Klasszikus

Orosz-amerikai est a Nemzeti Filharmonikusokkal

2007.05.09. 00:00
Ajánlom
Május 10-én, csütörtökön este ismét izgalmas műsort kínál közönségének a Nemzeti Filharmonikus Zenekar. Hangversenyük vendégkarmestere a Művészetek Palotájában a szentpétervári születésű Mikhail Agrest, aki a Mariinszkij Színház dirigenseként Európa számos országában, valamint a Távol-Keleten és az Egyesült Államokban is fellépett színházával.

Mikhail Agrest gyakran kap meghívást rangos orosz, német, olasz, hongkongi és amerikai zenekaroktól – ám Budapestre most jön először. A koncert programjában szereplő mindkét orosz mű eredetileg operának készült, de mivel előadásukra nem sok esély mutatkozott, a szerzők koncertdarabot készítettek belőlük. Sztravinszkij A csalogány éneke című művének anyaga nagyrészt az Andersen meséje alapján írott operájának második és harmadik felvonásából származik. Prokofjev pedig A tűz angyala című operájának témáit szabadon felhasználva a szokásos koncertszvit helyett négytételes szimfóniát írt: ez lett a III., c-moll szimfónia.

A 60 éves amerikai komponista, John Adams Guide to strange places (Útikalauz furcsa helyekre) című darabja holland megrendelésre készült, és az amszterdami Concertgebouw-ban mutatták be a Holland Filharmonikusok, a szerző vezényletével, 2001. október 6-án. Adams életművében visszatérő szerepet játszik az utazás, a helyváltoztatás – e darabja is ebbe a sorba illeszkedik.

(2007. május 10. 19:30 Művészetek Palotája - Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem (Budapest) - A Nemzeti Filharmonikus Zenekar koncertje; Stravinsky: A csalogány éneke; Adams: Guide to Strange Places; Prokofjev: III. c-moll szimfónia, op. 44; vez.: Mihail Agrest)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.
Vizuál

Így áll most a Liget-projekt – galéria

Töprengett mostanában azon, hogy haladhat a munka a Városligetben és a múzeumokban? Képek és átadási időpontok a cikkben.
Vizuál

Már biztos: mozifilm lesz a Downton Abbey-ből

Hosszú találgatás után most megerősítették, hogy filmváltozat készül az angol sorozatból. A hírek szerint az eredeti szereplőgárda tagjai is visszatérnek.
Zenés színház

Frankó Tünde: „Kedves pikantériát ad...”

Egy művésznek az a legfontosabb, hogy a törekvéseiben a színháza partner legyen - állítja Frankó Tünde. A Palotakoncertek fellépőit bemutató sorozatunkban a népszerű primadonna válaszolt kérdéseinkre.
Zenés színház

Laki Péter: „Ez nem hagyományos gála”

A fiatal táncos komikus igazi showman, és karizmatikus színpadi jelenlétét a Budavári Palotakoncerteken is kamatoztatja: Kerényi Miklós Mátéval együtt látják el a házigazda feladatát.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fesztivál

Auer Fesztivál Veszprémben

Minden művész hovatartozását a hazai rög dönti el – vallotta Auer Lipót, akinek a szülővárosában, Veszprémben negyedik alkalommal rendeznek zenei fesztivált.
Klasszikus hír

Herbert von Karajan is bekerült Madame Tussauds panoptikumába

A legendás osztrák karmester viaszszobrát hétfőn leplezték le Bécsben. Hat hónapon át dolgoztak rajta.
Klasszikus Szentendrei Ister Napok

Szentendrei Ister Napok – a Duna ünnepe

Szentendrén 2018. július 21-22-én kerül sor az immár több mint egy évtizede megrendezendő Ister Napokra, azaz a Duna ünnepére. A város helyi hagyományaira és népzenére épülő fesztivál az egyik legkedveltebb ingyenes, családi rendezvény. A hagyományos szombat esti zenés gyertyaúsztatás mellett számtalan, a Duna köré szerveződő játék, táncház, koncert - többek között a Muzsikás, Vujicsics Együttes, Zuboly, Guca Partyzans, Dalabai, Herczku Ágnes és Nikola Parov Quartet - várja a Szentendrére látogatókat.
Klasszikus vicces

Bolhás kutyus vette el a színpadot a hegedűművész Quentin Tarantinótól

A szégyentelen Blöki dörgölőzött, hempergőzött, vakarózott, és a füle botját sem mozdította a zenére. Most ez a szakasza van az évnek.
Klasszikus vagyim holodenko

Elmezavara miatt nem ítélik el a zongoraművész volt feleségét, aki megölte két gyermeküket

 Egy texasi bíró hétfőn elmezavara miatt nem találta bűnösnek két kislányuk meggyilkolásában Vagyim Holodenko ukrán zongoraművész volt feleségét.