Klasszikus

Orosz kultúra nagykanállal

2005.05.24. 00:00
Ajánlom
A Kreml Balett díszelőadásával nyílt meg hétfőn hivatalosan a magyarországi orosz kulturális évad. A Hattyúk tava című balett után az Operaházban Vass Lajos a kulturális tárcas politikai államtitkára és orosz kollégája, Mihail Svidkoj nyitotta meg a novemberig tartó, "Kultúra, nagykanállal"-című eseménysorozatot.

"Oroszok és magyarok. Két szenvedélyes nép, amelyeket közös múltjuk majdnem elválasztott egymástól. De csak majdnem. Nem szabad a múltat végképp eltörölni: igenis van, amit abból érdemes és fontos megtartani" - írta Bozóki András kulturális miniszter az évad programfüzetének beköszöntőjében.

A januárban kezdődött oroszországi magyar kulturális évad lassan a finisébe ér. A Kultúra nagykanállal című magyarországi orosz évad hivatalos megnyitóját is megelőzték a programok, az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvesztivál díszvendége Oorszország volt, a kortárs drámafesztivál kimelt programjai kötődtek az orosz színházművészethez, illetve április 26-án nyílt meg a Bronzba zárt imák című orosz fémikon kiállítás az Iparművészeti Múzeumba, mely június 10-ig még megtekinthető.

Tegnap a Moszkvai Patriarchátus Szent István Bazilikában tartott koncertjével folytatódott az évad. A vidékiek sem maradnak le semmiről, hiszen Egerben ma este, a Debreceni Református Nagytemplomban csütörtökön, Békéscsabán pénteken, Vácott szombaton, Veszprémben vasárnap hallgathatják meg az érdekődők a hírneves kórust. Úgy tudjuk, hogy a legtöbb helyszínen még kaphatók jegyek.

Az Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusát 1983-ban alapította Anatoly Grindenko Trotse-Sergieva Lavra-ban, egy Moszkva közeli városban. A 12-13 főt számláló kórus énekesei a szovjet rezsim utáni években megnyitották az utat az ortodox egyházi zene újrafelfedezéséhez. Abban az időben - amikor a kormány nem vett tudomást az egyházi zenéről - a kórus éveket töltött az ősrégi kéziratok tanulmányozásával, majd elsőnként mutatták be a századokon át az ismeretlenség homályában lapuló alkotásokat. A Szovjetunió összeomlása lehetőséget adott a kórusnak arra, hogy nemzetközi szinten is széles körben terjeszthesse az évezredes múlttal rendelkező ősi egyházi zenét. Előadásaik és számos felvételük révén világszerte ismertté váltak, mindenekelőtt a dallamok puszta szépségének egyedülállóan tiszta előadásával.

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

Kiemelkedő alkotókat díjaztak a Magyar Operett Napján

A hagyományokhoz híven idén is átadták a Budapesti Operettszínházban az évad legjobb musical- és operettszínészének járó kitüntetéseket, valamint díjazták a legígéretesebb pályakezdőt. Emellett elismerést adott át a Musica Hungarica Kiadó képviseletében Éliás Tibor, a kiadó alapítója is.
Vizuál

„Ég a napmelegtől a kopár szík sarja” – Online nézhető Jankovics Marcell Toldi-sorozata

A Duna Televízió vetítéssorozatát követően a Médiaklikk oldalra költözött Jankovics Marcell nagyszabású, utolsó animációs sorozata, a Toldi. Az Arany János eposzából készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű, amelyből már készül az egész estés változat is. 
Jazz/World

Magyarországon lép fel a norvég jazzdíva, Rebekka Bakken

November 2-án pótolja tavaly elmaradt koncertjét a Müpában Rebekka Bakken, aki zenéjével előszeretettel távolodik el a hagyományos műfaji kategóriáktól és otthonosan mozog a pop, illetve blues világában is.
Vizuál

Ahol a diákok szombaton is iskolába akarnak járni - Erős István rektor a Képzőművészeti Egyetem jubileumi évéről

A jubileumi, 150. tanév gazdag programsorozatáról, a képzőművészet újrapozicionálásáról, pedagógiai módszerekről és új tanszékek indításáról beszélgettünk a Magyar Képzőművészeti Egyetem nemrég kinevezett rektorával, Erős Istvánnal, aki azt is elárulta, hogy mitől tart a legjobban.
Klasszikus

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Nyomtatott magazinjaink

Ezt olvasta már?

Klasszikus interjú

Lájkszámot a vérképleletbe

A Zeneakadémia Kamarazene Tanszékének vezetője. Szólistaként megfordult Európa rangos koncerttermeiben, bemutatkozott Tokióban, Moszkvában, New Yorkban; turnézott Indiában; Vietnámban pedig az első magyar muzsikus volt, aki megszólaltatta Bartók műveit. A Liszt-díjas zongoraművésszel, Fülei Balázzsal, Liszt Ferenc születésének napján, október 22-én beszélgettünk.
Klasszikus ajánló

Az ítélet harsonái – emlékezés Verdi gyászmiséjével

Halottak napjához közeledve Verdi nagyszabású gyászmiséjét, a Requiemet adja elő a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a Müpában, a fiatal olasz karmester, Giacomo Sagripanti vezényletével.
Klasszikus videó

Kivételes az akusztikája az üvegfalú Magyar Zene Házának – VIDEÓ

Hamarosan a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, melyben a napokban lezajlott az akusztikai tesztelés és eredmények minden elképzelést felülmúltak.
Klasszikus interjú

Minden hangjegy közös érdek – interjú Kelemen Barnabással és Keller Andrással

Az ’56-os forradalom évfordulóján egész napos programmal tiszteleg a hősök előtt a Concerto Budapest. A Magyar Kincsek Ünnepén olyan zeneművek is elhangoznak, amelyekkel máskor nemigen lehet találkozni. Az érdeklődőket pedig talán kellemes meglepetésként éri, milyen gazdag a zeneirodalmunk.
Klasszikus ajánló

Díjnyertes női zeneszerzők az Óbudai Danubia Zenekar műsorán

Missy Mazzoli és Dobrinka Tabakova műve is szerepel azon a Zeneakadémiai koncerten, melynek karmestere és brácsaszólistája az Óbudai Danubia Zenekar visszatérő vendége, Maxim Rysanov lesz.