Klasszikus

Orosz fölény Lipcsében

2010.07.21. 15:08
Ajánlom
A Nemzetközi Johann Sebastian Bach Versenyen 33 ország versenyzői indultak. A dobogósok hat nemzetet képviselnek.

Az idén 17. alkalommal megrendezett lipcsei versenyen 33 ország 125 ifjú - 16 és 32 év közötti - zongora-, csembaló- és hegedű-/barokkhegedű-művésze indult.

A zongoristák közül az első helyezett kanadai Ilya Poletaev lett, a második és harmadik helyet két orosz, Sztyepan Szimonia és Jekatyerina Richter érte el. A csembalisták között orosz győzelem született Maria Uszpenszkaja révén, a dobogóra állhatott Magdalena Malec (Lengyelország) és Nadja Lesaulnier (Franciaország). A hegedűsök között szintén egy fiatal orosz művész, Jevgenyij Szviridov bizonyult a legjobbnak, a dobogó azonban nemzetközivé vált a japán Shunsuke Sato és a döntősök legfiatalabbja, a 19 éves német Friederike Starkloff révén. A verseny első helyezettjei tízezer euróval lesznek gazdagabbak, a második helyet elérők hétezer-ötszáz, míg a harmadik helyezettek ötezer eurót kapnak a fellépési lehetőségek mellett. Az öt magyar induló a csembalisták között versenyzett, közülük a legjobb eredményt Váradi Helga érte el, ő a második fordulóig jutott.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Boros Misi: „Minden egyes hangra érdemes odafigyelni”

Nyaralásról, fociról, gyakorlásról kérdeztük Boros Misit, beszélgetésünk során a Bogányi Gergellyel közös Arénakoncert is szóba került.
Zenés színház

Kalocsai Zsuzsa: „A szívünk-lelkünk benne van”

Kalocsai Zsuzsa született díva, igazi primadonna, aki nem csak csodás hangjának, hanem belső eleganciájának, királynői megjelenésének köszönhetően érdemelte ki a Budapesti Operettszínház közönségének szeretetét.
Vizuál

Színekkel keltették új életre Pompeii-t és Herculaneum-ot

Nemcsak a színpompás panelek érdekesek, de a helyszínek is, ahol kiállították őket. Az igazgató szerint mindez remek módja a múlt a jelen összekapcsolásának.
Zenés színház

Peller Károly: „Többet készülünk rá, mint egy gálakoncertre”

Augusztus 3-án és 4-én a budai várban adnak gálakoncertet az Operettszínház művészei. Peller Károly a felkészülés folyamatáról mesélt.
Színház

Keverni nem csak a fakanállal lehet: Marie Curie nem mindennapi élete

Marie Curie története sok szempontból a századforduló és a 20. század története. A radioaktivitás úttörő kutatójának életét feldolgozó monodráma egy egyedülálló tudós történetét meséli el, akinek volt bátorsága szembemenni a hagyományos női szerepkörrel.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus fidelio klasszik

Fidelio Klasszik: Koncertektől hangos kastélyok és várak

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 21-én lesz hallható a 92.1-en.
Klasszikus molnár anna

Molnár Anna rangos kortárs zenei fesztiválon énekel Darmstadtban

A magyar énekesnő Eötvös Péter és Balogh Máté műveit adja elő az Internationale Freienkurse für Neue Musik fesztiválon.
Klasszikus ajánló

Így telik a Klassz a pARTon! fesztivál (és ajánlunk néhány következő koncertet is)

Július 8-án a Pesti Vigadóban startolt a Klassz a pARTon! fesztivál, amelynek a következő héten Szigligeten, Balatonfüreden és Paloznakon lesznek koncertjei. A Danubia Zenekar, Érdi Tamás, Vásáry Tamás és a Concerto Budapest a fellépők között.
Klasszikus hír

Ők a King’s Singers új tagjai

A következő évtől Edward Button kontratenor és Nick Ashby basszbariton a legendás énekegyüttes új tagjaiként állnak színpadra.
Klasszikus ajánló

Komolyzene a Vajdahunyadvárban!

Javában tart a nyár legszívderítőbb szabadtéri zenei fesztiválja, a Vajdahunyadvári Nyári Zenei Fesztivál. A soron következő koncerteket a Mendelssohn Kamarazenekar, a Musica Sonora Kamarazenekar és a Budapesti Vonósok adják.