Klasszikus

Orosz kultúra nagykanállal

2005.05.24. 00:00
Ajánlom
A Kreml Balett díszelőadásával nyílt meg hétfőn hivatalosan a magyarországi orosz kulturális évad. A Hattyúk tava című balett után az Operaházban Vass Lajos a kulturális tárcas politikai államtitkára és orosz kollégája, Mihail Svidkoj nyitotta meg a novemberig tartó, "Kultúra, nagykanállal"-című eseménysorozatot.

"Oroszok és magyarok. Két szenvedélyes nép, amelyeket közös múltjuk majdnem elválasztott egymástól. De csak majdnem. Nem szabad a múltat végképp eltörölni: igenis van, amit abból érdemes és fontos megtartani" - írta Bozóki András kulturális miniszter az évad programfüzetének beköszöntőjében.

A januárban kezdődött oroszországi magyar kulturális évad lassan a finisébe ér. A Kultúra nagykanállal című magyarországi orosz évad hivatalos megnyitóját is megelőzték a programok, az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvesztivál díszvendége Oorszország volt, a kortárs drámafesztivál kimelt programjai kötődtek az orosz színházművészethez, illetve április 26-án nyílt meg a Bronzba zárt imák című orosz fémikon kiállítás az Iparművészeti Múzeumba, mely június 10-ig még megtekinthető.

Tegnap a Moszkvai Patriarchátus Szent István Bazilikában tartott koncertjével folytatódott az évad. A vidékiek sem maradnak le semmiről, hiszen Egerben ma este, a Debreceni Református Nagytemplomban csütörtökön, Békéscsabán pénteken, Vácott szombaton, Veszprémben vasárnap hallgathatják meg az érdekődők a hírneves kórust. Úgy tudjuk, hogy a legtöbb helyszínen még kaphatók jegyek.

Az Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusát 1983-ban alapította Anatoly Grindenko Trotse-Sergieva Lavra-ban, egy Moszkva közeli városban. A 12-13 főt számláló kórus énekesei a szovjet rezsim utáni években megnyitották az utat az ortodox egyházi zene újrafelfedezéséhez. Abban az időben - amikor a kormány nem vett tudomást az egyházi zenéről - a kórus éveket töltött az ősrégi kéziratok tanulmányozásával, majd elsőnként mutatták be a századokon át az ismeretlenség homályában lapuló alkotásokat. A Szovjetunió összeomlása lehetőséget adott a kórusnak arra, hogy nemzetközi szinten is széles körben terjeszthesse az évezredes múlttal rendelkező ősi egyházi zenét. Előadásaik és számos felvételük révén világszerte ismertté váltak, mindenekelőtt a dallamok puszta szépségének egyedülállóan tiszta előadásával.

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Tánc

Elhunyt Fenyves Márk mozdulatművész

A táncos-koreográfus, a magyar mozdulatművészet jelenkori képviselőinek egyike 45 évesen tragikusan fiatalon távozott. Úttörő munkásságával és az Orkesztika Alapítvánnyal élő örökséget hagyott maga után.
Jazz/World

Elhunyt Aretha Franklin

76 éves korában elhunyt Aretha Franklin, a soul legendás királynője, akinél nyolc éve állapítottak meg rákot.
Tánc

Nyomtatott spicc-cipő hozhat megváltást a balerinák számára

Hadar Neeman 3D-s nyomtatással készít személyre szabott spicc-cipőket a fájdalom csökkentése érdekében.
Jazz/World

A királynő varázsol - Ikonikus pillanatok Aretha Franklin pályájáról

Az augusztus 16-án rákban elhunyt soul királynő személye már életében kultikussá vált, amiről rengeteg videofelvétel is tanúskodik. Ezekből az emlékekből szemezgettünk.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

Klasszikus magazin

Így telt Vásáry Tamás 85. születésnapja

A torta egy zongorát mintázott, számtalan zenerajongó köszöntötte, este pedig a Fővárosi Nagycirkusz is meglátogatta. Vásáry Tamás augusztus 11-én ünnepelte a 85. születésnapját.
Klasszikus kotta

Ez a francia zenekar iPad-re cseréli a nyomtatott kottákat

Az Orchestre National d’Île-de-France a következő évadtól elfelejtheti a nyomtatott kottákat, 120 muzsikusuk ugyanis iPad-eket kap. De nem ők az egyetlen zenekar, akik lépést tartanak a technológiával.
Klasszikus bencze máté

Bencze Mátéért szurkolhatunk a Fiatal Zenészek Eurovíziós Versenyén

A Virtuózokban megismert fiatal szaxofonos augusztus 18-án, a verseny elődöntőjében elsőként áll színpadra Edinburghben.
Klasszikus ajánló

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus kulissza

Előkerült még egy hangfelvétel, amelyen Rahmanyinov játszik Rahmanyinovot

A Szimfonikus táncok című művének zenekari próbái idején a zeneszerző a zongorához ült, hogy demonstrálja, hogyan képzeli a darabot. Ennek a felvétele jelent most meg.