zenei stílusokat a cigányzene ritmusaival ötvöző háromtagú együttes kiegészítve egy beugró hegedűssel pillanatok alatt meghódította a győrieket. A francia Sebastien Guerreau gitáros és a tangóharmonikán játszó brit Tom Baker Londonban találkoztak, és ott határozták el, hogy együtt zenélnek. Közben csatlakozott hozzájuk egy remek fiatal klarinétos hölgy is.

A többféle náció találkozása egyébként is jellemző a Mediawave-re. A zenei programok megrendezésére különösen kitűnőnek bizonyult egykori zsinagógában, az improvizációs zenei workshop záróestjén az amerikai bőgős, William Parker segítségével különböző nemzetiségű zenészek muzsikáltak együtt. A különös koncert rövid időn belül önfeledt örömzenévé alakult. Előtte a nemzetközi énekműhely résztvevői, a szintén amerikai, varázslatos színpadi jelenlétű Leana Conguest vezetésével léptek fel. Többek között török, baskír, kazahsztáni és magyar előadók alkottak szenvedélyes kórust.

A fesztivál elindítója, Hartyándi Jenő is elégedetten tekintett körbe a koncert szünetében a zsinagóga kertjében. Mint elmondta, nagy dolog, hogy egy hétköznap éjszaka több százan jöttek el az eseményre.

A Mediawave nem kíván látogatottsági rekordokat megdönteni, mint például a Sziget vagy a kapolcsi fesztivál. "Az a fontos, hogy aki eljön, jól érezze magát, más nem számít" – tette hozzá. Szabályok tényleg nincsenek. A koncertek kezdési időpontja általában csúszik, de ezt a harcedzett látogatók már megszokhatták. A filmvetítésekre sörrel, pálinkával a kézben is be lehet jönni. Durst György, az egyik főszervező elmondta, az idei filmes programot a "spirit" jegyében állították össze. A szónak két jelentése is ismert: az egyik a szellem, a másik az alkohol. Ennek szellemében a filmfesztiválhoz kapcsolódóan tegnap – Szellem a palackban címmel – pálinkatörténeti konferenciát is tartottak. A végén persze a pálinkakóstolás sem maradt el. A szervezők azt ígérik, hogy a szellemet ma engedik ki abból a bizonyos palackból. Csak nehogy ne akarjon visszamenni.

Cécile és Paul Párizsból

A 24 éves francia Cécile Rousset diplomamunkájával érkezett Párizsból. Az animációs filmes blokkban vetített, mindössze hétperces Paul című alkotás csípős humorával keltett érdeklődést. Cécile filmjének fôszereplőjét, egy öreg színész alakját korábbi szomszédja ihlette. A produkció egy élettörténetet tár elénk, néhol publicisztikai hangütésben. A filmet korábban több európai fesztiválra is meghívták. Alkotója képzőművészeti egyetemre járt, és jelenleg munkát keres.

Programkereső

Legnépszerűbb

Tánc

Szergej Polunyin elvesztette a józan eszét?

Először a mellkasára tetováltatta egy politikus arcképét, majd homofób és kirekesztő üzeneteket posztolt Instagram oldalán. A táncvilág komoly aggodalmát fejezte ki a táncos mentális állapota miatt.
Vizuál

Pont a Mona Lisánál nem működik a Mona Lisa-hatás

Leonardo da Vinci híres portréjához számos rejtély kapcsolódik a hölgy személyétől a mosoly okáig. Az egyik legutóbbi kutatás annak járt utána, tényleg követi-e a tekintetével a titokzatos asszony a nézőit.
Klasszikus

Gilbert Varga debütáló koncertje

Vezető karmesterként első alkalommal dirigálja a Pannon Filharmonikusokat a Maestro január végén a Müpában.
Klasszikus

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.
Tánc

25 éve halt meg Róna Viktor, aki még Nurejevvel is jó barátságot ápolt

Adottságai egyáltalán nem predesztinálták a balettművész-pályára, szorgalmának köszönhetően mégis világhírnévre tett szert az 1994. január 15-én elhunyt Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas balettművész, aki Rudolf Nurejev pályájának is meghatározó alakja volt.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

Klasszikus ajánló

Adj hangot a térnek és a télnek!

Második alkalommal rendezik meg február 9-én a nagy népszerűségnek örvendő nyárindító fesztivál téli változatát, a Kórusok Téli Éjszakáját.  Tekintettel az időjárásra, a szabadtéri helyszínek helyett ezúttal a barátságos hangulatú MagNet Közösségi Ház ad otthont az eseménynek.
Klasszikus üvegplafon

Ez az első élvonalbeli vonósnégyes, amelyben többségben vannak a nők

Az Artemis Quartetből kilépett két tag, nők érkeztek a helyükre. Ilyenkor felvetődik a kérdés: miért a férfiak uralják a kamarazenét?
Klasszikus hír

Egy részeg férfi vonóshangszereket hajított ki egy mozgó vonatból

A Büchenből Hamburgba tartó vonaton mintegy 14 ezer eurós kárt okozott a randalírozó német férfi.
Klasszikus hír

Három fontos elismerésben részesült Oláh Vilmos Ázsiában

Japán, hongkongi és thaiföldi szervezetek választották tiszteletbeli taggá a magyar hegedűművészt, derül ki a szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményből.
Klasszikus cziffra györgy

Nem gyöngyszem, gyémánt – 25 éve hunyt el Cziffra György

Huszonöt éve, 1994. január 15-én hunyt el meg Franciaországban Cziffra György zongoraművész, akit gyakran emlegetnek Liszt Ferenc méltó, sőt egyetlen igazi örököseként.